Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallitus peruu päivähoitomaksujen korotukset, ottaa käyttöön Lex Lindströmin ja antaa maataloudelle tukipaketin

Hallitus jätti työllisyyspakettinsa työmarkkinajärjestöjen valmisteltavaksi. Paketilla pitäisi saada 10 000 uutta työpaikkaa.

Kotimaa
 
Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Valtiovarainministeri Petteri Orpo (vas.), pääministeri Juha Sipilä ja ulkoministeri Timo Soini esittelivät hallituksen budjettineuvottelujen tuloksia Valtioneuvoston linnassa Helsingissä torstai-iltana.
Valtiovarainministeri Petteri Orpo (vas.), pääministeri Juha Sipilä ja ulkoministeri Timo Soini esittelivät hallituksen budjettineuvottelujen tuloksia Valtioneuvoston linnassa Helsingissä torstai-iltana. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Juha Sipilän (kesk) hallitus peruu aiemmin tekemänsä päätöksen päivähoitomaksujen korotuksista.

Hallitus myös esittää, että pienituloisille 2–3 hengen perheille aiemmin kaavaillut päivähoitomaksujen kevennykset kuitenkin toteutetaan.

”Tämä parantaa erityisesti yksinhuoltajien edellytyksiä ottaa työtä vastaan”, hallitus perustelee.

Hallituksen esityksen mukaan yksinhuoltajan, jonka tulot ovat esimerkiksi 2 200 euroa kuukaudessa, yhden lapsen päivähoitomaksu alenee 59 euroa kuukaudessa.

”Varhaiskasvatuksen maksujen alentaminen ja korotusten peruminen edistää työllisyyttä ja tasa-arvoa ja helpottaa lapsiperheiden taloustilannetta”, opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) toteaa.

Pääministeri Sipilä sanoi tiedotustilaisuudessa, että aiemmin sovittu päivähoitomaksujen korotus olisi ”toiminut vähän väärään suuntaan”.

Päivähoitomaksujen korotusten peruminen rahoitetaan Sipilän mukaan kiinteistöveron alarajan korotuksella. Perussuomalaisten puheenjohtaja, ulkoministeri Timo Soini täydensi, että kiinteistöveroa nostetaan rakentamattomalta tonttimaalta ja tuulivoimaloilta.

Pääministeri Sipilän mukaan riihessä ei ollut draamaa, vaikka moni ulkopuolinen oli sellaista kuvaa pyrkinyt luomaan.

Timo Soini iloitsi etenkin siitä, että hallitus ottaa käyttöön niin sanotun Lex Lindströmin. Sen mukaan yli 60-vuotiaat pitkäaikaistyöttömät pääsevät eläkkeelle. Soinin mukaan laki koskee noin 5 000 ihmistä.

Hallitus päätti myös 50 miljoonan euron kriisipaketista maataloudelle. Paketilla pyritään auttamaan vaikeuksissa olevia tiloja, joiden tilannetta kansainväliset pakotteet ja markkinahintojen romahtaminen ovat heikentäneet.

Näin ollen jokainen kolmesta hallituspuolueesta sai haluamansa. Lehmänkauppojen myötä kokoomus sai päivähoitomaksujen alennuksen, perussuomalaiset Lex Lindströmin ja keskusta maatalouden tukipaketin.

Hallitus esittää, että kotitalousvähennystä nostetaan ja vanhemmuuden kustannuksia tasataan. Sipilän mukaan hallitus aikoo tehdä myös veteraanipaketin. Sen taustalla on se, että Suomi viettää ensi vuonna 100-vuotisjuhlavuottaan.

Erikseen Soini iloitsi siitä, että veneille ja moottoripyörille kaavailtu vero ei koske mopoja. Soinin mukaan veron piirissä ovat ”huvikuunarit ja juppiskootterit”.

”Edelleen pääsee mopolla kioskille ilman verottajan kouraa”, Soini sanoi.

”Guggenheim-museolle ei tule rahaa”, Soini korosti painokkaasti. Elinkeinoministeri Olli Rehn oli aiemmin esittänyt valtion osallistumista taidemuseon rahoittamiseen.

Hallitus esittää, että valtion tukemille Ara-asunnoille asetetaan 3 000 euron tuloraja.

Valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok) mukaan tuloraja tarkistetaan vain uusissa sopimuksissa, se ei vaikuta Ara-asunnoissa nyt asuviin.

”Tulorajalla pyritään varmistamaan se, että edullisimmat vuokra-asunnot päätyvät niitä eniten tarvitseville”, Orpo sanoi.

Hallitus lykkää etukäteen kovasti mainostamansa työllisyystoimet kolmikantaisen työryhmän valmisteltavaksi. Se on jo tunnustellut palkansaajajärjestöjen halukkuutta osallistua työryhmään.

Hallituksen kaavaileman työryhmän pitäisi saada valmista pikavauhdilla eli syyskuun loppuun mennessä. Päätökset olisi tarkoitus saada voimaan jo ensi vuoden alusta.

SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta kertoo, että SAK päättää osallistumisestaan työryhmään maanantaina hallituksen kokouksessa.

STTK:n puheenjohtaja Antti Palo la sanoo myös, että asiasta päättää STTK:n hallitus. ”Riippuu hyvin paljon toimeksiannosta, miten siihen tullaan suhtautumaan. Vaikeaa tulee olemaan, jos toimeksiannossa on tiukasti määritelty, miten päämäärään pitäisi päästä.”

Tiedotustilaisuudessa Sipilältä kysyttiin, mikä on hallituksen toimintakyky, kun se siirtää työllisyyspakettinsa työmarkkinajärjestöjen pohdittavaksi.

”Tässä on viisi toimenpidettä. Ansiosidonnaisen käyttäminen palkkatukena tai starttirahana on yksi näistä. Tässä on useita toimia. Olemme sopineet, että valmistelemme ne yhdessä työmarkkinajärjestöjen kanssa”, Sipilä sanoi.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo kiersi myöskin kysymyksen. ”Osa näistä työllisyystoimista on niitä, jotka valmistellaan kolmikantaisesti. Tärkeää on se, että hallitus on sitoutunut 10 000 uuteen työpaikkaan”, Orpo sanoi.

Hallitukselta ei myöskään irronnut vastausta siihen, mitä hallitus tekee, jos työmarkkinajärjestöt eivät pääse sopuun riittävistä työllistämistoimista. Onko se siis valmis tekemään päätöksiä ansiosidonnaisen rukkaamisesta, vaikka palkansaajajärjestöt sitä vastustaisivat?

”Olen oppinut, että jos-alkuisiin kysymyksiin ei kannata vastata”, Timo Soini sanoi. ”Katsotaan tämä polku nyt. Ja katsotaan uudestaan jos on tarvetta.”

Myös Petteri Orpo oli kieli keskellä suuta. ”Katsomme keinot näiden 10 000 työpaikan luomiseksi. Syyskuun aikana tehdään ratkaisut. Meidän velvollisuutemme on katsoa, että vuoden lopussa on keinot olemassa”, Orpo sanoi.

Hallituksen kutsussa työmarkkinajärjestöille ei erikseen mainita ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastamista. Tämä porrastaminen oli esillä työ- ja elinkeinoministerin ennen riihtä valmistelemissa työllisyyskeinoissa ja olisi useimpien taloustieteilijöiden mukaan tehokas keino työllisyyden parantamiseksi.

Hallituksen kutsussa työryhmän käsiä ei sidota. Työryhmän pitää vain löytää keinot näiden 10 000 työpaikan luomiseksi.

Joko samassa tai eri työryhmässä käsitellään työllisyyspaketin muita neljää kohtaa. Ansiosidonnaisen ohella muita kohtia ovat yli 60-vuotiaiden pitkäaikaistyöttömien siirtäminen eläkkeelle, ohjatun nuorisotyön tehostaminen ja työttömyysturvan käyttäminen palkkatukeen.

Lisäksi esillä lienee edelleen myös se, että työryhmä miettisi, miten vaikeasti työllistyviä voitaisiin työllistää palkalla, joka alittaa työehtosopimukset.

Budjettiriihessä hallituspuolueet väänsivät kättä siitä, miten kolmikantaisen työllisyysryhmän toimeksianto määritellään. Kokoomus ei halua, että työmarkkinajärjestöillä olisi veto-oikeus hallituksen kaavailemiin työllisyystoimiin. Perussuomalaiset puolestaan varovat kaikkea, mikä saattaisi suututtaa SAK:n.

Hallitus on työllisyyspakettinsa kanssa tiukasti työmarkkinajärjestöjen puristuksessa. Työmarkkinajärjestöjen kanssa sovitussa kilpailukykysopimuksessa on pykälä, jonka mukaan hallituksen pitää valmistella työlainsäädäntöön ja ansiosidonnaiseen sosiaaliturvaan tehtävät muutokset yhdessä työmarkkinaosapuolten kanssa.

Palkansaajajärjestöt katsovat, että hallitus rikkoo sopimuksen, jos se tekee yksipuolisesti päätöksiä esimerkiksi ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan.

Sami Kero / HS
Helsingissä asuva Riikka Kaukoranta ilahtui maksukorotusten perumisesta. Hänen mukaansa korkeat maksut Veeran, 2, päivähoidosta voisivat saada perheen arvioimaan uudelleen sitä, kannattaako kokopäivätyössä käyminen
Helsingissä asuva Riikka Kaukoranta ilahtui maksukorotusten perumisesta. Hänen mukaansa korkeat maksut Veeran, 2, päivähoidosta voisivat saada perheen arvioimaan uudelleen sitä, kannattaako kokopäivätyössä käyminen
Helsinkiläisperhe ilahtui päätöksestä

”Oo! Siistiä, hyvä!” helsinkiläinen Riikka Kaukoranta huudahtaa, kun kuulee uutisen päivähoitomaksujen korotusten perumisesta.

Hänen kaksivuotias Veera-tyttärensä käy päivähoidossa Kalevan päiväkodissa. Perhe kuuluu ylimpään maksuluokkaan, ja korotukset olisivat voineet saada perheen arvioimaan uudelleen sitä, kannattaako kokopäivätyössä käynti.

”Totta kai sillä [päivähoitomaksuilla] on iso merkitys”, Kaukoranta pohtii.

Kaiken kaikkiaan hänelle on jäänyt sekava kuva tämänhetkisen hallituksen perhepolitiikasta.

”Tuntuu, että hallituksella ei oo kauhean selkeää käsitystä siitä, mitä se perhepolitiikalla ajaa: yritetäänkö leikata kustannuksia vai saada lisää työllisyyttä”, hän kritisoi.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat