Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pokémon Gon pelaajat törmäilleet liikenteessä, mutta vakavia turmia ei tiedossa – näin vanhemmat voivat neuvoa lapsiaan välttämään vaarat

Maanantaina alkavan liikenneturvallisuusviikon teemana on tarkkaamattomuus liikenteessä.

Kotimaa
 
Timo Jaakonaho / Lehtikuva
Kotitekoinen Pokémon Go -pelin pelaajista varoittava liikennemerkki Kaisaniemen puistossa Helsingissä syyskuussa.
Kotitekoinen Pokémon Go -pelin pelaajista varoittava liikennemerkki Kaisaniemen puistossa Helsingissä syyskuussa. Kuva: Timo Jaakonaho / Lehtikuva

Suositun Pokémon Go -mobiilipelin pelaajat ovat aiheuttaneet poliisin tietojen mukaan joitakin yhteentörmäyksiä tai muita vaaratilanteita liikenteessä, mutta ainakaan HS:n haastattelemien asiantuntijoiden tiedossa ei ole vakavia liikenneturmia.

Asia on nyt ajankohtainen, kun maanantaina alkaa vuosittainen liikenneturvallisuusviikko. Sen teemana on viime vuoden tapaan tarkkaamattomuus liikenteessä.

”Halusimme edelleen kiinnittää huomiota tarkkaamattomuuteen. Myös Pokémon Go -pelin suosio oli mielessä, kun teemaa mietittiin”, sanoo opetusneuvos Elisa Helin Opetushallituksesta.

Kahdettatoista kertaa järjestettävän teemaviikon tarkoituksena on kiinnittää oppilaiden, opiskelijoiden ja opettajien huomiota turvalliseen käytökseen liikenteessä. Teemaviikkoa vietetään tänä vuonna ensimmäistä kertaa myös varhaiskasvatuksessa.

Fakta

Vinkkejä vanhemmille

 Keskustele lapsen kanssa kännykän käytöstä liikenteessä.

 Sopikaa yhdessä, ettei tienylityksissä ja risteyksissä ole turvallista keskittyä viestin kirjoittamiseen, pelaamiseen tai muuhun kännykän käyttöön.

 Jos lapsen on pakko vastata puheluun vilkkaassa liikenteessä, hänen kannattaa pysähtyä puhelun ajaksi.

 Näytä omalla käyttäytymiselläsi mallia lapsellesi.

Lähde: Liikenneturva

Helsingin poliisilaitoksen ylikomisario Pekka Höök kertoo, että poliisi on saanut ”aika paljon palautetta” tapauksista, joissa jalankulkija tai pyöräilijä on liikkunut katse kiinni matkapuhelimessa ja laiminlyönyt ympäröivän liikenteen seuraamisen.

Tällaisissa tapauksissa kyse on hyvin voinut olla muustakin kännykän käytöstä kuin Pokémon Gon pelaamisesta.

”Tiedän itse yhden tapauksen, jossa nuori poika ajoi fillarilla ojaan ja ranne murtui. Käsitys on, että syynä oli juuri Pokémonin pelaaminen”, Höök sanoo.

Itä-Uudenmaan poliisi puolestaan kertoi elokuussa tapauksesta, jossa Pokémonia pelannut poika törmäsi pyörällä epähuomiossa naispyöräilijään Vantaalla. Törmäyksen seurauksena nainen kaatui pyörällä.

”Pyörän ohjaustanko vääntyi käyttökelvottomaksi, naisen älypuhelin lensi kaaressa asfalttiin ja hajosi, housut menivät rikki, juuri ostetut valkoiset kengät tahriutuivat rikkimenneistä elintarvikkeista ja suurin osa naisen ostoksista muussautui käyttökelvottomiksi”, Itä-Uudenmaan poliisilaitos kuvaili tuolloin Facebookissa.

Opetushallituksen mukaan älylaitteiden yleistyvä käyttö lisää koululaisten ja muiden tiellä liikkujien riskiä joutua onnettomuuksiin.

”Tarkkaamattomuus on yhä yleisempi ilmiö liikenteessä. Isommat koululaiset käyttävät älypuhelinten sovellusta ajaessaan polkupyörällä, mopolla, mopoautolla tai skootterilla. Pienempien jalankulkijoiden huomio saattaa kiinnittyä sometukseen juuri silloin, kun pitäisi tarkkailla sivulta tai edestä tulevaa liikennettä”, Opetushallitus toteaa tiedotteessaan.

Liikenneturvan kyselyyn vastanneista nuorista lähes puolet oli ajaessaan lukenut tekstiviestejä tai pikaviestejä. Tytöt olivat toimineet näin poikia useammin.

Liikenneturva kannustaa vanhempia keskustelemaan lastensa kanssa matkapuhelimen käytöstä liikenteessä ja sopimaan yhteiset toimintatavat.

”Erityisesti risteystilanteet ja tienylitykset voivat olla lapselle vaativia. Jos hän keskittyy samalla matkapuhelimeen, niin havainnointi kärsii”, sanoo Liikenneturvan suunnittelija Petri Jääskeläinen.

Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Yli 2 000 Pokémon Go -mobiilipelin pelaajaa kerääntyi tiedekeskus Heurekaan ja sen ympäristöön viime lauantaina Vantaalla.
Yli 2 000 Pokémon Go -mobiilipelin pelaajaa kerääntyi tiedekeskus Heurekaan ja sen ympäristöön viime lauantaina Vantaalla.
Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat