Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäjän varapuolustusministeri moittii: Miksi Suomi ei ole valmis vakavaan keskusteluun turvallisuudesta Venäjän kanssa?

Venäjä olisi tulkinnut kansliapäällikkö Jukka Juustin Moskovan-vierailun kahdenvälisiksi turvallisuusneuvotteluiksi. Suomi lykkäsi vierailua hämmennyksen välttämiseksi.

Kotimaa
 
Reuters & Tuomas Selänne
Anatoli Antonov (vas.) ja Jukka Juusti
Anatoli Antonov (vas.) ja Jukka Juusti Kuva: Reuters & Tuomas Selänne

Venäjän varapuolustusministerin Anatoli Antonovin mukaan Suomi ei ole valmis keskustelemaan ”vakavasti” alueellisesta turvallisuudesta Venäjän kanssa.

Antonov valottaa näkemyksiään haastattelussa, jonka venäläinen sanomalehti Nezavisimaja Gazeta julkaisi maanantaina.

Hän kertoo, että Venäjä esitti turvallisuuskeskusteluja Suomelle ja Ruotsille varaministeritasolla. Suomessa Venäjän varaministeriä vastaa käytännössä ministeriön kansliapäällikkö.

”Suomalaisten kollegoiden kanssa alustava sopimus elokuun tapaamisesta Moskovassa oli tuolloin jo olemassa”, Antonov toteaa.

Tämä selittäisi myös sen, miksi Suomi ei ollut saanut virallista kutsua kahdenvälisiin turvallisuusneuvotteluihin, toisin kuin muut Itämeren maat. Niissä reaktio Venäjän kutsuun on ollut epäilevä.

Puolustusministeriön kansliapäällikön Jukka Juustin oli määrä vierailla Moskovassa elokuun lopulla, mutta Suomi päätti lykätä vierailua. Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps) kertoi tuolloin Ylelle, että Suomi ei halunnut lisätä Venäjän neuvottelukutsuihin liittyvää hämmennystä. Niinistön mukaan Juustin matka olisi voitu tulkita kahdenvälisiksi neuvotteluiksi Venäjän kanssa.

Suomi puolestaan ei halua keskustella Itämeren lentoturvallisuudesta kahden kesken Venäjän kanssa, vaan kaikkien Itämeren maiden kanssa.

Antonovin haastattelusta selviää, että Venäjä tosiaan olisi nähnyt Juustin vierailun kahdenvälisinä neuvotteluina, joissa Venäjä hänen mukaansa olisi halunnut puhua myös lentoturvallisuudesta ja transpondereista.

Tätä Suomi on halunnut välttää. Suomelle on ollut tärkeää, että presidentti Sauli Niinistön transponderialoite koskee kaikkia Itämeren maita. Niinistö ehdotti heinäkuussa presidentti Vladimir Putinille turvallisuuden parantamista transpondereiden eli paikantimien käytöllä sotilaskoneissa.

”Me teimme tällaisia ehdotuksia kollegoillemme Helsingistä ja Tukholmasta. Kutsuimme heidät keskustelemaan alueellisesta tilanteesta, luottamustoimenpiteistä – mukaan lukien transpondereiden käytöstä sotilaskoneiden lennoilla Suomenlahden yllä ja Itämeren puolueettomien vesien yllä”, Antonov sanoo.

”Myönnän, että minua hämmästytti kollegoidemme lähestymistapa Moskovan-tapaamisiin. Kansliapäällikkö –Suomen varapuolustusministeri Jukka Juusti ’lykkäsi’ 30. elokuuta sovittua vierailuaan Moskovaan. Keksittynä tekosyynä oli välttämättömyys saavuttaa aluksi yksimielisyys Venäjä–Nato-neuvostossa Euroopan turvallisuudesta”, Antonov sanoo.

Hän kummastelee, miksi sotilasliitto Natoon kuulumaton Suomi ei voi käydä rinnakkaisia keskusteluja Venäjän kanssa.

”Miksi emme voi suomalaisten kollegoidemme kanssa keskustella kahdenvälisen sotilasyhteistyön kysymyksistä ja luottamuksen vahvistamisesta? Jos emme onnistu sopimaan Naton kanssa, eikö Helsingissä haluta puhua meidän kanssamme?”, Antonov kysyy.

Antonovin johtopäätös on, että Suomi ei halua keskustella Venäjän kanssa.

”Me näemme Suomen päätöksen kieltäytyä elokuun konsultaatioista todisteeksi siitä, että [Suomi] ei ole valmis vakavaan keskusteluun alueellisen turvallisuuden ongelmista.”

Lopuksi varapuolustusministeri kertoo, että Venäjä odottaa edelleen vastausta neuvottelukutsuun Brysselistä, Varsovasta, Riiasta, Vilnasta, Tallinnasta ja Tukholmasta.

”Helsingin vastaus on selvä”, Antonov lisää.

Venäjällä ehdotuksia turvallisuusneuvotteluista on kommentoitu lähinnä varaministeritasolla, ja ylin johto on pysynyt neuvotteluesityksistä julkisuudessa erossa.

Kansliapäällikkö Jukka Juusti ei maanantaina halunnut kommentoida asiaa.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat