Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS-gallup: Suomalaiset pelkäävät sote-uudistuksen heikentävän palveluiden laatua

Suomalaisista 38 prosenttia uskoo heikkenemiseen. Kokoomuslaiset ovat optimistisimpia.

Kotimaa
 
Trond H. Trosdahl
Jonotusta Helsingissä Kallion terveysasemalla.
Jonotusta Helsingissä Kallion terveysasemalla. Kuva: Trond H. Trosdahl
Fakta

Näin tutkimus tehtiin

 TNS Gallup toteutti tutkimuksen Helsingin Sanomien toimeksiannosta.

 Aineisto on kerätty tietokoneavusteisin puhelinhaastatteluin ajalla 15.8.–25.8.2016. Haastatteluita tehtiin 1 002.

 Tutkimustulosten virhemarginaali on noin kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallituksen ohjelmassa linjattiin, että sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenteen uudistuksen eli sote-uudistuksen yhteydessä annetaan julkinen palvelulupaus. Kunkin maakunnan pitäisi muotoilla alueen asukkaille lupaus järjestämisvastuullaan olevista palveluista.

Lupauksen tarkka muotoilu on vielä auki. Hallituksen linjauksen mukaan siinä muun muassa luvataan ”kehittää palveluiden laatua, vaikuttavuutta ja kustannusvaikuttavuutta”.

Harva suomalainen uskoo tähän lupaukseen.

HS:n teettämän gallupin mukaan lähes kaksi viidestä suomalaisesta uskoo pikemminkin sosiaali- ja terveyspalvelujen laadun heikkenevän. Suomalaisista 31 prosenttia pitää todennäköisenä, että palveluiden laatu pysyy ennallaan.

Vain 18 prosenttia uskoo, että sote-uudistuksen seurauksena voitaisiin nauttia paremmista ja laadukkaammista palveluista.

Gallupin kysymys oli muotoiltu näin: ”Miten uskotte hallituksen sote-uudistuksen ja siihen liittyvän valinnanvapauden vaikuttavan sosiaali- ja terveyspalveluiden laatuun?”

Erityisesti kokoomus on ajanut sote-uudistukseen mahdollisimman laajaa valinnanvapautta, jonka ansiosta yksityiset palveluntarjoajat pääsevät julkisten rinnalle. HS-gallupissa kokoomuslaiset suhtautuivatkin laadun paranemiseen kaikkein luottavaisimmin.

Kokoomuslaisista 40 prosenttia uskoo sosiaali- ja terveyspalveluiden laadun paranevan. Joka neljäs keskustalainen oli samaa mieltä.

Pessimistisin käsitys on vasemmistoliittolaisilla, joista 64 prosenttia uumoilee palveluiden tason heikkenevän uudistuksessa. Samaa mieltä on melkein joka toinen sosiaalidemokraatti, perussuomalainen ja vihreä.

Muuten eri väestöryhmien mielipiteet myötäilevät melko tarkasti koko väestön keskimääräistä mielipidettä. Sukupuoli, ikä tai asuinpaikka ei tuo eroja vastaajien käsityksiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat