Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hirvenmetsästyskauden alku siirtyy ensi vuonna syyskuulta lokakuulle

Vuoden päästä syksyllä hirvenmetsästyskausi alkaa kolme viikkoa tämänvuotista myöhemmin.

Kotimaa
 
Jussi Nukari / Lehtikuva
Tänä vuonna hirvenmetsästys alkaa 24. syyskuuta, ensi vuonna vasta 14. lokakuuta.
Tänä vuonna hirvenmetsästys alkaa 24. syyskuuta, ensi vuonna vasta 14. lokakuuta. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Hirvenmetsästyskauden alku myöhentyy ensi vuonna syyskuulta lokakuulle. Valtioneuvosto vahvisti torstaina metsästysasetuksen muutokset, joiden myötä ensi vuodesta lähtien metsästyskausi alkaa lokakuun toisena lauantaina, kun se nykyisin alkaa syyskuun viimeisenä lauantaina.

Tänä vuonna hirvenmetsästys siis alkaa 24. syyskuuta, ensi vuonna vasta 14. lokakuuta. Metsästyskausi kestää pääsääntöisesti joulukuun loppuun.

Ensi vuonna kuitenkin hirvien vahtimismetsästys peltovahinkojen ehkäisemiseksi on luvallista 1. syyskuuta lähtien muualla kuin Lapissa. Koirien käyttö ja hirvieläimen ajo ovat kuitenkin vahtimismetsästyksessä kielletty.

Metsästyskauden alkamista myöhentämällä on pyrkimys saada hirvenvasat syntymään keväällä normaaliin aikaan. Hirvenmetsästyskausi alkaa nyt hirven kiimahuipun tienoilla, jolloin tiinehtyminen myöhästyy ja vasatkin syntyvät myöhemmin.

”Kun kiima häiriintyy, hedelmöittyminen ei tapahtunut hirven biologian kannalta optimaaliseen aikaan. Hedelmöittyminen jää toiseen tai kolmanteen kiimaan. Tämä on pienentänyt kaksoisvasojen määrää ja pienentänyt hirvenvasojen painoa. Sitten syksyllä vasat eivät ole niin vahvoja, kuin hirven biologian kannalta olisi toivottaa. Sen takia tämä kiimarauhan säätäminen on hirvikannan hoitosuunnitelmassa nähty tärkeäksi”, selittää neuvotteleva virkamies Sami Niemi maa- ja metsätalousministeriöstä.

Muutos tarkoittaa osaltaan paluuta menneeseen. Ennen vuotta 1993 hirvenmetsästyskausi alkoi lokakuussa. Hirvikannan voimakkaan kasvun myötä metsästysaikaa kuitenkin varhennettiin.

Muutoksen myötä myös pyyntilupien hakeminen helpottuu ja hirvieläinten vasasuojan kesto lyhenee. Ensi vuonna lokakuussa alkavalla metsästyskaudella vuotta nuoremman vasan kanssa liikkuvalla hirvinaaraalla ei enää ole erityistä rauhoitusta.

Tämän tavoitteena on kasvattaa urosten osuutta hirvikannassa ja keventää metsästäjien seuraamuksia tilanteessa, jossa tämä on ampunut hirviemon vahingossa. Ministeriön mukaan vasasuoja kuitenkin käytännössä säilyy metsästyksen ohjeistuksessa ja eettisissä säännöissä.

Luonnonvarakeskuksen arvion mukaan Suomessa oli viime talvena 77 000–100 000 hirveä.

Suomen riistakeskus myönsi tänä vuonna 11,5 prosenttia enemmän pyyntilupia kuin viime vuonna. Syksyn ja talven jahdeissa on käytössä noin 41 700 hirvenpyyntilupaa.

Suomen noin 306 000 metsästyskortin haltijasta arviolta kolmannes osallistuu hirvenmetsästykseen.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat