Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pian selviää taas Suomen nuorten osaaminen luonnontieteissä – testaa, päihittäisitkö Pisa-kokeessa yhdeksäsluokkalaiset

Kokeile HS:n testillä, kuinka hyvin hallitset luonnontieteet.

Kotimaa
 
Pete Aarre-Ahtio
Pisa-tutkimus mittaa eri maiden 15-vuotiaiden osaamista luonnontieteissä, matematiikassa ja lukutaidossa.
Pisa-tutkimus mittaa eri maiden 15-vuotiaiden osaamista luonnontieteissä, matematiikassa ja lukutaidossa. Kuva: Pete Aarre-Ahtio

Yliopistojen rahojen karsimista, leikkauksia koulutuksesta – suomalaisen koulutuksen laatu on herättänyt huolta viime aikoina.

Piakkoin selviää, kuinka hyvin peruskoulu opettaa Suomen nuorille luonnontieteitä. Tulevana itsenäisyyspäivänä 6. joulukuuta julkistetaan viime vuonna tehdyn kansainvälisen Pisa-tutkimuksen tulokset. Tutkimus mittaa eri maiden 15-vuotiaiden osaamista luonnontieteissä, matematiikassa ja lukutaidossa.

Jyväskylän yliopisto julkisti syyskuun alussa Pisa-kokeeseen tarjolla olleita kysymyksiä. Alla olevalla testillä voit kokeilla, osaatko luonnontieteitä paremmin kuin suomalaiset yhdeksäsluokkalaiset.

Viime vuoden kokeessa painotettiin luonnontieteitä. Kukin oppilas sai vastattavakseen isosta joukosta kysymyksiä noin 50 kysymystä, joista noin puolet liittyivät luonnontieteisiin.

Alla olevat kysymykset eivät esikokeen jälkeen päätyneet lopulliseen kokeeseen, mutta yliopistotutkija Jouni Vettenranta Jyväskylän yliopiston Koulutuksen tutkimuslaitokselta arvioi, että ne edustavat tyypillisiä Pisan monivalintatehtäviä.

Visaan kuuluu neljä helppoa ja yhdeksän keskivaikeaa kysymystä. Vettenrannalla ei ole tarkkoja tietoja oikein vastanneiden osuuksista juuri näihin kysymyksiin, mutta keskimääräisten vastausprosenttien perusteella voi arvioida, että 15-vuotiaat saisivat alla olevasta visasta 9–10 pistettä.

Kaikkein vaikeimpia ovat Vettenrannan mukaan sellaiset päättelyä ja tulkintaa vaativat kysymykset, joihin oppilaan pitää vastata omin sanoin. Näitä kysymyksiä alla olevassa visassa ei ole mukana.

Aikaisempia kysymyksiä ja vastauksia voi katsella Jyväskylän yliopiston verkkosivuilta.

Suomi on perinteisesti pärjännyt hyvin Pisa-tutkimuksissa, mutta suunta on ollut laskeva.

Edellinen tutkimus julkistettiin vajaat kolme vuotta sitten. Tuolloin Suomi putosi matematiikan osaamisessa kymmenen parhaan maan joukosta.

Pisa-tutkimuksen tekee taloudellisen yhteistyön järjestö OECD.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat