Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Robotti osaa pomosi hommat paremmin – ja voi korvata pian jopa tuhansia sairaanhoitajia

Robotiikkaa koskevan raportin mukaan robotit voivat korvata muutamassa vuodessa peräti neljänneksen sairaanhoitajista ja lähihoitajista.

Kotimaa
 
Kim Kyung Hoon / Reuters
Vanhus silitti robotti Paroa hoivakodissa Japanin Fukushimassa vuonna 2011. Hylkeen näköiset robotit toimivat tuolloin lohtuna maanjäristyksestä ja tsunamista kärsineille ihmisille.
Vanhus silitti robotti Paroa hoivakodissa Japanin Fukushimassa vuonna 2011. Hylkeen näköiset robotit toimivat tuolloin lohtuna maanjäristyksestä ja tsunamista kärsineille ihmisille. Kuva: Kim Kyung Hoon / Reuters

Robotit voivat korvata pian työpaikkojen keskijohtoa ja muutamassa vuodessa peräti neljänneksen sairaanhoitajista ja lähihoitajista, arvioi Elinkeinoelämän valtuuskunnan Evan tuore raportti.

”Robotit töihin: Koneet tulivat – mitä tapahtuu työpaikoilla?” -raportti julkistettiin tänään tiistaina.

It-yhtiö Tiedon innovaatiojohtaja Taneli Tikka ennustaa raportissa, että robotit korvaavat jatkossa yhä enemmän keskiportaan esimiehiä.

”Tekoäly ja muut älykkäät järjestelmät hoitavat tehokkaasti työvuorolistojen tekemisen, raportoinnin, prosessien ja muun kapeasti määritellyn toiminnan johtamisen”, Tikka kirjoittaa.

Hänen mukaansa älykäs teknologia pystyy hoitamaan hyvin monia keskiportaan pomojen töitä, kuten esimerkiksi työntekijöiden suoriutumisen arvioinnin, läsnäolon ja työajan seuraamisen, työntekijöiden rutiinomaisen ohjeistamisen sekä budjetoinnin ja liiketoimintasuunnitelmien teon.

”Tekoäly pystyy yksinkertaisesti suunnittelemaan resurssien käytön ja priorisoinnin ihmistä paremmin”, Tikka kirjoittaa.

Esimerkiksi Lontoon poliisissa ohjelmistot hoitavat jo työnjohdollisia tehtäviä. Kun poliisin valvontakamerat havaitsevat vaarallisia ihmisiä, analysoi järjestelmä tilanteen automaattisesti ja ohjeistaa lähellä olevaa poliisipartiota.

Tikan mukaan tulevaisuudessa moniportaisissa asiantuntijaorganisaatioissa saattaa olla jäljellä vain ”etulinjan tekijät, asiantuntijat ja ylin johto”.

Keskiportaan pomoja korvataan roboteilla erityisesti suurissa asiantuntijoiden tiimeihin perustuvissa työpaikoissa.

”Näillä työpaikoilla on nykyään paljon keskijohtoa, hallinnollista esimiestoimintaa [management], jota roboteilla voidaan suoraan korvata”, päättelee Tikka.

Raportin mukaan pikkupomojen robotisoitumisen ainoana syynä ei ole se, että koneet tekevät työn tehokkaammin ja halvemmalla, vaan myös se, että työntekijöiden työnkuva muuttuu: itseohjautuvuus yleistyy.

Robotiikka lisääkin Tikan mukaan todennäköisesti työntekijöiden ja asiantuntijoiden autonomiaa eli itsenäistä työskentelyä.

Robotiikalla saattaa olla myös dramaattisia vaikutuksia hoitotyöhön ja vielä hyvin lyhyessä ajassa.

Yliopistonlehtori Mari Kangasniemi ja tietokirjailija Cristina Andersson arvoivat raportissa, että jo olemassa olevaa robotiikkaa ja automatiikkaa hyödyntämällä voitaisiin tehdä ainakin 20 prosenttia sairaanhoitajien ja vanhusten pitkäaikaishoidon lähihoitajien työstä.

Heidän mukaansa muutos voitaisiin toteuttaa jo 2–3 vuodessa. Arvio perustuu tutkimustietoon myynnissä olevista ja markkinoille tulevista robotiikan sovelluksista.

Nykyisiä robotteja voidaan käyttää jo potilaiden ja tarvikkeiden kuljettamiseen, lääkkeiden annosteluun ja jakeluun sekä potilaiden elintoimintoja koskevien tietojen tallentamiseen.

Evan raportin mukaan robotit vähentäisivät eniten hoitohenkilökunnan logistisia tehtäviä. Näitä ovat muun muassa tarvikkeiden, laitteiden ja potilaiden kuljettaminen ja siirtäminen.

Sairaaloihin ja hoitolaitoksiin soveltuvilla palveluroboteilla on jo kyky liikkua työnsä ääreen, ja ne voivat toimia ääni-, kuva- tai kosketusohjauksella.

Evan raportin mukaan esimerkiksi Seinäjoen keskussairaala on siirtämässä logistisia tehtäviä roboteille.

Sairaalaan asennetaan syksyllä TUG-kuljetusrobottijärjestelmä. Se kuljettaa liinavaatteita, aterioita, näytteitä ja lääkkeitä sekä hoitaa leikkaussalien välinehuoltoa.

TUG-robotti pystyy liikkumaan sairaalassa ihmisten keskellä. Se osaa väistää ihmisiä ja esteitä sekä avata ovia ja käyttää hissiä. Henkilökunta pystyy seuraamaan robotin kulkua muun muassa älypuhelimilla.

Francois Lenoir / Reuters
Pepper-robotti piteli vastasyntyneen kättä sairaalassa Belgiassa kesäkuussa. Pepperit on suunniteltu huolehtimaan vieraista ja potilaista.
Pepper-robotti piteli vastasyntyneen kättä sairaalassa Belgiassa kesäkuussa. Pepperit on suunniteltu huolehtimaan vieraista ja potilaista.
Charles Platiau / Reuters
Ranskan presidentti François Hollande piti Nao-terapiarobottia sylissään vieraillessaan Ranskan teollisuutta ja teknologiaa esitelleessä näyttelyssä Pariisissa vuonna 2013.
Ranskan presidentti François Hollande piti Nao-terapiarobottia sylissään vieraillessaan Ranskan teollisuutta ja teknologiaa esitelleessä näyttelyssä Pariisissa vuonna 2013.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat