Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Poliisi käyttänyt kauko-ohjattavia kuvauskoptereita piiritystilanteissa ja mielenosoituksissa – nyt se varautuu alamaailman lennokkeihin

Poliisi pyrkii laajentamaan kopterien käyttöä valvontatehtäviin ja kadonneiden henkilöiden etsintään.

Kotimaa
 
Poliisi esittelee videollaan omaa kuvauskalustoaan
Poliisi esittelee videollaan omaa kuvauskalustoaan
Poliisi on tehnyt oman esittelyvideon käyttämästään ilmakuvauskalustosta. Kuva: Poliisi.
Fakta

Käyttö ratkaisee laitteen nimen

  Harrastelennokkien ja miehittämättömien ilma-alusten lennättämistä koskevat määräykset löytyvät http://www.trafi.fi/ilmailu/miehittamaton_ilmailu-nettisivuilta.

 Sama laite voi olla joko lennokki tai miehittämätön ilma-alus. Eron ratkaisee laitteen käyttö. Lennokkia käytetään vain harraste- tai urheilutarkoituksiin.

 Harrastelennokkia ei saa lennättää väkijoukkojen yllä. Sallittua tämä on tietyin ehdoin ammattimaisille toimijoille. Lisäksi on huomioitava yksityisyyden suoja ja kotirauha. Lennättäminen on kiellettyä ilmailukieltoalueilla sekä lentoasemien ja -paikkojen alueilla.

 Suomessa lennokkien ja miehittämättömien ilma-alusten lennättäjältä ei vaadita toimilupaa eikä lupakirjaa.

Poliisihallituksen mukaan kauko-ohjattavista kuvauskoptereista ja muista miehittämättömistä ilma-aluksista on tulossa koko ajan tärkeämpi työväline poliisille. Nykyisin poliisilla on käytössä parikymmentä kauko-ohjattavaa kopteria, mutta uusia laitteita on pyrkimys hankkia lisää.

Poliisi varautuu samalla siihen, että myös rikolliset alkavat käyttää vastaavanlaisia laitteita. Niitä on tähän mennessä käytetty laittomaan toimintaan poliisin mukaan yllättävän vähän.

Poliisilaitokset ovat hyödyntäneet miehittämättömiä ilma-aluksia pääosin teknisessä rikos- ja onnettomuuspaikkatutkinnassa alueen kuvaamiseen.

”Ne ovat aivan loistava apuväline tutkinnassa. Olosuhteista ja etäisyyksistä saa ilmasta otetun videon ja kuvien ansiosta hyvän käsityksen”, kertoo ylikomisario Sami Hätönen Poliisihallituksesta.

Koptereita on joitakin kertoja hyödynnetty myös vaativissa poliisioperaatioissa kuten piiritystilanteissa ja viime itsenäisyyspäivän mielenosoitusten yhteydessä Helsingissä.

Viime kesäkuussa poliisi käytti kuvauskopteria piiritystilanteessa Pelkosenniemellä, kun mies oli ammuskellut omakotitalosta.

”Työturvallisuuden varmistamiseksi kohderakennuksen ympäristöä tiedusteltiin ilmasta”, Hätönen sanoo.

Tulevaisuudessa poliisin tarkoituksena on laajentaa ilmakuvausta esimerkiksi kadonneiden henkilöiden etsintään ja erilaisiin valvontatehtäviin.

”Reaaliaikaisella ilmakuvalla voidaan parantaa työturvallisuutta ja operatiivista tilannekuvaa”, Hätönen kertoo.

Poliisi pyrkii hankkimaan tulevina vuosina lisää ilmakuvauslaitteita, jotka ovat puolustusvoimien viime torstaina esittelemää kiinteäsiipistä järjestelmää kevyempiä ja helpommin käyttöön otettavia.

Poliisihallitus pyrkii saamaan uusille laitteille rahoituksen kahdelle seuraavalle vuodelle. Rahoituksen kohtalo selviää loppuvuoden aikana.

Poliisin nykyisin käytössä olevat kuvauskopterit ovat Hätösen mukaan varsin edullisia harrastelijatason välineitä.

”Miehittämättömiä ilma-alusjärjestelmiä on nykyisin yhtä lukuun ottamatta kaikilla poliisilaitoksilla. Joillakin laitoksilla on useampi sellainen. Tarkoituksena on, että tulevaisuudessa joka puolella maata olisi saatavilla laitteet käyttöön kellon ajasta riippumatta”, ylikomisario Hätönen sanoo.

Poliisi varautuu myös kauko-ohjattavien lennokkien avulla tapahtuvien laittomuuksien torjuntaan.

”Se on konkreettinen ja potentiaalinen uhka. Maailmalta on tiedossa tapauksia, joissa laitteilla on harjoitettu salakuljetusta. Niitä on mahdollista käyttää myös terroristisessa tarkoituksessa”, Hätönen sanoo.

Poliisin tiedossa ei ole tapauksia, joissa lennokkeja olisi käytetty hyväksi vakavissa rikoksissa tai joissa ne olisivat aiheuttaneet onnettomuuksia.

”Yleisimmät poliisin tietoon tulleet tapaukset ovat liittyneet lentokieltoalueilla lennättämiseen. Esimerkiksi Helsingin keskustassa oleva laaja lentokieltoalue ei ole yleisesti tiedossa, mikä aiheuttaa tahattomia rikkomuksia”, Hätönen sanoo.

Sami Hätönen / Poliisi
Poliisilaitokset ovat hyödyntäneet miehittämättömiä ilma-aluksia pääosin teknisessä rikos- ja onnettomuuspaikkatutkinnassa alueen kuvaamiseen.
Poliisilaitokset ovat hyödyntäneet miehittämättömiä ilma-aluksia pääosin teknisessä rikos- ja onnettomuuspaikkatutkinnassa alueen kuvaamiseen.
Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat