Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Myös hoitajien johtajalta nimi kilpailukykysopimukseen

Superin Silja Paavola piti jännitystä yllä loppumetreille Kuntatalolla.

Kotimaa
 
Kunta-alan järjestöiltä nimet kiky-sopimukseen
Kunta-alan järjestöiltä nimet kiky-sopimukseen
Suomen perus- ja lähihoitajaliiton Superin puheenjohtaja Silja Paavola empi kilpailukykysopimuksen allekirjoitusta vielä hetki ennen allekirjoitustilaisuutta maanantaina puoliltapäivin Kuntatalossa. Työnantajapuolta edusti kunta-alan työmarkkinajohtaja Markku Jalonen. Toimittaja: Marjukka Liiten, kuvaus ja leikkaus: Janne Järvinen
Fakta

Kilpailukykysopimus pureutuu yritysten hintakilpailukykyyn

 Hallitus sopi työmarkkinoiden kanssa alkukesästä, että palkansaajien työehtoja heikennetään, työaikaa pidennetään ja työnantajien ja työntekijöiden maksuosuuksia muutetaan niin, että yritysten kansainvälinen hintakilpailukyky paranisi.

 Sen uskotaan parantavan yritysten kannattavuutta ja luovan siten työpaikkoja.

 Sopimusta kutsutaan kilpailukykysopimukseksi (kiky).

Kilpailukykysopimus varmistui, kun Suomen lähi- ja perushoitajien liiton Superin puheenjohtaja Silja Paavola päätti sittenkin allekirjoittaa sopimuksen. Vielä vähän ennen h-hetkeä hän ei paljastanut päätöstään. Allekirjoitus tapahtui Kuntatalossa maanantaina kello 12.

Kunta-alan järjestöjen edustajat saapuivat allekirjoitustilaisuuteen hymyillen ja halaillen. Kuohuviinipullojen korkit poksahtelivat jo siinä vaiheessa, kun hoitajien sinetti sopimukseen oli vielä epävarma.

”Valtiovallalta tuli nyt lupaus ylläpitää kuntataloutta”, Paavola perusteli Superin mukaantuloa. Ratkaisevaa oli Paavolan mukaan se, että sanallisen lupauksen sijaan saatiin kirjallinen lupaus, ettei kilpailukykysopimus aiheuta lisäleikkauksia kuntatalouteen vaan se on kustannusneutraali ja työpaikat turvataan.

Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk) lähetti maanantaiaamuna kunta-alan palkansaajille tiedotteen, jossa hän vakuutti, että hallitus on sitoutunut korvaaviin toimiin, jos kilpailukykysopimus aiheuttaa budjetissa suunnitellusta poikkeavia muutoksia kuntatalouteen: ”Hallitus arvioi seuraavan kerran kuntatalouden tilaa keväällä 2017 julkisen talouden suunnitelman yhteydessä.”

Paavola vakuutti, ettei hänen muista kunta-alan edunvalvojista poikkeavalla ulostulollaan ollut mitään tekemistä sen kanssa, että myös Tehy ja JHL kilpailevat hoitoalan työntekijöiden jäsenyydestä: ”Ei sitten yhtään mitään.”

Maanantain allekirjoitustilaisuuden päätteeksi sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestön Tehyn puheenjohtaja Rauno Vesivalo totesi, että prosessi on ollut pitkä ja lopputulos on pitkälti palkanalennussopimus.

”Sopimalla saadaan kuitenkin aikaan parempaa tulosta kuin riitelemällä.”

Kunta-alan työnantajien ja palkansaajajärjestöjen allekirjoitukset merkitsevät, että palkansaajien määrä kasvaa yli 90 prosenttiin kilpailukykysopimuksessa. Se taas on ehtona hallituksen kaavailemille 515 miljoonan euron veronkevennyksille. Ilman hoitajien osallistumista kevennykset olisivat 100 miljoonaa euroa pienemmät.

Hallituksen ja työmarkkinajärjestöjen keskinäinen vääntö ei lopu kilpailukykysopimukseen, vaan hallitus on esittänyt työryhmää, jossa valtio sekä palkansaajien ja työnantajien edustajat yhdessä miettivät työllistämiskeinoja. Kolmikantaisen työryhmän urakan pitäisi olla valmis syyskuun lopussa.

Palkansaajien edunvalvojista SAK ja STTK ilmoittivat maanantaina lähtevänsä mukaan hallituksen toivomaan työryhmään, jonka tarkoitus on löytää uusia työllistämiskeinoja. Akava ilmoitti asiasta jo viime viikolla. Myös työnantajien EK ja Kuntatyönantajat tulevat ryhmään.

Hallituksen esittämällä listalla on viisi kohtaa, joista ay-liikkeelle vaikein on ansiosidonnaisen työttömyysturvan uudistaminen. SAK:n hallitus totesi maanantaina järjestön olevan valmis tutkimaan ansioturvaan tehtäviä rakenneuudistuksia, mutta suoranaisia säästöjä se ei pidä vaihtoehtona.

SAK aikoo nostaa esiin perhevapaiden uudistamisen ja työttömien kouluttautumisen hallituksen kolmikantatyöryhmään.

”Kohtalaisen tiukoin reunaehdoin mennään”, sanoo SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta. Hänen mukaansa esimerkiksi ansiosidonnaisen työttömyyspäivärahan porrastus on SAK:lle myrkkyä.

”Aikaa on vähän, tehtävä haastava ja osa ennakkoon esillä olleista toimenpiteistä palkansaajaliikkeelle erittäin vaikeita”, sanoo STTK:n puheenjohtaja Antti Palola.

Juhani Niiranen / HS
Kilpailukykysopimus varmistui maanantaina, kun kunta-alan sopijat allekirjoittivat sopimuksen. Oikealta etualalla Superin puheenjohtaja Silja Paavola, Tehyn puheenjohtaja Rauno Vesivalo, OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen ja Kuntatyönantajien työmarkkinajohtaja Markku Jalonen.
Kilpailukykysopimus varmistui maanantaina, kun kunta-alan sopijat allekirjoittivat sopimuksen. Oikealta etualalla Superin puheenjohtaja Silja Paavola, Tehyn puheenjohtaja Rauno Vesivalo, OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen ja Kuntatyönantajien työmarkkinajohtaja Markku Jalonen.
Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat