Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kajaanin henkirikos­epäily on hyvin poikkeuksellinen – HS selvitti turvapaikan­hakijoiden yleisimmät rikokset

Turvapaikanhakijat tappelevat yleensä keskenään vastaanottokeskuksissa.

Kotimaa
 
Pekka Agarth
Poliisi on ottanut kiinni kaksi miestä epäiltynä Kajaanin Otanmäen henkirikoksesta. Vuonna 1964 syntynyt otanmäkeläinen mies löytyi kuolleena Vuorimiehentien varrelta sunnuntaiaamuna. Kuvassa kynttilöitä lähellä surmapaikkaa.
Poliisi on ottanut kiinni kaksi miestä epäiltynä Kajaanin Otanmäen henkirikoksesta. Vuonna 1964 syntynyt otanmäkeläinen mies löytyi kuolleena Vuorimiehentien varrelta sunnuntaiaamuna. Kuvassa kynttilöitä lähellä surmapaikkaa. Kuva: Pekka Agarth
Fakta

Yleisimmät turvapaikanhakijoiden tekemiksi epäillyt rikokset 1.1.–25.8.

 Pahoinpitely, 528 rikosta.

 Näpistys, 247.

 Lievä pahoinpitely, 141.

 Laiton uhkaus, 120.

 Laittoman maahantulon järjestäminen, 95.

 Liikennerikkomus, 41.

 Varkaus, 40.

 Kulkuneuvon kuljettaminen oikeudetta, 36.

 Törkeä pahoinpitely, 32.

 Väärennysaineiston hallussapito, 31.

Lähde: Poliisihallitus

Poliisin tietojen mukaan turvapaikanhakijoiden epäillään syyllistyneen tänä vuonna kaikkiaan vajaaseen kahteentuhanteen rikokseen. Yleisimpiä ovat pahoinpitelyrikokset, näpistelyt ja laittomat uhkaukset.

Poliisihallituksen tuorein yhteenveto turvapaikanhakijoiden tekemiksi epäillyistä rikoksista käsittää tammikuun ja elokuun 25. päivän välisen ajan tältä vuodelta. Rikosten joukossa ei ole yhtään henkirikosta.

Siten Kajaanin Otanmäen henkirikos on hyvin poikkeuksellinen. Poliisi kertoi maanantaina epäilevänsä kahden irakilaisen turvapaikanhakijan tappaneen otanmäkeläisen miehen.

Sen sijaan henkirikoksen yrityksiä on poliisin tietojen mukaan tapahtunut aiemminkin tänä vuonna. Poliisihallituksen mukaan turvapaikanhakijoiden epäillään syyllistyneen tammi–elokuussa viiteen tapon yritykseen.

Poliisihallituksen poliisitarkastaja Tommi Reen kertoo, että turvapaikanhakijoiden rikosten määrä alkoi kasvaa viime vuonna samalla, kun Suomeen saapui selvästi aiempaa enemmän hakijoita loppuvuoden aikana.

Suomesta haki viime vuonna turvapaikkaa noin 32 500 ihmistä. Sisäministeriö on arvioinut tämän vuoden hakijamääräksi noin 10 000.

”Rikokset ovat lisääntyneet aika tasaisesti, erityistä piikkiä ei ole ollut niiden määrässä. Valtakunnallisessa tilastossa turvapaikanhakijoiden tekemät rikokset tai heihin liittyvät hälytystehtävät eivät näyttele suurta roolia”, Reen sanoo.

Useampi kuin joka neljäs turvapaikanhakijoiden tekemäksi epäillyistä rikoksista oli pahoinpitely. Hakijoiden epäillään syyllistyneen tammikuun alun ja elokuun 25. päivän välisenä aikana kaikkiaan 528 pahoinpitelyyn.

Seuraavaksi eniten heidän epäillään tehneen näpistyksiä. Niitä oli 247 kappaletta.

”Pahoinpitelyt ovat enimmäkseen olleet turvapaikanhakijoiden keskinäisiä tekoja, ja ne ovat tapahtuneet yleensä vastaanottokeskuksessa. Myös näpistykset ovat tapahtuneet tyypillisesti vastaanottokeskuksessa tai jossain lähialueen kaupassa”, Reen sanoo.

Pahoinpitelyjen ja näpistysten jälkeen turvapaikanhakijat ovat syyllistyneet eniten lieviin pahoinpitelyihin, laittomiin uhkauksiin ja laittoman maahantulon järjestämisiin.

Seksuaalirikoksia ei ole kymmenen yleisimmän rikoksen joukossa. Turvapaikanhakijoiden epäillään syyllistyneen tammi–elokuussa noin 30 seksuaaliseen ahdisteluun, noin 20 lapsen seksuaaliseen hyväksikäyttöön, noin 20 raiskaukseen ja noin 10 törkeään raiskaukseen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat