Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eduskunta hylkäsi karkottamista koskevan kansalaisaloitteen – edustajat toivoivat kansalaisaloitteiden laadun parantamista

Edustajat toivoivat karkottamispäätösten toimeenpanon nopeuttamista

Kotimaa
 
Jussi Helttunen / Lehtikuva
Ben Zyskowicz
Ben Zyskowicz Kuva: Jussi Helttunen / Lehtikuva

Eduskunta hylkäsi tiistaina kansalaisaloitteen rikokseen syyllistyneen ulkomaalaisen karkottamisesta.

Ennen hylkäämistä kansanedustajat keskustelivat nykyisistä maasta karkottamisista. Tilannetta ei pidetty hyvänä siksi, että karkottamispäätösten toimeenpano voi kestää.

Muun muassa Ben Zyskowicz (kok) oli sitä mieltä, että ainakin päätöksistä valittamista pitäisi voida rajoittaa. Sirpa Paateron (sd) mielestä oikeusprosessia voisi nopeuttaa esimerkiksi antamalla lisäresursseja hallinto-oikeuksille.

Hylätyssä kansalaisaloitteessa vaadittiin, että vakaviin rikoksiin syyllistyneet karkotettaisiin vankeusrangaistuksen pituudesta huolimatta.

Aloitteen tekijät ja allekirjoittajat eivät olleet oivaltaneet, että Suomen voimassa oleva lainsäädäntö on jo tiukempi kuin aloitteessa esitetään.

Jo nyt Suomesta voi karkottaa muutkin kuin vakaviin rikoksiin syyllistyneet ulkomaalaiset. Jos esimerkiksi tekee useita omaisuus- tai pahoinpitelyrikoksia lyhyen ajan kuluessa, voi joutua karkotetuksi, vaikka rikoksia ei luokiteltaisi vakaviksi.

Jos aloite olisi tullut lakina voimaan, Suomesta olisi entistä hankalampi karkottaa rikoksiin syyllistyneitä ulkomaalaisia.

Kansanedustaja Elsi Kataisen (kesk) mukaan kansalaisten pitäisi saada tukea kansalaisaloitteiden tekemiseen, jotta niihin ei päätyisi vääriä tietoja ja jotta virheelliset aloitteet eivät kuormittaisi eduskuntaa.

Katainen suositteli aloitteille jonkinlaista juridista ennakkotarkistusta. Eeva-Maria Maijala (kesk) heitti esille ajatuksen, että aloitteen kannattajia pitäisi olla ennemmin 100 000 kuin nykyiset 50 000.

Osa edustajista piti aloitetta populistisena.

”Pelkkien mielikuvien varassa asioiden tuominen eduskunnan käsittelyyn ei ole eduskunnan arvovallan mukaista”, Sirpa Paatero sanoi.

Aino-Kaisa Pekosen (vas) mukaan aloite on teknisesti virheellinen ja sisällöltään kyseenalainen esittäessään monimutkaisiin ongelmiin yksinkertaisia ratkaisuja.

Ville Tavio (ps) huomautti, että aloitteen muotoilu oli virheellinen, mutta ”ajatus oli oikea”, koska perimmäinen tarkoitus Tavion tulkinnan mukaan oli tiukentaa karkottamiskriteereitä.

Eduskunnan hallintovaliokunta teki kansalaisaloitteesta jokseenkin murskaavan mietinnön ja ehdotti yksimielisesti sen hylkäämistä.

Valiokunnan mielestä koko mietintöäkään ei olisi ehkä muuten ollut aihetta tehdä, mutta aloitteen tekijöiden ei haluttu jäävän käsitykseen, että Suomen lakia olisi syytä muuttaa aloitteessa toivotulla tavalla.

”Nyt toivottavasti suomalaiset ovat hiukan viisaampia siitä, mikä tilanne on”, Olli-Poika Parviainen (vihr) sanoi.

Sisäministeriössä on vireillä lakihanke, jossa törkeisiin rikoksiin syyllistyneiden, rikoksen uusijoiden ja yleiselle järjestykselle vaarallisten henkilöiden maasta poistumista nopeutetaan.

Monet kansanedustajat toivoivat tiistaina, että lakiesitys valmistuisi pikaisesti.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat