Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Entisen poliisiylijohtajan Mikko Paateron kirja maalaa synkän kuvan Suomen turvallisuustilanteesta

Paateron mielestä Suomi on kuilun partaalla eivätkä päättäjät ymmärrä tätä.

Kotimaa
 
Neljä kiperää kysymystä ex-poliisijohtaja Paaterolle
Neljä kiperää kysymystä ex-poliisijohtaja Paaterolle
Mikko Paatero vastasi oikeustoimittaja Susanna Reinbothin kysymyksiin kirjanjulkistamistilaisuudessaan. Paatero vastaa esimerkiksi kysymykssin, kuinka hyvin hän kokee onnistuneensa työssään ja aikooko hän lähteä politiikkaan.

Entisen poliisiylijohtajan Mikko Paateron kirjaa ei vielä edes ehditty julkistaa ennen kuin ensimmäinen kohu siitä oli valmis. Paatero kertoi keskiviikkona Ylen uutisissa, että vastaanottokeskuksissa olevat turvapaikanhakijat ovat alkaneet järjestäytyä. Rikollisjärjestöillä on nyt oiva tilaisuus rekrytoida lisää jäseniä, Paatero arvioi.

Sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg ampui Paateron lausuman alas saman tien ja totesi, ettei merkkejä järjestäytymisestä ole.

Oliko siis kyse mielipiteestä, vai oliko Paateron väitteen tueksi jotain faktaakin? Kirjansa julkistamistilaisuudessa torstaina Paatero selvensi, että kyse oli hänen päätelmästään. Hän korosti, että myös pahimpiin mahdollisiin uhkakuviin on varauduttava, vaikka ne olisivat epätodennäköisiä.

Tästä hänen kirjassaan on juuri kyse: sekä todennäköisten että epätodennäköisten uhkakuvien esille nostamisesta. Paateron näkemys Suomen sisäisen turvallisuuden tilanteesta on synkkä. Siitä kertoo kirjan nimikin, Sisäinen turvallisuus horjuu.

Paateron mielestä päättäjät ovat aivan kujalla Suomen turvallisuustilanteesta. Tilanne on paljon pahempi kuin poliitikot ja virkamiehet kuvittelevat.

”Olemme kuilun partaalla tässä asiassa”, hän arvostelee kirjassaan.

”Meillä pitäisi saada todella kovan luokan priorisointeja poliittisella tasolla. En kuitenkaan jaksa uskoa siihen ainakaan ennen seuraavaa suomalaista massamurhaa, joka voi tapahtua minä päivänä tahansa.”

Paatero tekee tukun ehdotuksia, jotka hänen mielestään pitäisi toteuttaa turvallisuustilanteen parantamiseksi. Ehdotuksia on hänen laskujensa mukaan yli 50.

Paatero ehdottaa esimerkiksi turvallisuusministeriön perustamista eli käytännössä sisä- ja puolustusministeriön yhdistämistä. Hänen mielestään ulkoisen ja sisäisen turvallisuuden välille jää nyt harmaa alue. Kokonaiskuvan saaminen tilanteesta olisi helpompaa, jos kaikki turvallisuusasiat hoidettaisiin samassa ministeriössä, ja myös tieto kulkisi paremmin.

Aiemmin pystyi hänen mielestään helposti näkemään, oliko kyse ulkoisesta vai sisäisestä uhasta. Nyt näin ei ole.

”Suomen näkökulmasta on vaikea kuvitella, että jokin konflikti alkaisi sodanjulistuksella tai tavalla, joka voitaisiin heti arvioida puolustusvoimien vastuulle kuuluvaksi. Radikaalimpia uhkakuvia voisi olla se, että maamme alueelle tulisi niin sanottuja vihreitä miehiä, jotka pyrkisivät aktiivisesti vaikuttamaan maan sisällä mutta tulisivat tänne jollain laillisella tavalla”, Paatero pohtii.

Poliisin resurssien jatkuva leikkaaminen hämmentää Paateroa kaikkein eniten. Hänen mukaansa toimintaympäristö on muuttunut aivan olennaisesti ja poliisille on tullut lisää työtä, mutta poliisien määrää vain vähennetään. Keskustelua asiasta ei käydä.

”Kova sisäinen turvallisuus ei näytä kiinnostavan poliitikkoja. Miten voidaan tehdä päätöksiä, jos ei edes keskustella?” hän kysyi julkistamistilaisuudessa.

Kirjassaan Paatero painottaa, että jos määrärahojen leikkauksia ei korjata, ihmisten turvallisuus heikkenee jo lähitulevaisuudessa vaarallisesti. Silloin päättäjien on kannettava myös poliittinen vastuunsa, hän vaatii.

”Päättäjien pitäisi ymmärtää, että poliisi on joka päivä, 24/7, sodassa rikollisia vastaan. Poliisi varautuu koko ajan esimerkiksi suuriin joukkomurhiin, olipa niiden luonne kouluammunta, jossakin kokoontumispaikassa tapahtunut rikoskokonaisuus tai terrorismi.”

Lukuisten ehdotusten takia kirja on Paateron mukaan suunnattu tavallisten ihmisten lisäksi erityisesti päättäjille.

”Kirja on mielipiteitä täynnä. Kuka tykkää, kuka ei. Mutta en minä niistä luovu, kun ei ole painostavaa tahoakaan”, Paatero sanoi torstaina.

Kirja tosiaan on täynnä mielipiteitä ja ehdotuksia, ja päättäjät ovat Paateron mielestä pihalla. Aikooko Paatero siis itse lähteä politiikkaan parantamaan asioita?

”Tarjouksia otan vastaan tietenkin”, Paatero vastasi ja repesi nauruun. Saatuaan naurunsa tasoittumaan hän täsmensi olevansa mielellään mukana keskusteluissa, mutta toistaiseksi hän ei ole pyrkimässä mukaan päätöksiä tekemään.

Mikko Stig Lehtikuva
Entinen poliisiylijohtaja Mikko Paatero julkisti Sisäinen turvallisuus horjuu -kirjansa Helsingissä torstaina.
Entinen poliisiylijohtaja Mikko Paatero julkisti Sisäinen turvallisuus horjuu -kirjansa Helsingissä torstaina.
Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat