Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Oppositio paheksui ministereiden poissaoloja eduskunnan kyselytunnilta

Puolet ministereistä oli poissa. Oppositio vaati lisätietoa budjettiriihen työllisyyspäätöksistä.

Kotimaa
 
Markku Ulander / Lehtikuva
Oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps) eduskunnan kyselytunnilla.
Oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps) eduskunnan kyselytunnilla. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallituksen ministerikaarti oli paikalla huomattavan vajaalukuisena syyskauden ensimmäisellä kyselytunnilla. Neljästätoista ministeristä puolet oli paikalla.

Oppositio murisi käytävillä, että poissaolojen takia myös kysymysten ideointi vaikeutuu. Opposition on turha kysyä aihepiiristä, jonka vastuuministeri ei ole paikalla.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson tarttui budjettiriihen päätökseen, jonka mukaan työttömien on käytävä kolmen kuukauden välein haastattelussa. Andersson ihmetteli, miksi hallitus käyttää aina keppiä, kontrollia ja pakkoa, kun työttömistä puhutaan.

Oikeus- ja työministeri Jari Lindströmin (ps) mukaan työttömiä ei pakoteta eikä kiusata, vaan heistä otetaan koppi. Hänen mukaansa oppositiolla on väärä käsitys, jos se luulee, ettei hallituksella ole muitakin toimia tulossa työttömien hyväksi.

Lindströmin mukaan hallitus ei ole myöskään ulkoistamassa viranomaispäätöksiä, vaan työttömien haastatteluita.

Oppositiopuolueista Rkp ja kristilliset kiittelivät päätöstä, että yksityiset työnvälittäjät otetaan mukaan TE-toimistojen rinnalle.

Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne vaati Lindströmiltä määritelmää, millainen työtön on passiivinen.

”Sellainen, joka ei halua mennä töihin, vaan tekee jotakin muuta”, Linström sanoi.

Pääministeri Juha Sipilä sanoi kyselytunnilla, että ministereiden poissaoloissa kyse on yhteensattumien summasta.

Osa ministereistä on ulkomailla. Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok) oli kyselytunnin aikaan jo menomatkalla Ecofin-kokoukseen Bratislavaan. Ulkoministeri Timo Soini (ps) on Roomassa puhumassa perussuomalaisten europarlamenttiryhmän ECR:n tilaisuudessa.

Sisäministeri Paula Risikko (kok) on pohjoismaisten maahanmuuttoministereiden kokouksessa Lundissa ja puolustusministeri Jussi Niinistö (ps) sikäläisen kollegansa vieraana Kiinassa.

Kotimaassa puolestaan ovat elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk) ja sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila (ps), jotka osallistuvat Norjan kuningasparin yhä jatkuvaan Suomen-vierailuun Oulussa.

Perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk) oli kyselytunnin aikana Rovaniemellä, jossa hän puhui Lapin sosiaali- ja terveysturvan syyspäivillä.

Viime kaudella oppositiossa ollessaan keskustalaiset kyttäsivät ministereiden poissaoloja kyselytunnilta ja valittivat niistä herkästi puhemiehelle. Tuolloinen puhemies Eero Heinäluoma (sd) linjasikin, että vain ulkomaanmatka on hyväksyttävä syy olla kyselytunnilta poissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat