Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Oppositiojohtajat vaativat hallitusta huolehtimaan turvapaikanhakijoiden oikeusturvasta: ”Maahanmuuttoviraston tilanne on kestämätön”

Monet Migrin työntekijät sanoivat sunnuntain Helsingin Sanomissa kokevansa, että kiire ajaa huolimattomiin päätöksiin ja että kielteisiä päätöksiä vaaditaan yhä enemmän.

Kotimaa
 
Antti Hämäläinen
Muun muassa vasemmistoliiton Li Andersson ja rkp:n Anna-Maja Henriksson ovat huolissaan turvapaikkapäätösten oikeudenmukaisuudesta. Arkistokuva on otettu heinäkuun lopussa.
Muun muassa vasemmistoliiton Li Andersson ja rkp:n Anna-Maja Henriksson ovat huolissaan turvapaikkapäätösten oikeudenmukaisuudesta. Arkistokuva on otettu heinäkuun lopussa. Kuva: Antti Hämäläinen

Oppositiopuolueiden puheenjohtajista vasemmistoliiton Li Andersson, Rkp:n Anna-Maja Henriksson ja vihreiden Ville Niinistö ilmaisivat sunnuntaina huolensa turvapaikanhakijoiden oikeusturvasta turvapaikkamenettelyssä.

Puheenjohtajat myös nostivat syyttävän sormensa kohti hallitusta, jolta he penäävät toimia hakemusten asianmukaisen käsittelyn turvaamiseksi.

Kannanotot liittyvät Maahanmuuttoviraston (Migri) ympärillä sunnuntaina käytyyn keskusteluun sen jälkeen, kun HS kertoi viraston työntekijöiden kokemasta kiireestä sekä näiden huolesta toukokuussa päivitettyjä maalinjauksia kohtaan.

Maahanmuuttovirasto linjasi toukokuussa, että turvallisuustilanne Irakissa, Somaliassa ja Afganistanissa on parantunut.

Vasemmistoliiton Li Andersson vaatii tiedotteessaan, että Migrin päätöksenteko asetetaan aiempaa tarkempaan seurantaan ja että toukokuiset turvallisuuslinjausten päivitykset perutaan. Hän on huolissaan siitä, että Suomessa ”ollaan lipsumassa oikeusvaltioperiaatteesta”.

Andersson ilmaisi myös huolensa siitä, että turvapaikkapäätösten valitusaikaa hallinto-oikeuteen on rajoitettu. Syyskuussa astui voimaan lakimuutos, joka lyhentää valitusaikaa 30 päivästä 21 päivään.

”Maahanmuuttoviraston tilanne on kestämätön. Virheellisiä päätöksiä ei voi oikeuttaa sillä, että niistä on mahdollisuus valittaa lyhyen määräajan sisään hallinto-oikeuteen”, Andersson sanoo.

Rkp:n Anna-Maja Henriksson puolestaan tiedotti olevansa tyrmistynyt HS:n raportoimista Maahanmuuttoviraston käytännöistä. Hän vaatii pääministeri Juha Sipilältä (kesk) selitystä viraston toiminnan vuoksi.

”Migrin henkilökunnan on saatava riittävästi aikaa tehdä työnsä kunnolla, eikä heidän toimintaansa voi ohjata näkymätön käsi, joka haluaa lisää kielteisiä päätöksiä. Koska Migrin johtaja [ Jaana Vuorio ] ei selvästi tiedä vastausta, vaadin hallitukselta selitystä sille, mitkä faktat ovat toimineet perusteena Migrin linjausten uudelleenarvioimiselle koskien muun muassa Irakin, Afganistanin ja Somalian turvallisuustilannetta”, Henriksson kirjoittaa.

Henriksson on myös huolissaan Maahanmuuttoviraston pyrkimyksestä käsitellä turvapaikkahakemusten suma ”yhdellä kertaa”. Virasto kertoi tällä viikolla, että se pyrkii purkamaan hakemusjonon vuoden loppuun mennessä.

”Mikäli suuri määrä päätöksistä tulee samalla kertaa, on oikeusapua tarjoavien tahojen mahdotonta ehtiä auttaa kaikkia apuun oikeutettuja”, Henriksson sanoo.

Myös vihreiden Ville Niinistö peräänkuulutti hallituksen vastuuta turvapaikanhakijoiden oikeusturvan takaamisessa. Niinistö kirjoittaa Facebookissa, että ”lait ja käytännöt” on käytävä läpi, jotta turvapaikanhakijoiden oikeusturva, Suomen kansainväliset velvoitteet ja ihmisoikeudet varmasti toteutuvat.

”Kun Sipilän hallitus on jatkuvasti kiristänyt turvaa hakevien oikeusturvaa ja vaatinut nopeutta asioiden käsittelyyn, on se myös vastuussa oikeusturvan heikentämisestä”, Niinistö kirjoittaa.

Niinistö kehotti hallitusta myös turvaamaan Maahanmuuttovirastolle riittävät resurssit ja työrauha hakemusten asianmukaiselle käsittelylle.

Myös keskeiset ministerit kommentoivat Maahanmuuttoviraston tilannetta sunnuntaina.

Pääministeri Juha Sipilä sanoi Yleisradiossa pääministerin haastattelutunnilla tietävänsä, että poikkeuksellisen turvapaikanhakijamäärän vuoksi viranomaiset ovat tiukoilla, mutta Suomen järjestelmä on hyvä ja valitusasteissa väärät päätökset tulee kumottua.

Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo sanoi aiemmin sunnuntaina, että Maahanmuuttovirasto on tehnyt Irakin, Afganistanin ja Somalian turvallisuuslinjaukset täysin itsenäisesti. Orpo toimi sisäministerinä toukokuussa, kun Maahanmuuttovirasto tiedotti kolmen keskeisen lähtömaan turvallisuustilanteen parantuneen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat