Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Antti Lindtman pettyi hallituksen työllisyyspakettiin – ”Miten tässä näin kävi?”

Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtajan mukaan sulle-mulle-veronkevennyksillä ei ole juuri työllistäviä vaikutuksia.

Kotimaa
 
Studio Kulmapöytä: Vieraana Sdp:n Antti Lindtman
Studio Kulmapöytä: Vieraana Sdp:n Antti Lindtman
HSTV:n Studio Kulmapöydän vieraana on Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman. Lähetyksessä Lindtman arvioi hallituksen julkistamaan vuoden 2017 talousarviota. ”Perusongelma on siinä, että säästöt menevät velanmaksun sijaan pääsääntöisesti hyvätuloisten veron alennuksiin.” Ohjelman juontavat HS:n Piia Elonen ja Marko Junkkari.

”Miten tässä näin kävi?” ihmettelee Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman hallituksen aikaansaannoksia, kun käsissä on sen uunituore talousarvioesitys ensi vuodelle.

Päällimmäiset havainnot budjetista suurimman oppositiopuolueen kansanedustaja ja mahdollinen puheenjohtajaehdokas kiteyttää näin: valtion velkaantuminen vain jatkuu, vaikka opiskelijoita, työttömiä ja tavallisia palkansaajia on vaadittu uhrautumaan ja kestämään menoleikkauksia ja säästöjä juuri siksi, että velkaantuminen loppuisi.

”Valtio velkaantuu tänä vuonna enemmän kuin viime vuonna. Sama jatkuu ensi vuonna ja vielä 2018”, Lindtman suomii ja muistuttaa, että edellisellä hallituskaudella velkaantuminen saatiin hidastumaan noin viiden miljardin euron vuosivauhtiin yhdeksästä.

”Leikkauksista koituvia säästöjä ei käytetä velkaantumisen pysäyttämiseen, vaan pääsääntöisesti hyvätuloisten, kuten apteekkareiden ja juristien, veronkevennyksiin.”

Lindtman lukee hallituksen talousarviota ja poimii sieltä esimerkkeinä perintö- ja lahjaveron, metsälahjan ja autoveron kevennykset.

”Suuri valuvika on siinä, ettei sulle-mulle-veronkevennyksillä juuri ole työllisyysvaikutuksia”, Lindtman huomauttaa. Lisäksi syntyy pahaa luottamusvajetta.

Kaisa Rautaheimo / HS
Kansanedustaja Antti Lindtman ei suostu vieläkään vihjaamaan, ryhtyykö hän tavoittelemaan Sdp:n puheenjohtajuutta: ”Odotetaan ensin, mitä Antti Rinne sanoo jatkoaikeistaan marraskuussa.”
Kansanedustaja Antti Lindtman ei suostu vieläkään vihjaamaan, ryhtyykö hän tavoittelemaan Sdp:n puheenjohtajuutta: ”Odotetaan ensin, mitä Antti Rinne sanoo jatkoaikeistaan marraskuussa.”

Valopilkkujakin Lindtman budjetista löytää, katsoen ne tosin osin opposition ansioksi.

”Vahva kansalaismielipide ja oppositiopolitiikka tuottivat tulosta, kun hallitus perui jättikorotukset päivähoitomaksuihin. Ahkerat lapsiperheethän pitävät tämän maan pyörät pyörimässä”, Lindtman sanoo.

”Sekin on hyvä, että hallitus tarkisti linjaansa ja ulotti veronkevennykset myös eläkkeensaajille”, Lindtman kiittelee ja lisää plus-listaan vielä Lex Taipaleen eli ikääntyneiden kertaluonteisen eläketuen, joka päästää viisi vuotta työttömänä olleet yli 60-vuotiaat eläkkeelle.

”Inhimillisistä syistä on ihan turhaa pitää oravanpyörässä ihmisiä, jotka todennäköisesti eivät enää työllisty. Mehän esitimme tätä jo kesällä, mutta silloinen sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä (ps) torjui sen”, Lindtman muistuttaa.

Hallituksen työllistämispakettiin Lindtman on pettynyt, vaikka iloitsee siitä, että vuoden aikana hallitus saatiin edes herätettyä asiaan. ”Mutta kyllähän koko työllisyyspaketti nyt lässähti pahasti”, Lindtman arvioi.

”Eihän se riitä, että työttömyysturvaa ja palkkakustannuksia leikataan. Työttömyysturvan heikentäminen ei tuo yhtään uutta työpaikkaa.”

Lindtmanin mukaan hallituksen molemmista budjeteista ovat puuttuneet työllistämistoimet ja ensi keväänä edessä saattaa olla lisää menoleikkauksia, ellei työllisyys lähde nousuun.

”Kyllä nyt tarvitaan jo aktiivitoimia ja porkkanoita kepin sijaan”, Lindtman päättelee ja mainitsee esimerkkinä rakennus- ja investointitarpeet: ”Kuntia pitäisi nyt kannustaa investoimaan terveyskeskuksiin, päiväkoteihin ja kirjastoihin.”

Oman yrityksen perustamista Sdp helpottaisi nostamalla arvonlisäverovapauden 10 000 eurosta 30 000 euroon. Yksinyrittäjän tulisi Sdp:n mielestä saada myös kunnon vähennys ensimmäisen työntekijän palkkaamisesta.

”Yhä useampi joutuu miettimään yrittäjäksi ryhtymistä. Nämä voisivat olla kannustavia sysäyksiä ja jakaisivat riskiä.”

Talouspolitiikan hallitessa julkisuutta Lindtman suree, että ympäristö ja luonto ovat jääneet vähälle huomiolle. Esimerkiksi luonnonsuojelun määrärahoja on vähennetty, Metsähallitus yhtiöitetty, eläinsuojeluasiamiehen pesti lakkautettu, turkisasetus pantu jäihin ja eläinsuojelulain uudistuskin saattaa jäädä vaatimattomaksi.

”Koskensuojelulain avaamista Sdp ei hyväksy, sillä se on suomalaisen luonnonsuojelun kulmakivi”, Lindtman puolustaa vapaana virtaavia vesistöjä ja luonnon säilymistä.

Viisi kysymystä Antti Lindtmanille

1 Kuka on ammatillinen esikuvasi?

Presidentti Tarja Halonen. Sain kunnian olla presidentinvaaleissa vuonna 2006 hänen kiertuevastaavanaan. Ihailen sitä, että hänellä on vahvat periaatteet ja lisäksi kyky saada asioita aikaan.

2 Mistä aiheesta voisit keskustella vaikka koko yön?

Sote-uudistuksesta varmaan riittäisi puhuttavaa vaikka koko yöksi, mutta kukaan ei halua siihen yötään käyttää. Oman vaimoni kanssa voisin keskustella mistä tahansa aiheesta koko yön.

3 Miten kotitaustasi on vaikuttanut poliittiseen ajatteluusi?

Opin Itä-Vantaan lähiössä yksinhuoltajan poikana kunnioitusta kanssaihmisiä kohtaan ja ymmärryksen, että kanssaihmisiä pitää auttaa. Olen itse saanut yhteiskunnalta paljon. Ilman tukiverkkoja en olisi tässä.

4 Suurin ongelma maailmassa, jonka haluaisit ratkaista?

Koko ihmiskunnan pitäisi sovittaa elämäntapansa kestäväksi, jotta tämä ainoan maapallomme kantokyky säilyisi myös tuleville polville.

5 Millainen viikonloppu on edessä?

Hyppään nyt Rovaniemen-koneeseen, mutta palaan lauantai-illaksi kotiin ja menen lenkille ja saunaan. Sunnuntaina maalaan arkkupöytää kalkkimaalilla. Menemme ehkä myös sieneen tai marjaan. Hurahdimme marjastukseen niin, että ostimme uuden pakastimenkin. Etenkin tyrnisatoa on odotettu.

Kaisa Rautaheimo / HS
Antti Lindtman valmistautui HSTV:n lähetykseen perjantaina aamulla. Siitä hän lähti Rovaniemelle.
Antti Lindtman valmistautui HSTV:n lähetykseen perjantaina aamulla. Siitä hän lähti Rovaniemelle.
Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat