Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Orpo torjuu ajatuksen Migrin painostamisesta

Entinen sisäministeri Petteri Orpo kiistää, että Migriin olisi kohdistunut varsinaista poliittista painostusta. Hallitus kyllä päätti, että Suomen lainsäädäntö ja käytännöt eivät saa myöntää kansainvälistä suojelua helpommin kuin muissa Pohjoismaissa.

Kotimaa
 
Heikki Saukkomaa
Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo toimi sisäministerinä läpi poikkeuksellisen haastavan turvapaikkatilanteen.
Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo toimi sisäministerinä läpi poikkeuksellisen haastavan turvapaikkatilanteen. Kuva: Heikki Saukkomaa
Tästä on kyse

HS uutisoi Migrin sisäisistä paineista

 Maahanmuuttovirasto eli Migri kiristi toukokuussa turvapaikkahakemuksia koskevia linjauksia.

 HS kertoi sunnuntaina, että useiden Migrin virkamiesten mielestä Afganistania, Irakia ja Somaliaa koskeneet turvallisuuslinjaukset olivat poliittisesti värittyneitä.

 Migrin virkamiehet kertoivat HS:lle myös, että turvapaikkahakemusten käsittelynopeudelle asetetut kovat tulostavoitteet olivat voineet vaarantaa turvapaikanhakijoiden oikeusturvan.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok) sanoi sunnuntaina, että Maahanmuuttovirasto eli Migri on tehnyt Irakin, Afganistanin ja Somalian turvallisuuslinjaukset täysin itsenäisesti.

”Niihin ei koske kukaan millään tavalla. Se on oikeasti pyhä asia. Näin minä tämän koen”, Orpo sanoi Helsingin Sanomille.

Orpo toimi sisäministerinä viime toukokuussa, kun Migri tiedotti kolmen keskeisen turvapaikanhakijoiden lähtömaan turvallisuustilanteen parantuneen. Käytännössä uusi linjaus merkitsi sitä, että Suomesta turvapaikkaa hakevien ihmisten kohtelu kiristyi.

Helsingin Sanomat uutisoi sunnuntaina, että useat Migrin virkamiehet pitivät uusia linjauksia poliittisesti värittyneinä. Virkamiehet kertoivat HS:lle, ettei edes Migrin omista maatietoraporteista löydy juuri tukea turvallisuuslinjauksien muuttamiselle.

Migriin kohdistui Orpon mukaan viime syksynä valtava paine monelta suunnalta, kun turvapaikanhakijoiden määrä alkoi kasvaa räjähdysmäisesti.

”Se oli oikeasti todella vaikeaa aikaa, kun ei tiedetty, saako Eurooppa tilannetta hallintaan ja oliko jonon pää niin sanotusti Bagdadissa asti. Migrillä ei ollut lainkaan resursseja sellaiseen tilanteeseen.”

Mutta Orpo kiistää, että Migriin olisi kohdistunut varsinaista poliittista painostusta. Hänen mukaansa hallitus kyllä päätti, että Suomen lainsäädäntö ja käytännöt eivät saa johtaa siihen, että Suomi myöntää kansainvälistä suojelua muita Pohjoismaita helpommin.

Orpon mukaan käytännön toteutus jäi Migrin omaan harkintaan, eikä esimerkiksi lähtömaiden turvallisuuslinjauksista keskusteltu.

Monet Migrin virkamiehet kertoivat HS:lle myös kovista tulostavoitteista ja kiireestä, joka saattaa vaarantaa turvapaikanhakijoiden oikeusturvan.

Tulostavoitteet olivat hallituksen linjaus, Orpo sanoi.

”Turvapaikanhakijoiden vastaanotto maksaa aivan valtavasti. Siksi rakennettiin mittarit, joilla työn etenemistä seurattiin. Mutta vaikka on millaiset tulostavoitteet tahansa, niin kyllä oikeusvaltioperiaatteen täytyy toteutua”, Orpo sanoi.

”Lähden siitä, että Migri huolehtii siitä, että näin tapahtuu. Ja jos koetaan, että yksilöllinen käsittely ei toteudu, niin siihen tarvitaan korjauksia.”

Myös pääministeri Juha Sipilä (kesk) torjui sunnuntaina ajatuksen siitä, että hallitus olisi vaikuttanut Afganistania, Irakia ja Somaliaa koskeviin turvallisuusarvioihin.

Sipilä totesi Yleisradion pääministerin haastattelutunnilla, että Suomen arviot turvanpaikanhakijoiden lähtömaiden turvallisuudesta noudattelevat muiden Pohjoismaiden linjaa. ”Rauhattomalta paikkakunnalta voi muuttaa toiselle”, Sipilä sanoi Ylelle.

Sipilä kiisti myös sen, että hallituksen tavoite olisi saada Migristä mahdollisimman paljon kielteisiä turvapaikkapäätöksiä.

Hallitus ei halua, että ”tehdään huolimattomasti päätöksiä”, Sipilä sanoi.

”Migrin resursseja on vahvistettu ja tiedossa on, että poikkeuksellisen määrän vuoksi viranomaiset ovat tiukoilla, mutta Suomen järjestelmä on hyvä ja valitusasteissa väärät päätökset tulee kumottua”, Sipilä sanoi.

Sipilä sanoi, että irakilaisten osalta Migrin käytännöt ovat hyvin lähellä Ruotsin käytäntöjä.

Nykyään tosin esimerkiksi irakilaisen on huomattavasti vaikeampi saada tilastojen perusteella suojelua Suomesta kuin Ruotsista (HS 26.8.).

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat