Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Väitös: Omaishoitajat tarvitsevat myös lyhyitä hengähdystaukoja

Tiiviissä hoitosuhteessa yksin tehty kauppareissukin on omaa aikaa.

Kotimaa
 
Sari Gustafsson / Lehtikuva
Omaishoitaja antamassa lääkkeitä vanhukselle.
Omaishoitaja antamassa lääkkeitä vanhukselle. Kuva: Sari Gustafsson / Lehtikuva

Vain puolet käyttää vapaitaan

Fakta

 Tällä hetkellä noin 43 000 omaishoitajaa saa omaishoidon tukea.

 Todellisuudessa omaishoitajien määrä on paljon suurempi. On arvioitu, että noin 300 000 suomalaista hoitaa sairasta omaistaan kotona.

 Uuden lain mukaan omaishoidon tuen saajille kuuluu kaksi vapaapäivää kuukaudessa, vaativaa hoivaa antaville kolme vapaata.

 Vapaisiin oikeutetuista omaishoitajista vain noin puolet on käyttänyt vapaitaan. Suurin syy on se, että he kokevat, ettei hoidettava puoliso saa vapaiden aikana hyvää hoitoa.

Omaishoitajat tarvitsevat pidempien kuukausivapaidensa rinnalle lyhyitä, usein toistuvia vapaahetkiä. Hoivattavat läheiset vaativat usein jatkuvaa läsnäoloa, joten tiiviin hoivan vastapainoksi hoivaajat tarvitsevat irtiottoja arjesta.

Tähän tulokseen päätyi omaishoitajien arjesta väitöskirjan tehnyt Liina Sointu. Hänen sosiaalipolitiikan väitöskirjansa Hoiva suhteessa, Tutkimus puolisoaan hoivaavien arjesta tarkastettiin perjantaina Tampereen yliopistossa.

”Vastuu lävistää koko arjen, joten omaishoitajat tarvitsevat omaa tilaa ja aikaa. Pidempien vapaiden rinnalle tarvitaan lyhyitä, usein toistuvia, vaikka vain muutaman tunnin mittaisia vapaita”, Sointu sanoo.

Jotta se olisi mahdollista, tarvittaisiin nopeallakin varoitusajalla kotiin tulevia sijaishoitajia. Soinnun mukaan arkisista asiointimatkoistakin tulee omaishoitajille oman ajan hetkiä, jos heillä on varmuus siitä, että puoliso pärjää.

Sointu haastatteli väitöskirjaansa 15 omaishoitajaa, jotka hoitivat muistisairaita tai liikunnallisesti rajoittuneita, jopa halvaantuneita puolisoitaan. Vain puolet heistä sai omaishoidon tukea.

Raskaiden hoivatoimien sijaan Sointu tarkasteli kaikkea sitä vähäeleistä ja näkymätöntä toimintaa, jota omaishoitajat tekevät arjessa puolisoitaan hoivatessaan. Hän havaitsi, että omaishoitajat keksivät arkea helpottavia käytäntöjä, ja he muuntuivat ja venyivät itse.

Soinnun mukaan hoiva vaati usein niin tiivistä läsnäoloa, että omaishoitajien oma oleminen sekoittui hoivatoimintaan. Puoliso vaatii heiltä keskittymistä ja kestämistä.

”Hoiva vaatii keskittymistä, koska usein sairaat puolisot vaativat huomiota. He kokivat, että puoliso on poissa, jos hän keskittyy johonkin muuhun, kuten vaikka kirjan lukemiseen”, Sointu sanoo.

”Se vaati myös kestämistä. Kun puoliso sairastuu, siihen liittyy surua ja luopumista. Vaikka puoliso muuttuu ulkonäöltä tai käytökseltä, omaishoitajan on vain kestettävä erilaista tilannetta kotona.”

Kun arkeen tulevat mukaan vaipat tai kun ulkopuolisten suhtautuminen sairaaseen puolisoon muuttuu, omaishoitajat vaalivat puolisonsa arvokkuutta erilaisilla käytännöllisillä tavoilla. Siten puolison mieli pysyy parempana ja rauhallisempana.

”Se on tavallaan edellytys sille, että elämä kotona voi sujua”, Sointu sanoo.

Hoiva vaati omaishoitajilta kärsivällisyyttä. Haastatellut kertoivat kärsivällisyyden olevan koetuksella etenkin luonteeltaan temperamenttisilla ihmisillä. Ristiriitatilanteet esimerkiksi muistisairaiden puolisoiden kanssa olivat haastavia, sillä suuttumuksesta huolimatta omaishoitajat olivat vastuussa ilmapiirin lievittämisestä.

”Haasteltavat saattoivat lähteä ulos pienelle kävelylle tai puhuivat lempeällä äänellä puolisolle. Se oli kuitenkin vaikeaa, koska itsekin oli tilanteesta vihainen.”

Soinnun mukaan lyhyet, joustavat vapaat auttaisivat omaishoitajia jaksamaan.

”Omaishoidosta puhutaan aina kustannustehokkaana tapana järjestää vanhusten hoiva. Yksi syy, miksi se on niin halpaa, on se, ettei se kovin hyvin kata niitä tarpeita, joita ihmisillä on”, Sointu sanoo.

Omaishoidon kehittäminen on tärkeää, mutta Sointu huomauttaa, että samaan aikaan myös vanhuspalveluiden on toimittava hyvin. Myös ne tukevat omaishoitoa.

Nytkin osa omaishoitajista jättää vapaapäivänsä käyttämättä, koska he kokevat, ettei puoliso saa loman ajaksi hyvää hoitoa.

Huonosti toimivat vanhuspalvelut myös luovat omaishoitoa, Sointu sanoo.

”Jos omaiset tulkitsevat, ettei puolisolle ole muuta järkevää hoitovaihtoehtoa, he saattavat ryhtyä hoivaan, vaikkei se juuri sen perheen kohdalla olisi paras vaihtoehto.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat