Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Iso, tumma ja karvainen kohde houkuttelee hirvikärpästä

HS kysyi asiantuntijoilta 11 kysymystä hirvikärpäsistä. Tiesitkö esimerkiksi, etteivät ne lennä alle seitsemässä asteessa?

Kotimaa
 
Jussi Nukari / Lehtikuva
Hirvikärpäset hakeutuvat ihmisessä usein hiuksiin tai partaan.
Hirvikärpäset hakeutuvat ihmisessä usein hiuksiin tai partaan. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Hirvikärpäset ovat varma syksyn merkki. Tänäkin syksynä ne ovat marjastajien ja sienestäjien kavereina aina kotiin saakka. Hirvikärpäset etsivät hirviä, mutta miksi ne eksyvät myös ihmisiin?

Hirvikärpäset hakeutuvat kohteeseensa näköhavainnon ja liikkeen perusteella. Ne suosivat karvaista, isoa, tummaa ja liikkuvaa kohdetta, joten joskus ne erehtyvät lentämään ihmiseen. Hirvikärpäset pystyvät lentämään satoja metrejä.

Milloin hirvikärpäsiä on?

Hirvikärpäsiä alkaa lentää heinäkuun lopusta alkaen, ja niitä lentää myöhään syksyyn. Aikuiset hirvikärpäset kestävät 20 asteen pakkastakin, mutta lentämiseen ne tarvitsevat seitsemän asteen lämpötilan.

Tutkijoille tulee ilmoituksia hirvikärpäsistä jo kesäkuussa, mutta näytteet ovat paljastuneet lintukärpäsiksi. Lintukärpänen on samannäköinen ja lentää välillä ihmiseen, mutta se ei pudota siipiään. Lintukärpäsen siivet ovat vinottain, kun hirvikärpäsellä siivet ovat suoraan takaruumiin päällä.

Milloin hirvikärpäset tulivat Suomeen?

Sodan jälkeen hirviä oli vähän. Hirvikärpäset tulivat hirvien mukana idästä. Hirvikärpästen määrä on lisääntynyt hirvikannan kasvaessa.

Onko hirvikärpäsiä kaikkialla Suomessa?

Hirvikärpäsiä on kaikkialla muualla Suomessa, mutta poronhoitoalueella ei juurikaan. Ne lisääntyvät siellä huonosti, koska hirviä on vähän suhteessa poroihin, ja hirvikärpäset lisääntyvät huonosti poroissa. Ilmaston puolesta hirvikärpäset voisivat elää pohjoisemmassakin.

Ruotsalaisen hirvikärpäsen pääisäntä on metsäkauris. Suomessakin hirvikärpänen saattaa ajan myötä sopeutua metsäkauriiseen, koska metsäkauriskannat ovat suurentuneet.

Millainen on hirvikärpäsen elämä?

Naaraat ja koiraat aikuistuvat loppukesästä ja pyrkivät lentämään. Heti kun ne löytävät hirven, ne pudottavat siipensä. Hirvessä ne parittelevat ja imevät verta. Hirvikärpänen imee useita veriaterioita päivässä.

Voiko hirvikärpänen lisääntyä ihmisessä?

Hirvikärpänen ei voi tuottaa yhtään jälkeläistä, jos se ei ole paritellut isäntäeläimessään. Ihmisessäkin täytyisi olla naaras ja koiras, jotka parittelisivat.

Hirvikärpänen ei muni, vaan naaras tuottaa sisällään kerrallaan yhden toukan. Naaraan ”synnytettyä” toukan se koteloituu ja putoaa maahan. Koteloita irtoaa hirvestä loppusyksystä alkukesään.

Miksi joillekin tulee hirvikärpäsihottumaa?

Hirvikärpänen ei selviä hengissä ilman veriateriaa, joten ihmiseen eksyttyään se ainakin yrittää imeä verta ja saa ihon rikki.

Osa ihmisistä on herkistynyt hirvikärpäsille altistuttuaan niille useita kertoja. Perintötekijät vaikuttavat herkistymiseen. Näille ihmisille nousee puremakohtaan kutiseva paukama, joka voi kestää kuukausia. Hirvikärpäsihottumaa voi hoitaa esimerkiksi kortisonivoiteella.

Voivatko hirvikärpäset levittää tauteja?

Hirvikärpäsissä on havaittu infektioita aiheuttavaa bartonella-bakteeria, jota se mahdollisesti voi levittää. Hirvikärpästen kykyä levittää tauteja vähentää se, että ne eivät siirry isännästä toiseen kuten hyttyset ja punkit, jotka imevät verta monesta isännästä.

Mitä hirvikärpäset aiheuttavat hirville?

Hirvessä voi olla pahimmillaan yli 10 000 hirvikärpästä, jotka imevät päivittäin verta. Hirven iho menee pistoista paukamille, mutta muita vaikutuksia ei ole pystytty tutkimaan.

Onko hirvikärpäsillä luontaisia vihollisia?

Hirvikärpäsen koteloita putoaa hirvien makuupaikoille. Tiedetään, että jotkut tiaiset syövät niitä ja ilmeisesti myyrätkin. Hirvikärpäskantaa pienentää tehokkaimmin hirvikannan pieneneminen.

Miten hirvikärpäsiltä voi suojautua?

Metsään mennessä kannattaa pukeutua niin, että hirvikärpäset eivät pääse iholle. Hirvikärpäset hakeutuvat esimerkiksi hiuksiin ja partaan. Verkollisella hatulla voi suojata kasvot. Vähiten hirvikärpäsiä kiinnostaa vaalea ja kiiltävä vaatetus. Karkotesuihkeet eivät tehoa hirvikärpäsiin, sillä ne eivät suunnista hajun tai hiilidioksidin perusteella kuten hyttyset.

Juttua varten on haastateltu professori Arja Kaitalaa Oulun yliopistosta ja professori Olli Vapalahtea Helsingin yliopistosta.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat