Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Budjetti teettää töitä – nämä asiat nousevat esiin eduskunnan syksyssä

Tulevien kuukausien puheenaiheita ovat muun muassa ulko- ja turvallisuuspolitiikka, sisäinen turvallisuus ja Finavian omistajaohjaus.

Kotimaa
 
Martti Kainulainen
Eduskunnan suullinen kyselytunti helmikuussa 2016.
Eduskunnan suullinen kyselytunti helmikuussa 2016. Kuva: Martti Kainulainen

Eduskunta aloittaa syysistuntokauden tiistaina 6. syyskuuta ja lopettaa kauden joulun alla. Työssä on viikon tauko loka–marraskuun vaihteessa.

Heti ensimmäisenä päivänä eduskunta keskustelee ansiosidonnaisesta työttömyysturvasta, jota lyhentävä laki tulee eduskuntaan – samaan aikaan kun hallitus puuhaa jo uusia heikennyksiä. Lakiesityksessä ansiosidonnaisen keston ehdotetaan lyhenevän 500 päivästä 400 päivään.

Syksyllä eduskunnan keskeinen savotta on valtion budjetti, josta hallitus ja oppositio ottavat ensi kertaa yhteen 20. syyskuuta. Budjetti ja siihen liittyvät lait annetaan silloin eduskunnalle ja niistä käydään pitkä lähetekeskustelu.

Budjettiin liittyvissä laeissa päätetään muun muassa erilaisten sosiaalietuuksien leikkauksesta, lääkekustannussäästöistä ja perustulokokeilusta. Kaikki tavaraa, joka on kuohuttanut oppositiota.

Valiokunnat käsittelevät budjettia koko syksyn ajan. Äänestykset budjetin sisällöstä ovat viimeisellä istuntoviikolla ennen joulua.

Mitä muuta syksyllä on luvassa?

Henkilömuutokset

Kesän puoluekokousten päätökset ja ministerivaihdokset johtavat siihen, että eduskunnassa on edessä henkilövalintoja näkyville paikoille.

Eduskunnassa aloittaa myös kokonaan uusi kansanedustaja, kun eron saaneen Rkp:n Carl Haglundin tilalle nousee Veronica Rehn-Kivi.

Kolmen valiokunnan puheenjohtaja vaihtuu. Haglundin tilalle tulevaisuusvaliokuntaan nousee Thomas Blomqvist (r). Ulkoasiainvaliokuntaa johtaneesta Antti Kaikkosesta tuli kesällä keskustan eduskuntaryhmän johtaja, ja keskustan presidenttiehdokas Matti Vanhanen siirtyy ryhmyrin paikalta vetämään ulkoasiainvaliokuntaa.

Perussuomalaiset valitsevat hallintovaliokuntaan uuden puheenjohtajan sosiaali- ja terveysministeriksi nousseen Pirkko Mattilan (ps) tilalle. Hallintovaliokunta käsittelee muun muassa kaikki maahanmuuttolait.

Valiokuntiin tulee muitakin jäsenmuutoksia puolueiden henkilövaihdosten takia. Ex-ministereille Alexander Stubbille (kok), Lenita Toivakalle (kok) ja Hanna Mäntylälle (ps) pitää saada mieleistä tekemistä.

Keskustan lisäksi myös muiden eduskuntaryhmien johtopaikoilla on ollut kesän mittaan kierrätystä ministeri- ja puheenjohtajavalintojen takia. Kokoomuksen ryhmää johtaa nyt Kalle Jokinen ja Rkp:n ryhmää Stefan Wallin. Vihreillä on ryhmyrin paikalla rotaatio, joten Outi Alanko-Kahiluodolle valitaan seuraaja tulevana torstaina.

Syksyn puheenaiheet

Ulkoasiainvaliokunta pyrkii saamaan syksyllä valmiiksi mietinnön hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittisesta selonteosta, jonka analyysi Suomen uhista herätti keskustelua alkukesästä.

Hallintovaliokunnassa on käsittelyssä vastaava selonteko Suomen sisäisestä turvallisuudesta. Se saattaa valmistua vasta ensi vuoden puolella.

Tarkastusvaliokunta alkaa käsitellä lentoasemista vastaavan Finavian omistajaohjausta. Valtiontalouden tarkastusviraston mukaan liikenne- ja viestintäministeriö, käytännössä ministeri Anne Berner (kesk), puuttui yhtiön hallituksen toimintaan epäasianmukaisella tavalla Finavian johdannaistappioiden jälkipuinnissa. Valiokunta haluaa selvyyden omistajaohjauksen periaatteista, minkä lisäksi esiin nousee myös kysymys Bernerin mahdollisista virheistä ja niiden seurauksista.

Perustuslakivaliokunta antaa pian mietinnön Paavo Väyrysen (kesk) alulle panemasta kansalaisaloitteesta, jossa vaaditaan kansanäänestystä Suomen eurojäsenyydestä. Asiasta keskustellaan siis vielä kertaalleen täysistunnossa. Aloitteen läpimenomahdollisuudet ovat huonot, vaikka hallituspuolue perussuomalaisissa on sympatiaa aloitetta kohtaan.

Nyt torstaina eduskunta keskustelee toisesta kuumottavasta kansalaisaloitteesta, jossa halutaan nurin vastikään säädetty sukupuolineutraali avioliittolaki ja halutaan säilyttää avioliitto miehen ja naisen välisenä liittona.

Lait

Eduskunta saa käsiteltäväkseen 600-sivuisen hankintalain, jossa määritellään, millaisin ehdoin julkinen valta ostaa tavaroita ja palveluita. Sote-uudistuksen kannalta merkittävä laki menee talousvaliokuntaan, jolla on kesken myös arvopaperimarkkinoihin liittyvän hallintarekisterin pähkäily.

Ulkoasiainvaliokunnassa jäi keväällä kesken ulkopoliittisesti merkittävä laki kansainvälisen avun antamista ja pyytämistä koskevasta päätöksenteosta. Tarkoituksena on luoda selkeät raamit siitä, miten menetellään, jos Suomelta esimerkiksi kriisitilanteissa pyydetään sotilaallista apua.

Keväällä eduskunta hyväksyi postilain ensimmäisen vaiheen, ja kakkosvaihe on tarkoitus tuoda eduskuntaan vielä syksyllä. Siinä jakelupäiviä ehkä vähennetään nykyisestä.

Juhani Niiranen / HS
Teija Sutinen ja Olli Pohjanpalo
Teija Sutinen ja Olli Pohjanpalo

HS on läsnä istunnoissa ja käytävillä

Helsingin Sanomat seuraa eduskunnan syksyn istuntokautta tiiviisti paikan päältä.

HS:n toimistossa eduskunnassa työskentelevät kokeneet ja tunnetut politiikan toimittajat Teija Sutinen ja Olli Pohjanpalo. He seuraavat lakien etenemistä valiokunnissa ja istuntosalin keskusteluja – politiikan ilmiöitä unohtamatta.

Sutisen mukaan eduskunta on istuntokauden aikana Suomen politiikan keskiö, jossa toimittajilla on parhaat mahdollisuudet saada tietoa kunkin hetken tärkeimmistä asioista.

”Siitä yritämme saada kaiken irti”, Sutinen sanoo.

Sutinen on työskennellyt HS:n politiikan toimittajana vuodesta 2009. Sitä aiemmin hän on muun muassa toiminut pitkään lehden taloustoimituksen esimiehenä. Pohjanpalo on työskennellyt HS:n politiikan toimittajana vuodesta 2006. Aiemmin hän on muun muassa seurannut kuntapolitiikkaa lehden kaupunkitoimituksessa.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat