Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kriisikunta Rääkkylä vastustaa pakkoliitosta Kiteeseen – kohtalo on edelleen auki

Viime vuoden tilinpäätöksen perusteella yhtään uutta kuntaa ei pudotettu kriisikunnaksi.

Kotimaa
 
Pentti Vänskä
Valtioneuvosto on päättänyt, että Rääkkylä liitetään Kiteeseen.
Valtioneuvosto on päättänyt, että Rääkkylä liitetään Kiteeseen. Kuva: Pentti Vänskä

Kesän aikana Suomen kuntakartalle ei ilmaantunut uusia taloudellisia kriisikuntia. Kuntien vuoden 2015 tilinpäätösten mukaan yksikään uusi kunta ei täyttänyt kriisikuntamääritelmää.

Kriisikunnaksi määritellään erityisen vaikeassa taloudellisessa tilanteessa olevat kunnat, joiden tilinpäätöksissä täyttyvät laissa määritellyt kriteerit.

Kriisikuntakriteerit täyttyivät viime vuonna yhä Jalasjärvellä ja Juankoskella, mutta niiden tulevaisuudesta on jo päätetty. Jalasjärven kuntaa ei enää ole, sillä se liittyi vuoden alusta Kurikkaan. Juankoski liittyy vuodenvaihteessa Kuopioon.

Jo aiemmin kriisikunnaksi määritelty Rääkkylä odottaa korkeimman hallinto-oikeuden päätöstä tulevaisuudestaan. Viime keväänä valtioneuvosto päätti kuntarakennelain nojalla, että Rääkkylän on liityttävä Kiteen kaupunkiin.

Rääkkylä valitti pakkoliitospäätöksestä. Korkeimmasta hallinto-oikeudesta odotetaan ratkaisua ennen vuoden loppua, sillä Rääkkylän ja Kiteen pakkoliitos on astumassa voimaan vuoden 2017 alusta.

Valtioneuvoston neuvotteleva virkamies Vesa Lappalainen sanoo kuntien selvinneen viime vuonna vaikeasta taloudellisesta tilanteesta paremmin kuin ajateltiin.

”Ei voi sanoa, että kuntataloudella menee hyvin, mutta viime vuonna meni paremmin kuin ajateltiin. Se johtui säästötoimista. Menojen kasvu oli varsin maltillista”, hän sanoo.

”Kunnat ovat varsin ansiokkaasti kaksi kolme viimeistä vuotta sopeuttaneet menojaan. Menojen kasvu on hyvin pientä verrattuna 2010-luvun alkuun.”

Johtaja Ilari Soosalu Kuntaliitosta huomauttaa, että kuntien tilanne vaihtelee suuresti. Osalla kunnista menee kohtuullisesti, osalla on suurempia taloudellisia haasteita.

”Tarvitsemme työllisyyden paranemista. Se vaikuttaa kuntien talouteen vielä voimallisemmin kuin bruttokansantuotteen kasvu.”

Oikaisu kello 12.20: Korkein hallintoneuvosto korjattu korkeimmaksi hallinto-oikeudeksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat