Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Budjettia esitelleen Timo Soinin esiintyminen oli jotain surullisen ja säälittävän välimaastosta – kosiskeli vain äänestäjiä

Perussuomalaisten puheenjohtaja käytti yhden hallituksen tärkeimmistä talouspolitiikan linjanvetopaikoista täysin pidäkkeettömälle kadonneiden kannattajien kosiskelulle, kirjoittaa Piia Elonen.

Kotimaa
 
Piia Elonen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on politiikan ja talouden toimituksen esimies.
Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Pääministeri Juha Sipilä (oik.), ulkoministeri Timo Soini (kesk.) ja valtiovarainministeri Petteri Orpo (vas.) hallituksen budjettineuvotteluiden tiedotustilaisuudessa Valtioneuvoston linnassa Helsingissä 1. syyskuuta.
Pääministeri Juha Sipilä (oik.), ulkoministeri Timo Soini (kesk.) ja valtiovarainministeri Petteri Orpo (vas.) hallituksen budjettineuvotteluiden tiedotustilaisuudessa Valtioneuvoston linnassa Helsingissä 1. syyskuuta. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Johtavatkin poliitikot osaavat tarvittaessa olla melkoisia populisteja. Usein he kuitenkin ymmärtävät säästää räväkät puheensa oman kentän pariin torikahveille tai rajoittaa paksuimmat väitteensä vaalien alle.

Ulkoministeri, perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini kuitenkin käytti yhden hallituksen tärkeimmistä talouspolitiikan linjanvetopaikoista täysin pidäkkeettömään kadonneiden kannattajien kosiskeluun.

Hallituksen torstai-iltaisesta budjettiriihen tiedotustilaisuudesta odotettiin ennen kaikkea ratkaisuja maan työllisyystilanteen parantamiseen.

Kun kerrankin olisi ollut tilaisuus puhua hallituksen talouspolitiikan suurista linjoista ja työllisyydestä, Soini halusi käyttää tilaisuutensa toisin.

Maan ulkoministerille ja yhdelle hallituskolmikon johtajalle tärkeintä oli päästä kertomaan, että hauen katiskasta peräprutkulla hakevat on nyt suojattu verovainolta mutta sen sijaan huvikuunarit ja juppiskootterit pannaan verolle.

Siinäkö on perussuomalaisten talouspolitiikan johtotähti?

Ei ihan. Kyllä Soini tavutti erittäin painokkaasti myös sen, että Guggenheimille ei rahaa tippunut.

Kun Soini pääsi lausumaan kotihoidon tuesta, lähestyttiin jo melkein sitä rajaa, pysyvätkö kommentit totuudessa.

Kotihoidon tuen mahdollista rajaamista Soini kutsui perheiden päätöksenteon sisään menemiseksi. Hän puhui perheiden omasta valinnasta ja siihen puuttumisesta. Ikään kuin kotihoidon tuen rajaaminen tarkoittaisi sitä, että lapsi on pakko viedä hoitoon.

Sama kuin väittäisi, että autoveron alentaminen pakottaa kaikki suomalaiset auton rattiin – tai että opintotuen leikkaaminen saa ihmiset lopettamaan opintonsa siihen paikkaan ja kaikki siirtymään logistiikkavarastolle trukin ohjaamoon. Ihmisten opiskeluvalintoihin puuttumista!

Pitää ymmärtää, että pakottava lainsäädäntö ja yhteisistä verovaroista rahoitettavat etuudet ovat kaksi täysin eri asiaa.

Perheet saavat täysin itsenäisesti päättää, miten ja missä lapsensa hoitavat tai hoidattavat. Käsittääkseni mikään hallitus tai puolue ei ole ollut esittämässä Suomeen alle kolmivuotiaiden pakollista päivähoitoa.

Sen sijaan kokonaan toinen kysymys on, kuinka paljon yhteiskunta päättää tukea vanhempien – käytännössä äitien – jäämistä kotiin hoitamaan lapsiaan.

Onko yhteiskunnan mielestä sopivaa yhteisten varojen käyttöä tukea perheitä yksi, kaksi vai kolme vuotta? Se on poliittinen valinta, ei perheiden pakottamista yhtään mihinkään.

Eikä kotihoidon tuen kesto sitä paitsi ole mikään pelkkien lapsiperheiden asia. Se on kaikkien veronmaksajien asia. Rahat kerätään yhteisesti, joten kaikille kansalaisille kuuluu se, kuinka anteliaasti yhteiskunta haluaa tukea kotihoitoa.

Kaikki etuudet rahoitetaan kaikkien veronmaksajien varoista, eivätkä ne voi olla silloin mitään kansalaisvapauksien symboleita. Miksi kukaan ei ole huolissaan siitä, onko työttömyyskorvauksen suuruudesta päättäminen työttömän omiin päätöksiin puuttumista?

Perheet saavat aina valita hoitopaikan itse, mutta toinen kysymys on se, kuinka paljon siihen voi tai pitäisi saada yhteiskunnan tukea.

Nämä kaksi asiaa Soini sotkee ilmeisen tahallaan.

Hän vertailee meloneja ja lippalakkeja, joku nokkelampi voisi väittää.

Soinin esiintyminen budjettitiedotustilaisuudessa oli jotain surullisen ja säälittävän välimaastosta. Huoli puolueen kannatuksen katoamisesta on ilmeisesti niin kova, että sen nostattamiseksi pitää valjastaa peräprutkut ja mopon pörinät kylänraitilla (jota sitäkään ei panna verolle).

Huolellisesti rakennetusta ulkoministerin roolista ei ollut torstai-iltana jäljellä mitään. Ja vaaleihin on vielä aikaa kolme vuotta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat