Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yle: Sisäilmaongelmista kärsinyt 14-vuotias vietiin ambulanssilla psykiatriseen hoitoon

Oikean diagnoosin tekoon kului yhdeksän vuotta. HS on seurannut kahta sisäilmaongelmista kärsivää nuorta. Kummallekaan ei ole löytynyt sisäilmaltaan tarpeeksi tervettä koulua.

Kotimaa
 

Jo viisivuotiaasta asti sairastelleen lapsen sisäilmasta johtuneet terveysongelmat kärjistyivät niin pahasti, että lopulta hänet vietiin lääkärin vastaanotolta ambulanssilla psykiatriseen hoitoon, kertoo Yle.

Lapsen sairastelun oikeaa syytä ei monesta lääkärissä käynnistä huolimatta saatu selville, vaan flunssankaltaiset oireet diagnosoitiin väärin muun muassa astmaksi ja migreeniksi.

Ylen mukaan lapsi joutui olemaan paljon pois koulusta, jossa oli todettu sisäilmaongelma. Kun lääkkeet eivät hänen oireisiinsa auttaneet, oireilua alettiin pitää henkisenä.

Vanhempien vaatimuksesta lasta tutkittiin myös Helsingin yliopistollisessa keskussairaalassa, jossa tällä epäiltiin olevan siitepölyallergia. Ylen mukaan diagnoosi varmistui lastenpolilla Kouvolassa. Lapselle määrättiin suuri määrä verenpaine- ja kipulääkkeitä.

Lapsi sairastui myös sitkeään keuhkoklamydiaan. Koulunkäynnistä ei tahtonut tulla mitään, eikä perhe äidin mukaan saanut apua opiskeluongelmiin.

Ylen mukaan paljon pois koulusta olleesta lapsesta tehtiin lastensuojeluilmoituksia.

Vasta, kun lapsi oli 14-vuotias, selvisi, että hänen toisessa kodissaan oli sisäilmaongelma, ja lääkäriltä saatiin varmistus homesairaudelle yhdeksän vuoden epätietoisuuden jälkeen.

Lapsi oli sairastelunsa takia jäänyt koulunkäynnissä pahasti ikätovereistaan jälkeen. Lapsen äiti pohti tilannetta lastensuojelun, koulutoimen ja nuorisopsykiatrian kanssa, Yle kertoo. Äidin mukaan keskusteluissa suhtautuminen oli perhettä syyllistävä.

Myöhemmin lääkärien mukaan ahdistuneelta vaikuttanut 14-vuotias päätettiin viedä ambulanssilla psykiatriseen hoitoon suoraan nuorisopsykiatrian lääkärin vastaanotolta, jonne hänet oli äidin mukaan kutsuttu hänen tietämättään.

”Totta kai häntä ahdisti, kun häntä painostettiin osastohoitoon. Lääkäri oli kirjoittanut lähetteen valmiiksi”, äiti kertoo Ylelle.

Viikonlopun jälkeen lapsi pääsi pois psykiatrisesta hoidosta, jolle ei todettu olevan tarvetta. Hoitopalaveriin oli osallistunut sisäilmasairaiden tukihenkilö.

Lapsen koulunkäynti on edelleen kesken, sillä hänelle ei ole löytynyt koulua, jossa ei olisi sisäilmaongelmia.

”Tällä hetkellä kaupunki haluaa sijoittaa lapseni johonkin perhekotiin, jossa järjestetään opetus. Sijoituksen kustannuksilla lapselleni pystyttäisiin maksamaan kotiopetus moneen kertaan”, äiti kertoo Ylelle.

Helsingin Sanomat on seurannut kahden sisäilmaongelmien kanssa kamppailevan 12-vuotiaan pojan tilannetta viime keväänä ja alkaneena syksynä. Heidän koulunkäyntinsä olosuhteet eivät ole nyt juurikaan sen paremmat kuin aiemminkaan.

Esimerkiksi astmaa sairastava vantaalainen Roope Lempiäinen odottaa, että voisi käydä koulua osin Skype-videopuheluohjelman avulla. Espoolainen Arttu Kurenniemi puolestaan suorittaa nyt yläasteen opintoja verkossa Feenix-nettikoulussa. Kummallekaan ei ole löytynyt sisäilmaltaan tarpeeksi tervettä koulua.

HS kirjoitti viime keväänä pääkaupunkiseudun sairaista kouluista. Pelkästään Helsingissä oli tuolloin 59 sellaista koulurakennusta, joissa kaupunki on kolmen vuoden aikana tehnyt tutkimuksia sisäilmaongelmien takia ja myös löytänyt vaurioita.

Koulujen sisäongelmien takia sairastuneiden määrää ei tiedetä.

Helsingin Kansalaistorilla järjestetään tänään tiistaina 6. syyskuuta kello 18 lähtien mielenosoitus terveen sisäilman puolesta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat