Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kysely: Suomalaisten enemmistö sallisi lapselle kaksiosaisen sukunimen – kunhan sen voi vaihtaa

Kotimaa
 

Kaksiosaisten sukunimien salliminen koko perheelle keräsi runsaasti kannatusta oikeusministeriön kyselyssä. Kesä-heinäkuussa toteutetussa kyselyssä selvitettiin suomalaisten näkemyksiä nimilain uudistuksesta.

Vastaajista 73 prosenttia sallisi lapselle kaksoissukunimen tilanteessa, jossa vanhemmilla on eri sukunimet.

Moni vastaaja oli sitä mieltä, että oikeudella muodostaa lapselle kaksoisnimi tuettaisiin tasapuolista vanhemmuutta ja voitaisiin ehkäistä lapsen sukunimeä koskevia riitoja.

Lapsen kaksiosaisen sukunimen uskottiin palvelevan yhä moninaisempia perhetilanteita – avoliittoja, erotilanteita ja monikulttuurisia liittoja.

Pohdintaa kyselyssä herätti kaksiosaisten nimien käytettävyys. Moni piti tärkeänä, että lapsella on mahdollisuus muuttaa sukunimensä helposti yksiosaiseksi myöhemmin.

Mielipiteet sukunimen kirjoitusasusta erosivat. Osa katsoi, että kaksiosainen nimi tulisi voida kirjoittaa ilman yhdysmerkkiä.

Kaksiosaisen sukunimen salliminen molemmille aviopuolisoille sai yleisen hyväksynnän. Peräti 86 prosenttia kyselyn runsaasta 3 100:sta vastaajasta kannatti muutosta.

Nimien järjestys jakoi mielipiteitä. Osan mielestä puolisoilla pitäisi olla sama yhdistelmänimi, joka periytyisi myös lapsille.

Etunimien sukupuolisidonnaisuudesta luopuminen jakoi vastaajat kahtia. Hieman alle puolet oli valmis luopumaan nykyisestä nimien jaottelusta sukupuolen mukaan. Nykykäytännössä halusi pitäytyä 43 prosenttia ja loput eivät osanneet sanoa kantaansa.

Nuorista vastaajista isoin osa oli valmis luopumaan sukupuolisidonnaisuudesta, kun taas iäkkäämmistä vastaajista vain harva kannatti ajatusta.

Yhtenä toistuvasti ehdotettuna vaihtoehtona nähtiin nimien jaottelu kolmeen luokkaan: naistennimiin, miestennimiin ja sukupuolineutraaleihin nimiin.

Perinteisistä sukupuolineutraaleista etunimistä mainittiin Vieno, Rauni, Kaino ja Tuovi. Kommenteissa toivottiin, että nämä pysyvät vastedeskin sukupuolineutraaleina.

Etunimen hyväksyttävyyden arviointia pidettiin edelleen tärkeänä. Vastaajista 85 prosenttia oli sitä mieltä, että viranomaisten tulee voida estää sopimattoman nimen käyttöönotto.

Verkossa otakantaa.fi-palvelussa toteutetun kyselyn vastaajat olivat suurelta osin nuoria. Peräti 44 prosenttia oli alle 30-vuotiaita. Yli 66-vuotiaita oli kuusi prosenttia.

Oikeusministeriö aikoo uudistaa 30 vuotta voimassa olleen nimilain. Muutoksen tarvetta se perustelee väestörakenteessa ja ihmisen yksilöllisyyttä koskevissa arvostuksissa tapahtuneilla muutoksilla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat