Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Reserviupseeriliitto huolissaan leikkauksista: ”Vaarantavat vapaaehtoisen maanpuolustuksen”

Vapaaehtoisen maanpuolustuksen määrärahoihin aiotaan 20 prosentin eli noin 400 000 euron leikkausta.

Kotimaa
 
Ulla-Maija Lähteenmäki
Reserviupseeriliitto uskoo, että vapaaehtoinen maanpuolustustyö kärsii leikkauksista. Kuva on naisten maanpuolustuskurssilta vuodelta 2002.
Reserviupseeriliitto uskoo, että vapaaehtoinen maanpuolustustyö kärsii leikkauksista. Kuva on naisten maanpuolustuskurssilta vuodelta 2002. Kuva: Ulla-Maija Lähteenmäki

Reserviupseeriliitto ilmaisi jälleen huolensa siitä, että maanpuolustusjärjestöjen toiminnan tukemiseen aiotut määrärahaleikkaukset vaarantavat vapaaehtoisen maanpuolustuksen. Asiaan otti kantaa puheenjohtaja Mikko Halkilahti puheessaan liittohallituksen kokouksessa lauantaina Helsingissä, liitto kertoo tiedotteessaan.

Hallituksen tällä viikolla käsittelemässä ensi vuoden talousarvioesityksessä esitetään vapaaehtoisen maanpuolustuksen määrärahoihin 20 prosentin, eli noin 400 000 euron, leikkausta nykyisestä noin kahdesta miljoonasta eurosta.

Liiton mukaan leikkaukset vaikuttaisivat etenkin Maanpuolustuskoulutusyhdistys MPK:n toimintaan, mutta todennäköisesti leikkurista kärsisivät myös varsinaiset maanpuolustusjärjestöt.

Reserviupseeriliiton mielestä leikkaukset ovat ristiriidassa hallitusohjelman kanssa, jossa muun muassa linjataan, että vapaaehtoisten harjoitusten ja reservin omaehtoisen koulutuksen edellytykset turvataan.

Leikkauksia esitettiin myös viime vuonna. Tuolloin eduskunta palautti joulukuussa MPK:n rahoituksen kokonaisuudessaan, kun taas muiden järjestöjen valtionavustus pieneni 15 prosenttia.

Myös MPK on osoittanut mieltään leikkauksia vastaan.

MPK:n hallituksen puheenjohtaja Tapio Peltomäki sekä toiminnanjohtaja Pertti Laatikainen kirjoittivat torstaina Turun Sanomissa, että leikkaukset heikentäisivät jopa 20 000 ihmisen mahdollisuutta osallistua sen koulutuksiin. MPK aloitti elokuussa myös yt-neuvottelut toimintamäärärahojen epävarmuuden vuoksi.

Vuosittain MPK:n koulutuksiin osallistuu Suomessa noin 50 000 ihmistä. Viime aikoina esimerkiksi kyberturvallisuuskoulutuksen kysyntä on ollut rajussa kasvussa.

MPK on Puolustusvoimien strateginen kumppani, jonka lakisääteisenä tehtävänä on muun muassa järjestää vapaaehtoiseen maanpuolustukseen kuuluvaa sotilaallista koulutusta ja sotilaallisia valmiuksia palvelevaa koulutusta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat