Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Luomumaidon juomista halutaan lisätä kouluissa ja päiväkodeissa – uusi D-vitamiinipakko voimaan

Vastedes rasvattomaan homogenoituun luomumaitoon pitää lisätä D-vitamiinia.

Kotimaa
 
Sirpa Räihä / HS
Luomumaidon käyttöä halutaan lisätä kouluissa ja päiväkodeissa.
Luomumaidon käyttöä halutaan lisätä kouluissa ja päiväkodeissa. Kuva: Sirpa Räihä / HS

Vastedes rasvattomaan homogenoituun luomumaitoon pitää lisätä D-vitamiinia, sillä maa- ja metsätalousministeriö on antanut asetuksen, joka säätää, että homogenoituun maitoon on lisättävä D-vitamiinia.

Säädös on annettu, jotta tarjolle saataisiin D-vitaminoitua luomumaitoa. Nyt sellaista ei ole tarjolla, kertoo elintarvikeylitarkastaja Anna Lemström maa- ja metsätalousministeriöstä.

Säädöksen taustalla on hieman mutkikas pulma. EU-säädökset kieltävät vitamiinien lisäämisen luomumaitoon, ellei ole erillistä säädöstä, että vitamiineja on yleensäkin lisättävä kyseisiin tuotteisiin.

Nyt sellainen on säädetty, eli D-vitamiineja pitää lisätä homogenoituun rasvattomaan luomumaitoon kuten muuhunkin rasvattomaan maitoon. Homogenoitua rasvatonta luomumaitoa ei ole kuitenkaan vielä tarjolla, mutta ehkä sitä voidaan nyt ryhtyä tuottamaan, Lemström pohtii.

Luomumaito on perinteisesti ollut homogenoimatonta, eikä maidontuottajien mukaan homogenoimattomaan maitoon voi lisätä teknisten syiden vuoksi D-vitamiinia.

Kouluissa ja päiväkodeissa käytetään vain suositusten mukaisesti D-vitaminoitua maitoa, maa- ja metsätalousministeriö kertoo tiedotteessaan. Kouluilla ja päiväkodeilla olisi kuitenkin halukkuutta käyttää luomumaitoa, mutta sitä ei ole ollut saatavilla D-vitaminoituna.

Maa- ja metsätalousministeriössä katsotaan, että koulut ja päiväkodit voisivat olla merkittävä luomumaidon ostaja. Luomumaidon D-vitaminoinnin uskotaan laajentavan sen markkinoita joukkoruokailuun.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat