Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Luvassa erikoinen keskustelu eduskunnassa – kymmenientuhansien vaatima maastakarkotusaloite ei kiristäisikään lakia

Voimassa oleva lainsäädäntö antaa jo laajat mahdollisuudet rikoksiin syyllistyneiden karkottamiseen.

Kotimaa
 
Heikki Saukkomaa / HS
Äitiyslakia koskeva kansalaisaloite luovutettiin puhemies Maria Lohelalle (selin) perjantaina. Luovuttamassa olivat Pia Puu Oksanen (vas.), Panu Mäenpää, Arto Nikkarinen, Ulla Siimes ja Juha Jämsä.
Äitiyslakia koskeva kansalaisaloite luovutettiin puhemies Maria Lohelalle (selin) perjantaina. Luovuttamassa olivat Pia Puu Oksanen (vas.), Panu Mäenpää, Arto Nikkarinen, Ulla Siimes ja Juha Jämsä. Kuva: Heikki Saukkomaa / HS

Eduskunta päättää tänään tiistaina yhden kansalaisaloitteen hylkäämisestä. Se koskee rikoksiin syyllistyneen ulkomaalaisen karkottamista.

Aloitteen mukaan vakaviin rikoksiin syyllistyneet pitäisi karkottaa vankeusrangaistuksen pituudesta riippumatta paitsi silloin, kun karkotus ”varmuudella” rikkoisi kansainvälisiä sopimuksia.

Yli 50 000 äänioikeutettua suomalaista katsoi, että tämä on järkevä lakialoite ja allekirjoitti aloitteen. Eduskunta otti sen käsittelyyn.

Aloitteen ongelmana kuitenkin on, että Suomen nykyinen, voimassa oleva lainsäädäntö antaa laajat mahdollisuudet rikoksiin syyllistyneiden karkottamiseen. Tätä mahdollisuutta on myös käytetty sadoissa tapauksissa.

Eikä tarvitse olla syyllistynyt edes vakaviin rikoksiin. Ulkomaalainen voidaan nykylain mukaan karkottaa myös silloin, kun hän on tehtaillut lyhyen ajan sisään esimerkiksi omaisuusrikoksia. Pelkästään tuomittu sakkorangaistus voi nykyisin johtaa karkottamiseen.

Toisin sanoen kansalaisaloite väljentäisi eikä kiristäisi maasta karkottamisen perusteita, mikä ei tainnut olla aloitteen laatineiden ja allekirjoittaneiden tarkoitus.

Jos aloite muuttuisi laiksi, rikoksiin syyllistyneitä olisi entistä vaikeampi karkottaa.

 

Seuraa kello 14:n jälkeen alkavaa keskustelua suorana alla olevasta videosta. Aloitteen kohtalosta päätetään iltapäivän aikana. Jos lähetys ei toimi, sitä voi seurata myös eduskunnan sivulta tästä linkistä.

 
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat