Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiristynyt laki ajaa tupakanostajia Viipuriin asti – ”Takaisin huomenna kello 12.11, täytyy noudattaa lakia”

Itärajan Virolahdella purnataan tupakkalain kiristymistä, ja mikkeliläinen Kari Sajalahti lähti Viipuriin asti savukkeita hakemaan. Vaalimaan tullista kerrotaan, että tieto uusista rajoituksista on mennyt hyvin perille.

Kotimaa
 
Mikkeliläismies hakee rajan takaa "ainoastaan röökiä ja viinaa"
Mikkeliläismies hakee rajan takaa "ainoastaan röökiä ja viinaa"
Eläkeläismies mikkelistä kertoo, miten hän hakee tupakat ja viinat Viipurista. Tulli myös näyttää videolla, miten autoista etsitään piilotettuja savukekätköjä Vaalimaalla.
FAKTA

Näin paljon savukkeita ja alkoholia voit tuoda Venäjältä

 Venäjältä Suomeen voi tuoda verottomasti 200 savuketta tai 10 millilitraa nikotiininestettä.

 Ehtona on, että matkailija on oleskellut Venäjällä yli vuorokauden ja tupakat tulevat omaan käyttöön, perheelle tai lahjaksi.

 Alkoholia voi tuoda Suomeen Venäjältä, mikäli matka kestää yli 20 tuntia.

 Tällöin voi tuoda omaan käyttöön tai lahjaksi neljä litraa viiniä ja 16 litraa olutta.

 Lisäksi voi kuljettaa yhden litran väkeviä alkoholijuomia tai kaksi litraa aperitiiveja, joiksi lasketaan muun muassa kuohuviini ja siideri.

Viipuri/Virolahti

Tupakkalain kiristykset ovat olleet voimassa noin kahden viikon ajan, ja yritteliäimmät lähtevät nyt Viipuriin asti tupakkaa hakemaan.

Aiemmin rajaseudulta on kipaistu Venäjän puolelle hakemaan polttoainetta ja ostettu samalla kartonki halpoja savukkeita mukaan. 15. elokuuta voimaan tulleen lain mukaan kartongin saa tuoda vain, jos matka Euroopan talousalueen ulkopuolelle kestää yli vuorokauden. Venäjällä asuvat voivat tuoda Suomeen tupakkaa, jos oleskelu kestää yli kolme vuorokautta.

”Naurettavaa”, puuskahtaa mikkeliläinen Kari Sajalahti Viipurissa Družba-hotellin edessä. Hotelli kohoaa harmaana vuorena illan hämärässä, ja suihkulähde ruiskuttaa vettä keskellä Salakkalahtea. Ohi kävelee viipurilaisia perheitä iltalenkillä.

”Nyt suomalaiset tuovat rahansa Venäjälle hotelleihin, koska täällä joutuu lain takia viettämään yhden yön”, hän jatkaa.

Matkanjärjestäjien mukaan Sajalahden kaltaisia matkustajia on kahden viikon aikana ollut yksittäisiä ihmisiä, joten suurta ryntäystä Venäjän hotelleihin ei ole nähty.

Sajalahti polttaa paljon ja hän on siksi tullut varta vasten ostamaan huokeita savukkeita Venäjältä. Kartongin saa Venäjältä huokeimmillaan alle kymmenellä eurolla, kun Suomessa 200 savukkeen pakkaus maksaa noin 60 euroa.

”Ylitin rajan kello 12.10 ja huomenna kello 12.11 palaan takaisin. Lakia pitää noudattaa”, Sajalahti vinoilee.

Sergei Gratšov
Mikkeliläinen Kari Sajalahti yöpyi Viipurissa tupakanhakumatkalla keskiviikkona, koska uusi laki vaatii yli vuorokauden oleskelua Venäjällä.
Mikkeliläinen Kari Sajalahti yöpyi Viipurissa tupakanhakumatkalla keskiviikkona, koska uusi laki vaatii yli vuorokauden oleskelua Venäjällä.

Myös Vaalimaan rajanylityspaikan tullissa kelloa joudutaan vastedes tuijottamaan silmä kovana. Ihmisten matkojen pituuksia kysellään ja tarkkaillaan.

Tieto uusista rajoituksista on mennyt hyvin perille, sanoo tulliylitarkastaja Mikko Vanhala Vaalimaan tullissa.

Aiemmin valtaosalla sekä venäläisistä että suomalaisista rajanylittäjistä oli tupakkakartonki mukana.

”Ei ole enää”, Vanhala sanoo.

Tupakkalain tarkoituksena on suitsia laittomien savukkeiden virtaa Suomeen ja ehkäistä terveyshaittoja. Tutkitusti Kaakkois-Suomessa miehet tupakoivat enemmän kuin esimerkiksi miehet Uudellamaalla, ja tupakan viralliset myyntiluvut ovat alueella pienemmät kuin muualla Suomessa.

Tulli kuitenkin epäilee, että lain seurauksena ammattimainen salakuljetus lisääntyy.

”Markkinat halvoille savukkeille eivät häviä”, Vanhala huomauttaa.

Suomessa tupakka-aski maksaa noin kuusi euroa. Ensi vuonna verotusta kiristetään niin, että askin hinnaksi tulee noin 7,5 euroa. Vaikka Venäjällä tupakan hinta on kasvanut viime vuodesta noin neljänneksen, askin voi siellä yhä saada alle eurolla. Yleisimmät savukemerkit maksavat 1,1–1,7 euroa askilta.

Tulli koluaa tupakkakätköjen varalta autojen ovia, penkkejä, vararenkaita – ja renkaita. Niihinkin tupakkaa on ujutettu. Isoimmat lastit piilevät rekkojen lastin joukossa, joskus väliseinien takana.

Vanhalan mukaan isot toimijat salakuljetuksessa tulevat Venäjältä, kun taas suomalaiset harrastavat ”pientä näpertelyä”. Maahan salakuljetettua tupakkaa myydään harmailla markkinoilla ympäri Suomen, ei ainoastaan rajan tuntumassa.

Sergei Gratšov
Vaalimaan tulli varastoi löytämänsä laittomat tupakat konttiin, josta savukkeet toimitetaan hävitettäväksi. Ne murskataan, sekoitetaan energiajätteen joukkoon ja poltetaan.
Vaalimaan tulli varastoi löytämänsä laittomat tupakat konttiin, josta savukkeet toimitetaan hävitettäväksi. Ne murskataan, sekoitetaan energiajätteen joukkoon ja poltetaan.

Harppaus Vaalimaan tullista, ja ollaan Rajahovin huoltoaseman ja kahvilan ison pyöreän rakennuksen parkkipaikalla. Täällä tupakan harmaat markkinat toimivat – tosin hyvin pienimuotoisina. Kysely savukkeiden perään osoittaa, että tuontilakeja noudatetaan, vaikka myynti on pimeää.

Tarjolla olisi yhteensä kuusi tupakka-askia, kaksi askia viidellä eurolla. Venäläisen myyjän mukaan kokonaista kartonkia ei ole kaupan, koska niitä ei enää saa tuoda rajan yli. Pari askia voi tuoda omaan käyttöön, ja tätä myyjät käyttävät hyväksi.

Virolahden kunnan ruokakaupan edustalla eläkeläinen Jaakko Byckling polttaa venäläistä tupakkaa. Venäläisen vaimon kanssa hän käy kesämökillä Viipurin lähellä, joten Bycklingin tupakantuontia uusi laki ei estä.

Vieressä istuu kokki Jyrki Hämäläinen, jolla palaa suomalainen savuke.

”En käy itse Venäjän puolella, vaan olen ostanut sekä suomalaisia että Venäjältä tuotuja tupakoita. Nyt pitää ostaa suomalaisia, venäläisiä ei enää saa”, Hämäläinen selittää.

Molemmat tietävät hyvin tupakan vaarat terveydelle, mutta uusi laki ei heidän mielestään polttamista ehkäise.

”En ole ostanut Suomesta kuuteen vuoteen tupakkaa. Tärkeämpiäkin asioita olisi, joita parantaa”, Byckling sanoo.

Sergei Gratšov
Eläkeläinen Jaakko Byckling aikoo polttaa jatkossakin Venäjältä haettua tupakkaa, mutta kokki Jyrki Hämäläisellä palaa Suomesta ostettu savuke. Miehet istuivat Virolahden ruokakaupan edessä keskiviikkona.
Eläkeläinen Jaakko Byckling aikoo polttaa jatkossakin Venäjältä haettua tupakkaa, mutta kokki Jyrki Hämäläisellä palaa Suomesta ostettu savuke. Miehet istuivat Virolahden ruokakaupan edessä keskiviikkona.

Samaa mieltä laista on kioskinmyyjä Auli Kytölä.

”Aina jos itärajan porukka jostain hyötyy, alkaa Helsinki holhota. Sieltähän käydään Tallinnassa hakemassa tupakat.”

Kukkakaupasta löytyy sentään uusista rajoituksista iloitseva Virolahden asukas.

”Jos ajatellaan terveyshaittoja, niin hyvä vain että rajoitetaan. Jos se vähän hillitsisi tupakointia. Vaikka kyllä ne tietysti polttavat, jotka haluavat”, myyjä Jaana Salopaasi sanoo.

Viime vuonna tupakan kokonaiskulutus väheni Suomessa, mutta laittomien savukkeiden kulutus kasvoi hieman. Myös laillinen tuonti ulkomailta kasvoi, kertoo konsulttiyhtiö KPMG:n tupakkayhtiöille tekemä selvitys. Sen mukaan Suomessa poltetuista savukkeista 12 prosenttia oli viime vuonna laittomia.

Tulli otti viime vuonna haltuun 3,4 miljoonaa savuketta, lähinnä itärajalla. Tullin kiinni saamat määrät ovat vain pieni osa rajan yli tulevista laittomista tupakkakuljetuksista. Tullin omien laskelmien mukaan laittomien savukemarkkinoiden osuus on pienempi kuin konsulttiyhtiön selvityksessä. Yhteensä Suomessa poltettiin viime vuonna noin viisi miljardia savuketta.

Sergei Gratšov
Tullitarkastaja Immo Kilpinen tarkasti keskiviikkona Vaalimaalla, löytyykö suomalaisautosta tupakkakätköjä.
Tullitarkastaja Immo Kilpinen tarkasti keskiviikkona Vaalimaalla, löytyykö suomalaisautosta tupakkakätköjä.
Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat