Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Perussuomalaisten Juho Eerola nousee hallintovaliokunnan johtoon: ”Maahanmuuttolaeissa ollaan hyvällä tiellä”

Valiokunta on perussuomalaisille tärkeä, koska se käsittelee kaikki maahanmuuttolait.

Kotimaa
 
Juha Metso
Juho Eerola
Juho Eerola Kuva: Juha Metso

Perussuomalaisten toisen kauden kansanedustaja Juho Eerola nousee eduskunnan hallintovaliokunnan johtoon.

Kyseessä on eduskunnassa merkittävä valiokunta, joka käsittelee lähinnä sisäministeriöstä tulevia lakiesityksiä. Muun muassa kaikki maahanmuuttolait ja poliisin toimintaan liittyvät lait menevät hallintovaliokunnan kautta.

Eerola nousee sosiaali- ja terveysministeriksi valitun Pirkko Mattilan (ps) tilalle.

Hallintovaliokunnan puheenjohtajan paikka oli perussuomalaisille tärkeä jo viime vaalikaudella. Tuolloin paikalle valittiin nykyinen europarlamentaarikko Jussi Halla-aho.

Halla-aho joutui myöhemmin eroamaan puheenjohtajan paikalta, koska korkein oikeus tuomitsi hänet sakkoihin uskonrauhan rikkomisesta ja kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Eerola oli Halla-ahon suosikki hallintovaliokunnan puheenjohtajaksi jo tuolloin vuonna 2012, mutta perussuomalaiset valitsivat paikalle Mattilan. Hän voitti äänestyksessä Eerolan, joka oli varta vasten eronnut Suomen Sisu -järjestöstä tavoitellessaan puheenjohtajan paikkaa.

Juho Eerola sanoo, ettei hän itse tällä kertaa aktiivisesti hakenut hallintovaliokunnan johtoon.

”Hirmuisen monet eduskuntaryhmässä kysyivät, vaativat ja painostivat minua tälle paikalle”, Eerola sanoo. Tällä kertaa eduskuntaryhmä ei äänestänyt, vaan Eerola valittiin yksimielisesti.

Eerolalle on jäänyt hieman hampaankoloon aiemmasta ehdokkuudestaan vuonna 2012. Eerolan mukaan muut eduskuntaryhmät painostivat Halla-ahon pois puheenjohtajan paikalta eikä Eerola kelvannut seuraajaksi, koska eduskunnassa ja mediassa häntä pidettiin Halla-ahon kopiona.

”Ei minulle siitä paha mieli jäänyt, mutta minulla on sfinksin muisti. Saatan olla hiljaa aavikolla, mutta muistan, kuka mitäkin on sanonut”, Eerola sanoo.

Eerolan mukaan osa perussuomalaisistakin oli silloin sitä mieltä, että hän olisi riskaabeli valinta.

Eerola ei ole palannut Suomen Sisuun eikä kertomansa mukaan ole muidenkaan vastaavien järjestöjen jäsen. Hän arvelee tosin olevansa liitettynä mukaan useisiin Rajat kiinni -tyyppisiin Facebook-ryhmiin.

”Erosin Suomen Sisusta, koska olin silloin väsynyt ainaiseen jankkaamiseen asiasta. En kokenut olevani rasisti enkä pidä vieläkään kansallismielisyyttä tai patriotismia synonyymina rasismille.”

Eerola ei ole ollut aiemmin hallintovaliokunnan jäsen, mutta on seurannut valiokunnan asioita.

”Maahanmuuttoasioita on esityslistalla eniten. Työn alla on myös sisäisen turvallisuuden selonteko”, Eerola sanoo.

Eerolan mukaan Suomen nykyinen maahanmuuttolainsäädäntö on parantunut aiemmasta.

”Se ei ikinä ennen ole ollut näin tiukka. Hyvällä tiellä ollaan. Ainoa kritiikin aihe on se, että muutkin Euroopan maat ovat kiristäneet lakejaan, ja nyt pitää huolehtia, ettemme jää jälkeen.”

Eerolan mukaan maahanmuuttovirasto tekee hyvää työtä turvapaikkapäätöksissä saamastaan kritiikistä huolimatta.

”Tiedän, että Irak, Afganistan ja Somalia ovat osittain turvallisia maita. Useita Suomessa asuvia, oleskeluluvalla olevia henkilöitä käy niissä lomailemassa ja viettämässä aikaa, ja he lähettävät sinne lapsiaankin. Toki niissä on vaarallisia alueita, mutta se ei tarkoita, että ne maat joka puolelta ovat vaarallisia”, Eerola sanoo. ”Sisäisen paon mahdollisuutta pitää kehittää ja viedä eteenpäin.”

Eerolan mukaan suurin osa turvapaikanhakijoista ei ennen kiristyksiäkään saanut Suomesta turvapaikkaa.

”Olen kiintiöpakolaisjärjestelmän kannattaja enemmän kuin näiden maankiertäjien.”

Eerola on myös Pohjoismaiden neuvoston Suomen valtuuskunnan puheenjohtaja. Hänestä tehtävä sopii hyvin yhteen hallintovaliokunnan aiheiden kanssa.

”Sielläkin pinnalla on maahanmuutto”, Eerola sanoo.

Perussuomalaiset päättivät tiistain ryhmäkokouksessaan myös, että entinen sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä siirtyy valtiovarainvaliokunnan varsinaiseksi jäseneksi.

Hän erosi ministerin paikalta elokuussa henkilökohtaisiin syihin vedoten.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat