Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Paavo Lipponen ehkä puhuu hitaasti, mutta kriiseissä hän ei jää jahkailemaan” – Protokolla ryskyi, kun Suomen hallitus haalittiin koolle 11.9.2001

Pääministeri Lipposen avustajana toiminut Mikael Jungner muistelee dramaattisia hetkiä valtiojohdossa terrori-iskujen aikana: Se oli kuin televisiosarjasta 24 tuntia

Kotimaa
 
Mitä ajattelit, kun kuulit 911-iskuista?
Mitä ajattelit, kun kuulit 911-iskuista?
Vanhan kirkon puistossa vapaapäivää viettäneet muistelivat dramaattista uutista 15-vuoden takaisesta terrori-iskusta New Yorkiin.

Suomen valtiojohdossa elettiin dramaattisia hetkiä syyskuun 11. päivän iltana vuonna 2001. Yhdysvaltoihin oli juuri tehty historian näkyvin terrori-isku, eikä tarkkaa tietoa tapahtumien syistä tai seurauksista tiennyt kukaan.

Tapahtumat etenivät hurjaa vauhtia. Etenemisnopeus on juuri se, mikä on jäänyt voimakkaasti pääministeri Paavo Lipposen (sd) poliittisena avustajana toimineen Mikael Jungnerin mieleen näistä jännittävistä tunneista.

Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Mikael Jungner.
Mikael Jungner.

”Iltapäivällä kun katsoin televisiosta, että lentokone oli törmännyt World Trade Centeriin, niin ei siitä montaa tuntia mennyt, kun hallitus oli kasassa tutkimassa erilaisia riskiskenaarioita”, Jungner muistelee.

Jungner kertoo, että Suomessa oltiin kyllä kärryillä siitä, mitä oli tapahtunut, mutta kuva muuttui koko ajan.

”Esimerkiksi juuri sillä hetkellä, kun New Yorkin iskut tapahtuivat, Paavo Lipponen oli puhelimessa puhumassa erään yhdysvaltalaisen New Yorkissa asuvan tuttavansa kanssa, joka kertoi näkevänsä sen saman asian.”

Jungner kertoo, että Suomen hallitusta ruvettiin haalimaan ylimääräiseen hätäkokoukseen välittömästi.

”En ole ennen enkä jälkeenkään ollut tuollaisessa tilanteessa, jossa asiat etenivät niin nopeasti. Tuli mieleen televisiosarja 24. Siinä oli samaa meininkiä – koko ajan tapahtui.”

Jungner sanoo puhuneensa tuolloin iskuista puhelimessa Lipposen kanssa.

”Paavo totesi, että nyt tarvitaan hallitus kasaan. Minä ja Timo Pesonen (Lipposen kansainvälisten asioiden avustaja) soitimme kahteen pekkaan ministerit kokoon.”

Lipponen oli tänä aikana pääministerin virka-asunnossa Kesärannassa. Jungner ja Pesonen toimivat valtioneuvoston kansliasta käsin.

Jungner muistelee, että hallitus oli koossa Valtioneuvoston linnassa muutamassa tunnissa, noin kello 19:n maissa.

Jungner ja Pesonen sivuuttivat ministereille soittaessaan sovitun protokollan, mistä oli seurauksensa. Jungnerin työhuoneen ovelle ilmestyi seuraavana päivänä ”kolmen herran delegaatio”, joka ilmoitti, ettei hallituksia kutsuta noin vain koolle.

”Siellä on kuulemma jokin protokolla.”

Jungner kertoi kuunnelleensa delegaatiota kohteliaasti, vaikka väkisin pyrki hymyilyttämään.

”Teki mieleni sanoa, että nyt en oikein kuule, kun on tuo tuuletin niin kovalla, mutta jos sanoitte, mitä kuvittelin teidän sanoneen, niin teinä minä en toistaisi sitä”, Junger nauraa.

”Jos pitää saada hallitus kasaan tunnissa parissa, niin ei siinä ole aikaa millekään protokollille. Lisäksi kun soitti jokaisen ministerin itse läpi, niin sai kuulla, missä he ovat, mitä tekemässä ja jos eivät pääse paikalle, niin mitä mieltä ovat. Väitän kyllä, että Jungner-Pesonen oli huomattavasti tehokkaampi kuin silloiset protokollat.”

Suurin osa hallituksen ministereistä pääsi hätäkokoukseen mukaan.

”Se ei ollut mikään virallinen valtioneuvoston kokous, vaan pääministerin kokoon kutsuma hallituksen neuvottelu”, Jungner kertoo.

Paikalla oli ministereiden lisäksi Jungner, Pesonen ja muutamien avainministeriöiden virkamiehiä. Ministerit ja virkamiehet kertoivat sen, mitä tiesivät tapahtumista omien lähteidensä kautta.

Keskeisiä ministereitä olivat ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd), sisäministeri Ville Itälä (kok) ja puolustusministeri Jan-Erik Enestam (r).

Kokouksessa jaettiin ministereille seurantavastuita ja sovittiin seuraavista askeleista: koska hallitus kokoontuu seuraavan kerran ja milloin tehdään päätöksiä. Hallitus kävi myös alustavia keskusteluja siitä, miten kaikki rahoitetaan.

Käsiteltävänä oli pitkä lista suomalaisiin kohdistuneita uhkia ja hankaluuksia. Maailmalla oli tuhansia suomalaisia, ja Yhdysvallat oli pysäyttänyt lentoliikenteensä.

Pitkään vallitsi myös pelko siitä, olivatko Yhdysvaltain terrori-iskut pelkkää alkusoittoa jollekin isommalle.

”Tuona iltana ja sitä seuranneina lähipäivinä Suomen hallitus toimi kuin ketterä startup-yritys”, Jungner kuvaa.

”Sitä tehtiin porukalla ja sivuutettiin ja ohitettiin protokollia ja muuta byrokratiaa, minkä ansiosta pystyttiin reagoimaan tosi nopeasti mutta myös hirveän tehokkaasti. Se avainjengi oli hyvin yhteenhitsautunut. Kaikki tunsivat toisensa ja pelasivat yhtä maalia.”

Nopeasti improvisoidussa kokouksessa ei käytetty tietenkään esityslistoja.

”Muistelisin, että pidin pöytäkirjaa kokouksesta. Se oli hirveän paljon ´let’s go and do´ -tyyppistä toimintaa”, Jungner muistelee.

Jungner arvelee, että hallituksen ketteryyttä tilanteessa auttoi Lipposen arvovalta.

”Paavo Lipponen ehkä puhuu hitaasti, mutta tällaisissa kriiseissä hän ei jää jahkailemaan. Hän oli henkilökohtaisella tavalla linkitettynä asiaan heti, ja lisäksi hän on ulkopolitiikan asiantuntija. Lipposella oli saman tien ymmärrys siitä, että tämä oli vakava asia.”

Jungnerin mukaan ”huippupolitiikan maailma” oli vuonna 2001 paljon ketterämpi kuin nykyään.

”Oli totuttu siihen, että kun Lipponen jotain sanoo, niin silloin juostaan. Puhun paitsi avustajista niin myös ministereistä. Toki aika kultaa muistot”, hän hymähtää.

Pääministerin entinen poliittinen avustaja heittääkin piikin nykyhallitukselle: ”Sellaista termiä kuin vatulointi ei ollut vielä edes kuultu”.

Jungnerin mukaan Lipposen hallituksen toiminta perustui vuorovaikutukseen, ”vähän kuin kiekko päätyyn -improvisointiin”.

”Silloin oli meininki, että tehdään asioita, ja byrokratia tulee perässä. Tänä päivänä se on kääntynyt, koska prosesseista tehdään niin vahvoja, että prosessit aika usein vievät ministereitä, kun aikaisemmin ministerit veivät prosesseja.”

 

Alla olevasta kuvakoosteesta voit tutkia, miten HS uutisoi syyskuun 11. päivän terrori-iskuista seuraavina päivinä.

 

Pekka Sakki / Lehtikuva
Hallitus kokoontui 11.9.2001 illalla kriisikokoukseen Yhdysvaltojen terrori-iskujen seurauksena. Silloiset sisäministeri Ville Itälä (vas.), pääministeri Paavo Lipponen ja ulkoministeri Erkki Tuomioja vastailivat tiedotusvälineiden kysymyksiin.
Hallitus kokoontui 11.9.2001 illalla kriisikokoukseen Yhdysvaltojen terrori-iskujen seurauksena. Silloiset sisäministeri Ville Itälä (vas.), pääministeri Paavo Lipponen ja ulkoministeri Erkki Tuomioja vastailivat tiedotusvälineiden kysymyksiin.
Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat