Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiinan jättiläispanda ei ole enää erittäin uhanalainen

Kansainvälisen luonnonsuojeluliiton mukaan lajin kantaa on parantanut esimerkiksi bambumetsien istuttaminen.

Kotimaa
 
Kiina suoltaa nettiin valtavia määriä pandamateriaalia – katso kaikkien aikojen pandavideo
Kiina suoltaa nettiin valtavia määriä pandamateriaalia – katso kaikkien aikojen pandavideo
Suloisesta pandasta on syystäkin tullut Kiinan mainoskasvo. Kiinan valtion televisioyhtiö tuottaa massiivisia määriä pandavideoita ja sen omistamalla verkkosivustolla pandojen elämää voi seurata myös useammasta livelähetyksestä.

Jättiläispandojen suojelutyö on tuottanut tulosta Kiinasta. Kansainvälisen luonnonsuojeluliiton (IUCN) mukaan laji ei ole enää erittäin uhanalainen, vaan vaarantunut, kertoo uutistoimisto AFP.

Erittäin uhanalaiseen lajiin kohdistuu määritelmän mukaan erittäin suuri uhka hävitä luonnosta lähitulevaisuudessa. Vaarantuneet lajit eivät täytä uhanalaisten lajien kriteerejä, mutta niihinkin kohdistuu suuri uhka hävitä luonnosta pidemmällä aikavälillä.

IUCN ilmoitti jättiläispandan eli isopandan (Ailuropoda melanoleuca) uhanalaisuuteen liittyvän aseman muutoksesta sunnuntaina Honolulussa pidetyssä kokouksessa.

Liiton mukaan lajin kanta on alkanut kasvaa ja siihen kuuluu tällä hetkellä yhteensä jopa noin 2 060 pandaa. Tämä todistaa liiton mukaan, että Kiinan viranomaisten lajin suojelemiseen tähtäävät toimet, kuten bambumetsien istuttaminen ovat olleet tehokkaita.

Kiina on myös lainannut jättiläispandoja ulkomaisiin eläintarhoihin ja käyttäytynyt niistä saamansa rahat suojelutyöhön. Kymmenen vuoden laina maksaa lehtitietojen mukaan noin kymmenen miljoona euroa.

Myös Suomi on saamassa Kiinalta pandoja lainaan. Pandat muuttaisivat aikaisintaan loppuvuonna 2017 Ähtärin eläinpuistoon, jossa niitä varten on jo istutettu bambua. Kesällä pandojen aitauksen rakennustöitä ei oltu vielä aloitettu.

Hanke on myös herättänyt kritiikkiä eläinsuojelujärjestöiltä, jotka pelkäävät, ettei Suomi pysty tarjoamaan pandoille tarpeeksi lajinmukaisia olosuhteita. Kritiikin mukaan pandan suojelua pitäisikin kehittää ennen kaikkea sen luontaisilla elinalueilla Keski-Kiinassa.

IUCN varoittaa, että jättiläispandaa koskevat hyvät uutiset voivat olla lyhytaikaisia, sillä ilmastonmuutos uhkaa bambumetsiä.

Benoit Tessier / Reuters
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat