Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaupungin edustaja HS:lle: Tamperelaispäiväkodissa ollut ongelmia jo lähes kymmenen vuotta

Kaupunki teki tutkintapyynnön päiväkodin työntekijästä, jonka epäillään retuuttaneen lasta ja uhkailleen työtovereitaan veitsellä

Kotimaa
 
Kalle Parkkinen / Lehtikuva
Lastenrattaita English International School of Tampereen toimitilojen edustalla perjantaina.
Lastenrattaita English International School of Tampereen toimitilojen edustalla perjantaina. Kuva: Kalle Parkkinen / Lehtikuva

Paikan päällä tehdyn tarkastuksen jälkeen toistaiseksi suljettu English international school of Tampere -päiväkoti on ollut kaupungin viranhaltijoiden erityisen huomion kohteena lähes koko toimintansa ajan.

Päätöksen noin kymmenvuotiaan päiväkodin toiminnan keskeyttämisestä teki 30. elokuuta Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto (avi).

Tampereen kaupungin tilaajapäällikkö Maria Päivänen kertoo viranomaisten käyneen läpi yksityisen päiväkodin toimintaan liittyviä epäkohtia jo vuodesta 2007 lähtien.

”Antamamme ohjaus ei ole johtanut toiminnan epäkohtien pysyviin parannuksiin”, Päivänen toteaa.

Hänen mukaansa päiväkoti kyllä teki tiettyjä parannuksia, mutta ne eivät olleet riittäviä. Esimerkiksi henkilöstön kelpoisuuksista viranomaiset ovat joutuneet huomauttamaan päiväkotia useasti.

Aluehallintovirasto teki päiväkotiin tarkastuksen ensimmäisen kerran vuonna 2013.

Puutteita on Päiväsen mukaan ollut päiväkodin henkilöstön pätevyydessä, määrässä ja viranomaisten saamien ilmoitusten mukaan myös sen toimintakulttuurissa, jossa on havaittu muun muassa kyseenalaisia kasvatuskäytäntöjä.

Kaupunki on tehnyt päiväkodin yhdestä työntekijästä tutkintapyynnön poliisille.

”Tutkintapyyntö on tehty päiväkodin kasvatushenkilöstöön kuuluvasta henkilöstä”, Päivänen tarkentaa.

Hänen mukaansa kyse ei ole päiväkodin johtajasta Scott Rizzosta, jonka kuitenkin on väitetty käyttäytyneen epäasiallisesti lasten ollessa paikalla.

”Johtajan käytös ei saamiemme ilmoitusten mukaan ole kohdistunut suoraan lapsiin vaan päiväkodin henkilökuntaan”, Päivänen toteaa.

Poliisitutkintapyynnön tekemiseen johti Päiväsen mukaan viranomaisten saama ilmoitus päiväkotilapsen epäasianmukaisesta kohtelusta. Aluehallintoviraston raportin mukaan päiväkodin työntekijä oli muun muassa tarttunut lasta vaatteista ja retuuttanut sekä pelotellut häntä.

Työntekijän epäillään myös uhanneen työtoveriaan veitsellä.

Ilmoituksia johtajan käytöksestä ovat Päiväsen mukaan viranomaisille tehneet ”päiväkodin toimintaa läheltä seuranneet henkilöt” – eivät kuitenkaan päiväkodin nykyisten lasten vanhemmat. Aluehallintoviraston mukaan havaintoja ovat tehneet myös ”ulkopuoliset henkilöt”. Ilmoituksissa ei ole mainittu johtajaa nimeltä.

Aluehallintoviraston tiedotteen mukaan johtaja on huutanut, käyttäytynyt uhkaavasti, puhunut aggressiivisesti ja ollut toiminnassaan arvaamaton.

Päiväkodin pitkään jatkuneista ongelmista kertoo jo vuonna 2010 internetin vauva.fi-keskusteluryhmässä mainittiin koulusta liikkuneen ”huonoja juttuja”.

Muiden epäkohtien ohella puutteita on havaittu päiväkodin ruokailun järjestämisessä.

Maria Päiväsen mukaan viranomaiset ovat tarkastuskäyntinsä yhteydessä havainneet, että pääruuan kanssa lapsille ei ole ollut tarjolla maitoa eikä leipää.

”Itse pääruoka oli yksinkertaista keittoa mutta kuitenkin asianmukaisesti lämmintä”, hän kertoo tarkastuspäivänä tehdyistä havainnoista.

Myös päiväkotia ylläpitävän English international school of Tampere -osakeyhtiön taloustilanne on huonontunut vuosien 2014–2015 aikana merkittävästi.

Asiakastieto.fi:n mukaan vuonna 2015 yhtiön liikevaihto oli 922 000 euroa, mutta tulos vain 20 000 euroa. Tulos pieneni vuoden aikana peräti 71 prosenttia.

Noin 60 päiväkodin lasta sijoitetaan maanantaista alkaen Tampereen keskustan muihin päiväkoteihin. Lisäksi noin kymmenelle Tampereen ulkopuolella asuvalle lapselle on etsitty uudet hoitopaikat.

Päiväkodin johtaja ei ole halunnut kommentoida tapahtumia Helsingin Sanomille.

Päiväkodin internetsivuston ilmoitettiin lauantaina olevan huoltokatkolla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat