Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EK: Hallituksen perustulokokeilu on huonosti suunniteltu – ei tule toteuttaa sellaisenaan

”Oikein suunniteltuna” EK pitäisi perustulokokeilua kannatettavana.

Kotimaa
 
Anni Reenpää
Hallituksen perustulokokeilussa on mukana vain Kelan työttömyyspäivärahan saajia, joille maksetaan verovapaana 560 euroa. Kuva on otettu elokuussa työvoimatoimistossa Helsingissä.
Hallituksen perustulokokeilussa on mukana vain Kelan työttömyyspäivärahan saajia, joille maksetaan verovapaana 560 euroa. Kuva on otettu elokuussa työvoimatoimistossa Helsingissä. Kuva: Anni Reenpää

Elinkeinoelämän keskusliitto EK vastustaa hallituksen kaavailemaa perustulokokeilua sen suunnitellussa muodossa, etujärjestö kertoo tiedotteessaan.

Yksityisten työnantajayritysten etujärjestö moittii hallituksen suunnittelemaa kokeilua muun muassa siitä, että se antaa vain vähän eväitä arvioida sitä, purkaako perustulo kannustinloukkuja. Huonosti suunnitellusta kokeilusta ei EK:n mukaan voi vetää johtopäätöksiä perustulon tarkoituksenmukaisuudesta.

Oikein toteutettuna perustulokokeilu olisi EK:n mielestä kannatettava idea.

Kimmo Räisänen
Ilkka Oksala
Ilkka Oksala

EK:n johtaja Ilkka Oksalan mukaan perustulokokeilussa pitäisi olla mukana niin työttömiä kuin työssäkäyviäkin ja kokeilun pitäisi pyrkiä niin sanottujen kannustinloukkujen purkuun.

Kannustinloukulla tarkoitetaan tilannetta, jossa työn vastaanottaminen johtaa jonkin etuuden loppumiseen tai vähenemiseen niin, että se ei ole taloudellisesti kannattavaa.

”Perustulo voisi olla keino saada työnteko aina kannattavammaksi kuin sosiaaliturvalla oleminen. Valitettavasti lakiesitysluonnoksen pääongelmana on se, että siinä ei kokeiltaisi ’oikeaa’ perustuloa, jossa lisätulot asteittain pienentäisivät käteen jäävää perustuloa. Nyt kokeiltava malli johtaisi koko väestön tasolla miljardien lisämenoihin ja on siksi epärealistinen”, Oksala sanoo tiedotteessa.

Nyt hallituksen kokeilussa on mukana vain Kelan työttömyyspäivärahan saajia, joille maksetaan verovapaana 560 euroa. Ehdotetussa mallissa kokeeseen osallistuva työtön saisi edelleen perustulon lisäksi esimerkiksi asumistukea. Lisäksi tuloja voisi kasvattaa hakeutumalla töihin ilman että lisätulot vähentäisivät perustuloa, EK alleviivaa.

Kokeilu on EK:n mielestä myös suunniteltu tehtäväksi liian pienellä otoksella.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat