Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Upin Teija Tiilikainen vastaa Antti Rinteelle: ”Venäjää täytyy voida tutkia normaaleilla tieteen pelisäännöillä”

Rinteen mukaan Ulkopoliittisen instituutin Venäjä-raportissa on perustelematonta pelottelua.

Kotimaa
 
Vesa-Matti Väärä & Hannu Rainamo
Teija Tiilikainen ja Antti Rinne
Teija Tiilikainen ja Antti Rinne Kuva: Vesa-Matti Väärä & Hannu Rainamo

Ulkopoliittisen instituutin (Upi) johtajan Teija Tiilikaisen mukaan Suomessa pitää pystyä tutkimaan Venäjää yleisillä tutkimuksen pelisäännöillä.

”Tutkimukseen perustuvaa tietoa on voitava esitellä avoimesti ja siitä on kyettävä vetämään ne johtopäätökset, johon kulloinenkin tutkimus antaa aihetta”, Tiilikainen kirjoittaa mielipidekirjoituksessaan.

Kirjoitus julkaistaan perjantaina HS:n mielipidesivulla.

Tiilikaisen kirjoitus on vastaus Sdp:n puheenjohtajalle Antti Rinteelle, joka kritisoi torstaina HS:n Vieraskynä-palstalla Upin viime viikolla julkaistua Venäjä-raporttia.

Raportin antamaa kuvaa Venäjästä on julkisuudessa luonnehdittu suorasanaiseksi.

”Ulkopoliittisen instituutin selvityksessä on pelottelua, jota ei voida pitää perusteltuna”, Rinne kirjoitti.

”Puheet siitä, että Venäjä kyseenalaistaisi Suomen itsenäisyyden, ovat eriskummallisia ottaen huomioon, että Suomen itsenäisyys vahvistettiin talvi- ja jatkosodassa. Tämä tiedetään Suomessa, Venäjällä ja koko maailmassa”, Rinne totesi.

Rinne ihmettelee myös sitä, keiden näkemyksiä on kuultu raporttia koottaessa. ”Selvitystä varten haastateltujen joukosta näyttävät puuttuvan kokonaan esimerkiksi Aleksanteri-instituutin asiantuntijat”, Rinne kirjoittaa.

Tiilikaisen mielipidekirjoitus on vastaus Antti Rinteelle, vaikkei Tiilikainen Rinteen nimeä vastauksessaan mainitsekaan.

Vieraskynä-kirjoituksen alussa Rinne toteaa, että Upin raportti tilattiin Alexander Stubbin (kok) pääministerikaudella. Tiilikaisen mukaan kyseessä ei kuitenkaan ollut hallituksen tilaustutkimus.

”Toisin kuin julkisuudessa on väitetty, Venäjä-tutkimushanke ei ollut valtioneuvoston tilaustutkimus, vaan sen rahoitus perustui kilpailtujen tutkimusvarojen hakuun kattoteeman ollessa ’Suomen kokonaisturvallisuus muuttuvassa toimintaympäristössä’”, Tiilikainen kirjoittaa.

Tiilikaisen mukaan raportista virinnyt vilkas keskustelu on sinänsä tervetullut. ”Venäjää koskeva tieto syntyy vuorovaikutuksesta ja dialogista toisiaan täydentävien tutkimuksellisten näkökulmien kesken”, hän kirjoittaa.

”Ulkopoliittisen instituutin Venäjä-hankkeen toteuttajat käyvät mielellään keskustelua tutkimuksen sisältöön liittyvistä yksityiskohdista kokonaisvaltaisen Venäjä-tietämyksen edistämiseksi.”

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat