Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yllätyskäänne kiky-neuvotteluissa – SuPer uhkaa irtaantua sovusta

Suomen lähi- ja perushoitajien liitto uhkasi vetäytyä kilpailukykysopimuksesta vain tunteja sen jälkeen, kun kunta-alan neuvottelijat sanoivat sovun syntyneen.

Kotimaa
 
Roni Rekomaa / Lehtikuva
Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestön Jukon puheenjohtaja Olli Luukkainen.
Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestön Jukon puheenjohtaja Olli Luukkainen. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Suomen lähi- ja perushoitajien liitto SuPer uhkaa vetäytyä kunta-alan ja hallituksen iltapäivällä tekemästä alustavasta sovusta, joka koskee kilpailukykysopimuksen (kiky) vaikutuksia julkisella sektorilla. SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola kertoo lähettämässään tiedotteessa liiton vastustavan ensi vuoden budjettiin kirjattuja vanhuspalveluihin koskevia säästöjä.

Tiedotteensa Paavola lähetti vain tunteja sen jälkeen, kun kunta-alan neuvottelijat ja valtiovarainministeriön edustajat olivat tavanneet ja keskustelleet kikyn vaikutuksista kuntatalouteen.

”Kyllä kiky nyt syntyy. Se allekirjoitetaan maanantaina tai pian sen jälkeen”, Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestön Jukon puheenjohtaja Olli Luukkainen totesi tapaamisen jälkeen.

SuPer kuitenkin uhkaa vetäytyä sopimuksesta vanhuspalveluiden leikkausten vuoksi.

”SuPer on huolissaan vanhustenhoitoa uhkaavista leikkauksista, jotka näkyvät budjettiesityksessä. Talousarvioesityksessä aiotaan säästää vanhustenhoidosta 1 500 hoitajan palkkaa vastaava summa. Todelliset henkilöstövähennykset olisivat tuhansia hoitajia”, Paavola kirjoittaa tiedotteessa.

Hänen mukaansa järjestöt eivät voi hyväksyä leikkauksia.

”Järjestöt edellyttävät, että sopu kiistassa saavutetaan, ennen kuin ne voivat allekirjoittaa sopimuksia.”

SuPerin kanta tuli yllätyksenä Jukon puheenjohtajalle Luukkaiselle. Paavola oli mukana perjantain tapaamisessa.

”Tulkitsin niin, että kun tulimme ulos [tapaamisesta valtiovarainministeriön kanssa], meillä oli yhteinen näkemys”, Luukkainen sanoo.

Muutoin hän ei halua SuPerin kannanottoa kommentoida.

Paavola ei vastannut Helsingin Sanomien soittopyyntöön.

Kunta-alan ja hallituksen kiistassa oli loppuvaiheessa kyse siitä, että palkansaajien mukaan kilpailukykysopimus uhkaa leikata ensi vuonna kuntien taloudesta jonkin verran alle sata miljoonaa euroa, jos valtio ei tule vastaan. Palkansaajien mielestä sopimukseen ei pitänyt tällaista leikkausta tulla.

Palkansaajien mielestä näytti siltä, että valtiovarainministerin kikylaskelmat aiheuttavat työttömyyden tuhansille kunta-alan työntekijälle. Samalla muun muassa koulutukseen tulisi valtionosuuksien lisäleikkausten takia leikkauksia. Kuntapuolen mielestä valtio oli rikkomassa kiky-sopimusta.

Kuntatalousvaikutukset tulivat esille, kun valtiovarainministeriö alkoi arvioida tarkemmin muun muassa työajan pidennyksen ja lomarahaleikkauksen vaikutuksia kuntatalouteen.

Kuntapuoli näki, että valtiovarainministeriö arvioi yläkanttiin, kuinka paljon nämä vähentävät kuntien menoja. Oli siis pelko, että samalla valtionosuuksia leikataan enemmän.

Alun perin kilpailukykysopimus uhkasi kaikkien osapuolien yllätykseksi kiristää kuntataloutta noin 380 miljoonalla eurolla, mutta hallitus tuli jo aikaisemmin vastaan lähes kolmella sadalla miljoonalla eurolla.

Tämä noin kolmen sadan miljoonan tiukennus kuntatalouteen olisi tullut siksi, että kilpailukykysopimuksessa korotettiin työntekijöiden veronvähennyskelpoista sairausvakuutusmaksua. Maksujen korotus lisäsi verovähennyksiä, mikä vähensi kuntien käytettävissä olevia tuloja.

Kuntapuolen kiistan takia kilpailukykysopimuksen kattavuus uhkasi jäädä epävarmaksi, ja samalla myös hallituksen lupaamat veroalennus olisi jäänyt epävarmaksi. Budjetissa lähdetään siitä, että sopimuksessa on kunta-ala ja kattavuus on yli 90 prosenttia työntekijöistä.

Yli 400 000 työntekijän kunta-ala oli jo periaatteessa hyväksynyt erityisen paljon kuntapuolen työntekijöiden etuja leikkaavan kilpailukykysopimuksen, mutta se ei ole vielä allekirjoittanut omaa kilpailukykysopimuksen mukaista työehtosopimustaan.

Alustava sopu asiassa syntyi perjantain tapaamisessa.

”Meillä on nyt yhteinen näkemys, miten kiky vaikuttaa kuntatalouteen”, Luukkainen sanoi tapaamisen jälkeen.

Hänen mukaansa loppuvääntö kannatti, sillä valtiovarainministeriö muutti näkemystään kikyn vaikutuksesta kuntatalouteen.

Hallitus on luvannut noudattaa sopimusta ja tarkastella jatkossa, ettei sopimus aiheuta kuntiin mitään sopimukseen kuulumatonta.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat