Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsinki-Vantaalla takavarikoidaan 400 000 kiellettyä esinettä vuodessa – nyt niitä aletaan palauttaa matkustajille

Käsimatkatavaroista turvatarkastuksessa takavarikoidut arvoesineetkin ovat päätyneet aiemmin hävitettäväksi.

Kotimaa
 
Vesa Moilanen / Lehtikuva
Turvatarkastuspiste läpvalaisulaitteineen Helsinki-Vantaan lentoasemalla.
Turvatarkastuspiste läpvalaisulaitteineen Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Helsinki-Vantaan lentoaseman turvatarkastuksessa takavarikoidun kielletyn esineen voi jatkossa saada takaisin itselleen. Aiemmin arvokkaatkin tavarat päätyivät surutta hävitykseen.

Helsinki-Vantaan toiminnasta vastaavan Finavian mukaan turvatarkastuksissa takavarikoidaan vuosittain noin 400 000 esinettä tai ainetta, joiden vieminen lentokoneeseen on kielletty.

Turvatarkastajat perkaavat matkustajien käsimatkatavaroista ja taskuista esimerkiksi teräviä esineitä ja helposti syttyviä aineita.

”Käsimatkatavaroista poistettujen tavaroiden joukossa on myös arvotavaroita, kuten vaikkapa harvinaisia sytyttimiä, kallista alkoholia tai muuten tunnearvoltaan rakkaita esineitä”, kertoo Finavian apulaisjohtaja Heikki Koski.

Käsimatkatavaroista takavarikoidaan kuitenkin eniten vesipulloja ja yli sadan millilitran hygienia- ja kosmetiikkapakkauksia, joiden kuljettaminen matkustamoon on nesterajoitusten vuoksi kiellettyä.

Finavia on luonut uuden tavaroiden palautuspalvelun yhdessä startup-yritys Cotion kanssa. Osoitteesta www.cotio.fi löytyvä verkkopalvelu on testikäytössä vuoden loppuun asti, minkä aikana Finavia muun muassa selvittää, miten hyödylliseksi se koetaan ja onko sille ylipäätään kysyntää.

Nettipalvelu toimii suomeksi, ruotsiksi, englanniksi ja venäjäksi.

Palautuspalvelun toiminta perustuu tunnisteeseen, joka löytyy kuitista, jonka turvatarkastaja antaa matkustajalle tavaran takavarikoinnin yhteydessä. Mikäli matkustaja haluaa omaisuutensa myöhemmin takaisin, pitää hänen näpytellä tunniste verkkopalveluun ja tilata tavaran toimitus.

Palvelumaksu vaihtelee Finavian mukaan tavaran laadun ja toimitustavan mukaan.

Esimerkiksi huumeita tai muita laittomia esineitä tai aineita ei luonnollisesti palauteta matkustajille.

Ruumaan menevistä matkatavaroista poistetut tavarat on jo aiemmin ollut mahdollista saada takaisin.

Esineiden tai aineiden takavarikoinnin voi myös välttää selvittämällä ennakkoon, mitä käsimatkatavaroihin ja ruumaan meneviin laukkuihin saa pakata. Ohjeet ja matkatavarahakukone löytyvät Finavian nettisivuilta.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat