Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pohjois-Korean ydinohjuskoe täräytti maata Suomessa – päivystävä seismologi hälytettiin paikalle

Seismologian instituutin koneet havaitsivat Pohjois-Korean ohjuskokeen välittömästi.

Kotimaa
 
Näin ydinkokeesta uutisoitiin Pohjois-Korean televisiossa
Näin ydinkokeesta uutisoitiin Pohjois-Korean televisiossa
Pohjois-Korean televisiossa väitettiin, että maan tekemästä ydinkokeesta ei aiheutunut haittaa ympäristölle. Maan media on täysin valtiojohdon kontrollissa. Kuva: Reuters/KRT

Kello puoli neljän aikaan aamuyöstä Helsingin yliopiston seismologian instituutin koneiden viisarit alkoivat väpättää. Automaattinen seuranta maapallon 400 asemalta tuotti dataa, joka osoitti seismologisen tapahtuman paikaksi Pohjois-Koreaa.

Maa vahvisti varhain aamulla Suomen aikaa tehneensä ydinohjuskokeen.

Mutta ennen virallista vahvistusta Suomen seismologinen järjestelmä hälytti päivystävän seismologin, joka alkoi tehdä arviota suomalaisia viranomaisia varten.

”Pohjois-Korean suhteen meillä on nollatoleranssi. Mitä siellä tapahtuukin, se analysoidaan”, sanoo instituutin tutkimusjohtaja Pekka Heikkinen.

Seismologian instituutti
Seismologiset asemat eri puolella Suomea havaitsivat Pohjois-Korean ydinohjuskokeen eri aikoina. Ensimmäisenä havainnon teki Kevon asema ja viimeisenä
Seismologiset asemat eri puolella Suomea havaitsivat Pohjois-Korean ydinohjuskokeen eri aikoina. Ensimmäisenä havainnon teki Kevon asema ja viimeisenä
Seismologian insituutti / Kati J. Oinonen
Seismologian instituutilla on parikymmentä tarkkailuasemaa eri puolilla Suomea.
Seismologian instituutilla on parikymmentä tarkkailuasemaa eri puolilla Suomea.

Viranomaisarvioissa sijainti määrittää seismologisten tapahtumien merkittävyyden. Jos Alaskassa maa järähtää, suomalainen järjestelmä ei välttämättä hälytä päivystäjää, koska vaikutukset ihmisiin ovat pienet.

Tyynenmeren alueella tarvitaan melko tömäkkä maanjäristys ennen kuin seismologian laitoksella tehdään arvioita. Sen sijaan Euroopassa pienimmätkin järistykset analysoidaan, koska tiheästi asutetulla alueelle kuten viimeksi Italiassa tuhot voivat olla melkoiset.

Pohjois-Korean aiemmista ydinohjuskokeista on saatu tarkat paikkatiedot, joten viimeöisen tapahtuman sijainti antoi olettaa, että kyse oli ohjuskokeesta.

”Sitten kun katsoo Pohjois-Korean uutislähetyksen innokasta uutistenlukijaa, ei jää epäilystäkään siitä, mistä on kyse”, Heikkinen hymähtää.

Päivystävä seismologi tekee arvionsa lähinnä ulkoministeriön ja valtioneuvoston tilannekuvakeskuksen tarpeisiin. Heikkisen mukaan noin 90 prosentissa näistä arvioista tullaan siihen tulokseen, ettei tapahtumalla ole vaikutusta ihmisiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat