Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingissä on Suomenlahden roskaisimmat rannat – ”Hassua opastaa kansalaisia kierrättämään einespakkauksia, jos samalla kipataan muovia mereen”

Venäjän päästöjen väheneminen on kirkastanut itäistä Suomenlahtea, kertoo Suomen ympäristökeskuksen Suomenlahden tilaa koskeva arvio.

Kotimaa
 
Rio Gandara / HS
Lauttasaaren rannat olivat heinäkuussa täynnä roskaa räjäytyksiin käytettävästä impulssiletkuista.
Lauttasaaren rannat olivat heinäkuussa täynnä roskaa räjäytyksiin käytettävästä impulssiletkuista. Kuva: Rio Gandara / HS

Helsinki peittoaa muut Suomenlahden rannat selvästi roskaisuudellaan. Rannalta löytyneiden roskien määrä on moninkertainen verrattuna Viron rantoihin, selviää Baltic Marine Litter -tutkimuksesta ja sen jälkeen tehdyistä kansallisista seurantatutkimuksista.

Tutkijat ovat seuranneet rantojen roskaantumista seitsemällä rannalla Suomessa ja Virossa. Esimerkiksi vuonna 2014 Helsingin rannoista tutkitulla Pihlajasaaren rannalla oli 100 metrin rantapätkää kohden lähes 600 roskaa. Viron rannoilla roskia oli vastaavalla alueella alle 50.

Suomen ympäristökeskuksen (Syke) erikoistutkijan Outi Setälän mukaan Helsingin rantojen roskaisuutta selittää urbaanius: ihmiset, veneily, turismi ja esimerkiksi Vantaanjoen vedet kuormittavat rantoja ja merta. Toisaalta Helsingin rakennustyömaat ovat osaltaan nostaneet kaupungin rantoja Suomenlahden roskaisimmiksi.

Viime vuonna roskien määrä oli vähentynyt Pihlajasaaressa roimasti, mutta Setälä pelkää, että tämän vuoden roskaseurannoissa luvut lähtevät taas nousuun.

”On aika hassua opastaa kansalaisia kierrättämään vaikkapa einespakkauksia tai pesuainepulloja, jos kaupungissa on toisaalta hyväksyttävää kipata muovia sisältävää rakennusjätettä mereen”, hän sanoo.

Uudenmaan ely-keskus valmisteli pari viikkoa sitten poliisille tutkintapyyntöä Länsisataman työmaalta mereen kulkeutuneesta muoviroskasta. Räjäytyksissä käytettyjen impulssiletkujen palasia on löytynyt rannoilta ja kaukaakin saaristosta.

Tutkintapyyntö tehtiin, koska työmaalla ei käytetty maantäyttöluvan edellyttämää verhorakennetta, joka olisi estänyt muoviroskia kulkeutumasta ympäri rannikkoa.

”Emme vielä tiedä, miten PVC-muovia sisältävät impulssiletkut käyttäytyvät lilluessaan pitkään merivedessä auringossa”, Setälä sanoo.

Hänen mukaansa on mahdollista, että muovi voi imeä itseensä merivedessä jo valmiiksi olevia haitallisia aineita ja kuljettaa niitä paikasta toiseen. Tällaisia mahdollisia haittoja ei ole toistaiseksi lainkaan mietitty, hän sanoo.

Syke ja Itä-Suomen yliopisto tutkivat juuri alkaneessa hankkeessa nimenomaan mikromuovien kykyä imeä itseensä vesiympäristössä olevia haitallisia aineita, kuten lääkeaineita.

Jopa 90 prosenttia Suomenlahden rantojen roskista on muovia. Tutkijat ovat selvittämässä, mistä kaikkialta roska tulee.

”Paljon johtuu myös syömiseen ja juomiseen liittyvästä kertakäyttökulttuurista. Suuri osa rantojen roskista on epämääräisiä kääreitä ja muovipussin palasia. On tietysti myös tupakantumppeja, jotka sisältävät tupakan haitallisia aineita ja joiden maatuminen kestää jopa 15 vuotta.”

Suomenlahden rehevöitymisessä sen sijaan on tapahtunut käänne parempaan, kertoo Suomenlahden tilaa koskeva arvio. Venäjältä tulevan ravinnekuormituksen väheneminen näkyy jo kesäisten leväkukintojen vähenemisenä ja veden kirkastumisena itäisellä Suomenlahdella.

”Itäinen Suomenlahti elpyy läntistä Suomenlahtea nopeammin. Levämäärät ovat laskeneet siellä huomattavasti nopeammin kuin läntisellä Suomenlahdella”, erikoistutkija Mika Raateoja Sykestä sanoo.

Pietarin jätevesienpuhdistuksen tehostumisen myötä itäiseen Suomenlahteen tuleva fosforikuormitus on laskenut merkittävästi. Jätekipsivuoren fosforivuodon tukkiminen Laukaanjoella vuonna 2012 puolestaan vähensi leville suoraan käyttökelpoisen fosfaattifosforin kuormaa vieläkin enemmän kuin Pietarissa tehdyt toimet.

Suurten päästöjen loppuminen näkyy selvästi itäisellä Suomenlahdella, jota rehevöittää ennen kaikkea maalta tuleva kuormitus.

Muuten Suomenlahti ei ole toipunut odotetusti. Tämä johtuu Itämeren pääaltaan huonosta tilasta, joka vaikuttaa merkittävästi myös Saaristomereen.

Pääaltaalta tulevan hapettoman syväveden virtaus työntyy Suomenlahdelle ja tuo mukanaan ravinteikasta vettä levien saataville. Pääaltaan vaikutus läntisen Suomenlahden ulappaa rehevöittävän fosforin määrään on paljon suurempi kuin suoraan maalta tulevan kuormituksen. Tämä hidastaa Suomenlahden toipumista.

Raateojan mukaan Suomenlahden tilan parantamiseksi katse pitäisi nyt kääntää ”omasta navasta” länteen ja koko Itämeren alueeseen.

”Jos todella halutaan parantaa Suomenlahden tilaa, ravinteiden ja päästöjen vähentämisessä keskittyminen Suomenlahden valuma-alueelle auttaa vain tiettyyn pisteeseen asti. Meidän täytyy olla aktiivisia, että kuormitus vähenisi Itämeren pääaltaalla, sillä sieltä ne ravinteet tulevat kuitenkin meille.”

Pääallas on isoin osa Itämerta ja ulottuu Ahvenanmaan eteläpuolelta Saksaan ja Puolaan asti.

Suomenlahden ravinnekuormitus on vähentynyt merkittävästi 1980-luvulta lähtien.

Syken erikoistutkijan Seppo Knuuttilan mukaan Suomenlahdella kaupunkien ja teollisuuden fosforikuormitus on vähentynyt yli 90 prosenttia 1980-luvun alun tasosta ja typpikuormituskin yli 60 prosenttia. Laukaanjoen valtavan vuodon poistuminen ei edes ole mukana näissä luvuissa.

Päästöjä tästä eteenpäin onkin vaikea vähentää. ”Päästöjä vähentämällä Suomenlahden fosforikuormitusta voidaan alentaa enää noin viisi prosenttia siitä määrästä, joka on jo toteutunut 40 vuoden aikana. Ja tämä edellyttäisi, että kaikki Venäjän pistekuormittajat saataisiin samalle puhdistustasolle kuin suomalaiset kaupungit ja että maataloudessa saataisiin myös aikaan merkittäviä kuormituksen vähenemiä”, Knuuttila sanoo.

Suomenlahden ulappavesien tilaa ei Knuuttilan mukaan voi enää merkittävästi parantaa päästövähennyksillä sen omalla valuma-alueella. ”Yhä enemmän ollaan sen varassa, miten Itämeren pääaltaan tila kehittyy”, hän sanoo.

”Siksi pitäisikin ennakkoluulottomasti arvioida kaikkia mahdollisia keinoja, mukaan lukien teknisiä ratkaisuja, joilla voitaisiin parantaa Itämeren syväveden tilaa”, hän painottaa.

Valtameren suolapulssit ovat tuoneet Itämereen vain vähän helpotusta. Merentutkimusalus Arandan kesän näytteenotto paljasti, että vuosien 2014–2016 suolapulssien vaikutukset näkyvät happitilanteen paranemisena Gotlannin itä- ja eteläpuolisilla alueilla.

Kaikkia syvänteitä pulssit eivät pystyneet hapettamaan, vaan ne pysähtyivät pääaltaan pohjoisosaan.

Suolapulssit kuitenkin työnsivät ravinteikasta vettä pääaltaan syvänteistä kohti Suomenlahtea, mikä näkyy kohonneita ravinnepitoisuuksina Suomenlahden suulla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat