Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EK joutuu etsimään itselleen uutta roolia

Saneerauspaineet uhkaavat Elinkeinoelämän keskusliiton toimintoja

Kotimaa
 
Kari Pullinen
Matti Alahuhdan puheenjohtajuuskausi EK:n johdossa on päättymässä.
Matti Alahuhdan puheenjohtajuuskausi EK:n johdossa on päättymässä. Kuva: Kari Pullinen

Työnantajajärjestö Elinkeinoelämän keskusliitto (EK) etsii itselleen uutta roolia. EK:n parikymmenpäisen hallituksen on määrä sinetöidä jo maanantai-iltapäivällä järjestölle uusi strategia ja tehtävät.

Päällimmäinen syy roolintarkistukseen ovat keskusliiton kutistuvat tehtävät, kun palkkaneuvottelut siirtyvät eri työnantajaliittojen hoidettaviksi.

EK:lla on myös kova tarve kirkastaa imagoaan repivän kilpailukykysopimuksen jäljiltä. Vahva metsäteollisuus jättää EK:n kokonaan vuoden vaihteessa. Myös Finanssialan keskusliiton myllerrykset ovat rapauttaneet EK:n arvovaltaa.

Keskitettyjen palkkaneuvottelujen kuoppaus tarkoittaa, että EK joutuu todennäköisesti jo syksyn aikana käynnistämään yt-neuvottelut väen vähennyksistä työmarkkinaosastolla.

HS:n tietojen mukaan kyse olisi noin viidenneksen vähennystarpeesta. Päälukuna viidennes tarkoittaa tosin vain kourallista työntekijöitä.

EK:n palkkalistoilla on nyt yhteensä 110 työntekijää, työmarkkinapuolella heistä on noin 20.

Saneerauspaineet uhkaavat ennen pitkää EK:n muitakin toimintoja.

Metsäteollisuuden lähtö vie EK:lta niin paljon jäsenmaksuja, että sopeutusta järjestössä on pakko ainakin miettiä. Tai sitten EK joutuu nostamaan jäljelle jääneiden maksuja.

EK:lla on edessä myös puheenjohtajavaihdos jo marraskuussa. Perinteisesti puheenjohtajuus on kestänyt kaksi vuotta, ja Matti Alahuhdan toinen kausi on umpeutumassa.

Hallituksen vaalivaliokunta on HS:n tietojen mukaan uuden puheenjohtajan jo löytänyt.

Vahva nimi ennakkoveikkauksissa on ollut ainakin Keskon pääjohtaja Mikko Helander. Helander on pistänyt omassa firmassaan tuulemaan, ja hänellä uskotaan olevan voimaa tuulettaa myös EK:ta.

Helander olisi myös ensimmäinen EK:n puheenjohtaja, joka on valittu kaupan alalta. Hän on taustaltaan myös metsäteollisuusmies, ja valinta symbolisoisi vuonna 2004 toteutettua teollisuuden järjestön TT:n ja palvelualojen PT:n täydellistä yhdistymistä.

Myös Elisan ykkösen Veli-Matti Mattilan nimi on ollut esillä.

EK:n tavoitteena on pysyä vastakin elinkeinoelämän pää-äänen käyttäjänä ja EU-asioiden ykkösosaajana. EK:lla säilyy yhä iso rooli yrityskentän lainsäädännön valmistelussa. Niin ikään ydintehtävinä jatkuvat energia-, ympäristö- ja liikenneasiat. EK hamuaa laajentumista myös pk-yrityksiin päin.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat