Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sdp:ssä pohditaan kuumeisesti presidenttiehdokasta –  vaihtoehtoina ovat myös Sauli Niinistö ja arkkipiispa Kari Mäkinen

Sdp:ssä ollaan hyvin tyytyväisiä presidentti Niinistön vetämään ulkopoliittiseen linjaan, kirjoittaa kommentissaan HS:n Marko Junkkari.

Kotimaa
 

Sdp:ssä pohditaan kuumeisesti, kenestä tulee puolueen ehdokas 2018 järjestettävään presidentinvaaliin. Demarit ovat pohtineet vakavasti myös mahdollisuutta, että puolue ei asettaisi lainkaan omaa ehdokasta vaan menisi suoraan istuvan presidentin Sauli Niinistön taakse.

Viimeksi Sdp ei asettanut omaa ehdokastaan presidentinvaaliin vuonna 1978, jolloin se oli Urho Kekkosen uudelleenvalinnan takana. Kekkonen oli tuolloin myös muun muassa keskustan, kokoomuksen ja Skdl:n ehdokas.

HS:n tietojen mukana Sdp:ssä on pohdittu ehdokkaaksi myös puolueen ulkopuolista, sitoutumatonta ehdokasta. Yhtenä vaihtoehtona pohdiskeluissa on väläytelty arkkipiispa Kari Mäkistä.

Presidentti Sauli Niinistö on ilmoittanut kertovansa jatkoaikeistaan ensi keväänä. Jos Niinistö lähtee ehdolle, hänen uudelleenvalintansa on hyvin todennäköinen. Kesällä HS-gallupissa peräti 89 prosenttia suomalaisista arvioi Niinistön onnistuneen tehtävässään hyvin.

Sdp:ssä ollaan hyvin tyytyväisiä presidentti Niinistön vetämään ulkopoliittiseen linjaan. Niinistö on suhtautunut varovaisesti Suomen mahdolliseen Nato-jäsenyyteen. Hän on myös korostanut kahdenvälisiä suhteita Venäjään.

Todennäköisesti Sdp asettaa kuitenkin oman presidenttiehdokkaan. Silti on erittäin kiinnostavaa, että puolueessa on pohdittu vakavasti myös Sauli Niinistön taakse menemistä. Useat Sdp:n keskeiset vaikuttajat vahvistavat nämä pohdinnat.

Oman ehdokkaan asettamista puoltaa kuitenkin vaalitaktinen ajattelu, sillä presidentinvaaleissa ajetaan asemiin eduskuntavaalien varalle. Eduskuntavaalit ovat reilu vuosi presidentinvaalien jälkeen.

Niinistön taakse meneminen ei myöskään välttämättä ilahduttaisi demareiden kenttäväkeä. Jos Niinistö lähtee ehdolle, hän saattaa olla kansanliikkeen, ei kokoomuksen ehdokas. Onhan presidentti aika lailla eri linjoilla kokoomuksen kanssa muun muassa Nato-jäsenyydestä. Tästäkin huolimatta Niinistössä säilyy vahva kokoomusleima.

Vaikka presidentti Niinistöön ollaan demaripiireissä erittäin tyytyväisiä, moni demari muistaa Niinistön aiemmat edesottamukset kokoomuksen puheenjohtajana ja valtiovarainministerinä.

Sdp:ssä kaavailtiin alunperin, että puolue asettaisi ehdokkaansa puoluekokouksessaan Lahdessa helmikuussa. Näillä näkymin ehdokasta ei kuitenkaan saada valittua siellä, sillä ehdokasasettelu on vielä täysin auki.

Sdp:n kansanedustaja Eero Heinäluoma ilmoitti kesäkuussa, että hän ei pyri Sdp:n presidenttiehdokkaaksi. ”Minua tarvitaan enemmän eduskuntatalossa kuin ehdokkaana presidentinlinnaan”, Heinäluoma kirjoitti MTV3:n sivuilla julkaistussa kolumnissaan.

Samaan syssyyn Heinäluoma nosti esille Jutta Urpilaisen nimen.

”Sdp:n entinen puheenjohtaja, kansanedustaja Jutta Urpilainen omaa paljon niitä ominaisuuksia, joita presidentiltä vaaditaan: pelottomuutta yhdistyneenä malttiin ja vakauteen ulkopoliittisessa ajattelussa”, Heinäluoma kirjoitti.

Heti perään Jutta Urpilainen kertoi Demokraatti-lehden haastattelussa pohtivansa ”vakavasti presidenttikisaan lähtemistä”.

Harva demari kuitenkaan tuntuu uskovan Urpilaisen lähtevän ehdokkaaksi. Onhan Urpilainen ottanut puheenjohtajakautensa jälkeen etäisyyttä puolueeseen. Urpilaista ei ole juuri nähty esimerkiksi demareiden eduskuntaryhmän kokouksissa.

Jos Urpilainen ei lähde, Heinäluoma saattaa hyvinkin pohtia kieltäytymistä vielä uudelleen.

Tulihan Heinäluoman kieltäytyminen kesällä melkoisena yllätyksenä. Taustalla saattoi olla Heinäluoman taktinen ajatus siitä, että hän ei halunnut päätyä julkiseen ehdokasspekulaatioon Urpilaisen rinnalle.

Jos Urpilainen ja Heinäluoma eivät ole käytettävissä, Sdp saattaa valita ehdokkaakseen tietysti Erkki Tuomiojan.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat