Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sairaan lapsen hoitovapaa saa tehokkaimmin isät kotiin

Vapaan palkallisuus ja lyhyt kesto selittävät sen tasa-arvoisuutta. Kotitöitä isät tekevät yhä enemmän, mutta eniten niitä hommia, joissa pääsee pois kotoa.

Kotimaa
 
Kimmo Taskinen / HS
Äidit ja isät jakavat sairaan lapsen hoidosta syntyneet poissaolopäivät melkein tasan.
Äidit ja isät jakavat sairaan lapsen hoidosta syntyneet poissaolopäivät melkein tasan. Kuva: Kimmo Taskinen / HS

Sairaan lapsen hoitovapaa saa kaikkein tehokkaimmin isät jäämään kotiin. Se on perhevapaista tasa-arvoisin, mikä selittyy sen palkallisuudella ja lyhyellä kestolla.

”Kun kysymys on vain muutaman päivän poissaolosta työstä, se ei työn kannaltakaan ole samanlainen tilanne kuin pidempi perhevapaa”, toteaa erikoistutkija Johanna Närvi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta (THL).

Tilanne ei ole ollut aina yhtä tasa-arvoinen. Vielä 1980-luvulla äidit jäivät sairaan lapsen kanssa kotiin kaksinkertaisesti isiin verrattuna.

Nykyään poissaolopäiviä kertyy molemmille jo lähes yhtä paljon: vuonna 2013 alle kymmenenvuotiaiden lasten kokoaikatyötä tekeville äideille 6,3 päivää ja isille 5,4 päivää vuodessa.

Närvi muistuttaa, että isien muidenkin perhevapaiden käyttö on yleistynyt.

”Lyhyen 1-18 päivän isyysvapaan käyttö yleistyi kattamaan valtaosan isistä 1990-luvulla. Entinen isäkuukausi, nykyinen pidempi isyysvapaa taas on kasvattanut suosiotaan viimeiset kymmenen vuotta niin, että nykyisin noin kolmasosa isistä pitää sen. Näin yhä useampi isä on kiinteästi mukana lapsensa hoidossa ja arjessa.”

Närvi uskoo, että isät osallistuvat enemmän myös siksi, että äidit edellyttävät sitä nykyään toisella tapaa kuin ennen.

”Työelämän vaativuus on lisääntynyt valtaosalla sekä äideistä että isistä, mutta äideillä kuitenkin useammin nimenomaan alle kouluikäisten perheissä. Näin ollen äidit varmasti edellyttävät, että sairaan lapsen hoito jaetaan vanhempien kesken.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat