Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Migrin mukaan kielteisiä päätöksiä ei tehdä tarkoitushakuisesti – maalinjausten perustelut yhä ylimalkaisia

Maahanmuuttoviraston tekemät turvapaikkapäätökset ja niiden perusteet nousivat keskusteluun sunnuntaina sen jälkeen, kun useat virkamiehet kertoivat kokemuksistaan viraston sisältä.

Kotimaa
 
Rio Gandara / HS
Maahanmuuttoviraston julkisivu.
Maahanmuuttoviraston julkisivu. Kuva: Rio Gandara / HS

Maahanmuuttovirasto (Migri) vastasi maanantaina sen toiminnasta esitettyyn kritiikkiin, jota tuotiin esille HS:n laajassa jutussa sunnuntaina sekä jutun julkaisua seuranneessa uutisoinnissa ja kansalaiskeskustelussa.

Julkisuudessa on kritisoitu muun muassa Migrin virkamiesten kiirettä ja viraston turvallisuuslinjauksia, ja keskusteluun nousi nopeasti myös huoli turvapaikanhakijoiden oikeusturvasta tilanteessa, jossa kielteisten turvapaikkapäätösten määrät ovat lisääntyneet.

Migri kiistää, että virasto tekisi tarkoitushakuisesti kielteisiä päätöksiä.

”Tämä ei pidä paikkaansa. Kielteiset päätökset ovat lisääntyneet muun muassa siksi, että virastossa on kiinnitetty entistä tarkempaa huomiota hakijoiden kertomusten uskottavuuteen, sisäisen paon mahdollisuuteen ja kansainvälisen suojelun poissuljentaan rikollisilta. Taustalla on turvapaikkapäätöksenteon kansainvälinen vertailu, johon hallitus velvoitti viraston turvapaikkapoliittisessa toimenpideohjelmassaan”, virasto tiedottaa.

Julkisuudessa huomioita ovat keränneet etenkin Migrin toukokuussa tekemät turvallisuuslinjaukset, joiden perusteella Irakin, Afganistanin ja Somalian turvallisuustilanne mahdollistaisi palautukset. Kritiikin mukaan Migri ei ole kunnolla kyennyt perustelemaan, mihin sen uudet linjaukset pohjautuvat. Osa oppositiojohtajista vaati sunnuntaina selitystä myös Suomen hallitukselta.

Migrin selittää, että maalinjaus on oikeudellinen arvio siitä, voidaanko turvapaikanhakijoita palauttaa kotiseuduilleen, jos heillä ei ole yksilöllisiä perusteita kansainväliselle suojelulle. Maalinjauksessa otetaan myös kantaa siihen, onko lähtömaissa alueita, joille ketään ei voida palauttaa.

”Maahanmuuttovirasto tekee oikeudelliset arviot eli maalinjaukset itsenäisesti ajantasaisen lähtömaatiedon perusteella ja huomioiden tuomioistuinten päätökset – mukaan luettuna Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen (EIT) ja EU-tuomioistuimen tekemät päätökset”, virasto tiedottaa.

Migri ei käytännössä tämän tarkemmin edelleenkään täsmennä, mihin tietoihin sen uudet linjaukset perustuvat.

Virasto vetoaa toissaviikkoiseen EIT:n Ruotsia koskevaan päätöksen, jonka mukaan Irakiin voidaan palauttaa turvapaikanhakijoita, joilla ei ole yksilöllisiä perusteita saada turvapaikkaa tai toissijaista suojelua.

EIT kuitenkin linjasi samalla, että Irakin turvallisuustilanne on viime aikoina heikentynyt.

Oikeudellisia arvioita ja niihin pohjautuvaa päätöksentekoa ei voida ohjata poliittisesti, Migri vakuuttaa.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) kiisti sunnuntaina pääministerin haastattelutunnilla Yleisradiossa, että hallituksella olisi päämääränä saada Migri tekemään mahdollisimman paljon kielteisiä turvapaikkapäätöksiä. Sipilä sanoi myös, että väärät päätökset tulevat kumotuksi valitusasteissa eli pääasiassa Helsingin hallinto-oikeudessa.

Myös Migri kiisti maanantaina, että sen tekemät päätökset olisivat vääriä.

”Moitteelle ei ole faktapohjaa, sillä tänä vuonna viraston turvapaikkapäätöksistä vain alle kaksi prosenttia on kumoutunut hallinto-oikeuksissa laintulkinta- tai menettelytapavirheen vuoksi.”

Kuitenkin Helsingin hallinto-oikeuden tänä vuonna tekemästä noin 1 700 turvapaikka-asioita koskevasta päätöksestä muutettujen ja palautettujen päätösten osuus oli yhteensä 25 prosenttia.

Migri vastaa, että sen päätöksenteon oikeellisuuden kannalta kuitenkin vain laintulkinta- ja menettelyvirheiden vuoksi muuttuneet tapaukset ovat merkittäviä.

Migrin mukaan Helsingin hallinto-oikeuden tuoreet päätökset tukevat Migrin linjauksia. Virasto kuitenkin myöntää, että suuri osa tämän vuoden päätöksistä tehdyistä valituksista on vielä hallinto-oikeudessa käsittelemättä.

Hallinto-oikeuden tänä vuonna käsittelemistä tapauksista iso osa tuli vireille viime vuonna.

Nyt Migri aikoo kartoittaa henkilökuntansa käsityksiä julkisuudessa esitetyistä väitteistä. HS esimerkiksi raportoi sunnuntaina useiden nimettömien virkamiesten kritiikistä työnantajaansa kohtaan.

”Otamme myös vakavasti signaalin siitä, että sisäinen keskustelukulttuurimme ei selvästi ole vielä riittävän avoin. Tähän asiaan tartutaan heti. Ensi töiksemme haluamme kartoittaa koko henkilöstön tuntoja Helsingin Sanomien Sunnuntai-sivujen jutusta ja sen taustalla piilevistä asioista, Migrin ylijohtaja Jaana Vuorio sanoo tiedotteessa.

Migrin koko vastauksen voi lukea täältä.

Sami Kero / HS
Maahanmuuttovirastossa sijaitsevat odotustilan lepohuone ja leikkinurkka.
Maahanmuuttovirastossa sijaitsevat odotustilan lepohuone ja leikkinurkka.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat