Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Torstaina syksyn lämpötila voi nousta 20 asteeseen viimeistä kertaa

Lämmin syksy hivelee ihmisiä mutta voi olla turmiollinen joillekin perhoslajeille.

Kotimaa
 
Keskiviikkona on poutaista ja melko lämmintä
Keskiviikkona on poutaista ja melko lämmintä
Keskiviikkona Suomi kuuluu edelleen korkeapaineeseen, sää on koko maassa poutaista.
Fakta

Vuoden 1968 syyskuussa nähtiin monta ennätystä

 Raumalla mitattiin 6. syyskuuta 28,8 asteen hellelukema, joka on syyskuun kaikkien aikojen lämpöennätys Suomessa (pois lukien silloiseen Suomeen kuuluneen Viipurin helteet vuona 1938). Kaikkiaankin syyskuun alku vuonna 1968 oli ennätyslämmin maan eteläosassa.

 Parikkalassa satoi 12. syyskuuta 85 millimetriä vettä, joka on suurin syyskuussa mitattu vuorokausisademäärä.

 Sodankylässä mitattiin 23. syyskuuta 30 sentin paksuinen lumipeite, joka on on samalla havaintoaseman syyskuunennätys.

Torstai on ehkä vuoden viimeinen päivä, jolloin päivälämpötila nousee 20 asteen tuntumaan, arvioi Ilmatieteen laitos. Perjantai onkin jo monin paikoin jopa viitisen astetta viileämpi kuin torstai.

Keskiviikkona sää on aurinkoinen ja lämpötilat vaihtelevat yleisesti Itä-Suomen 14 asteesta Länsi-Suomen 19:ään. Lapissakin lämpöä voi olla 17 astetta. Torstaina pilvisyys lisääntyy ja lämpötila laskee Sisä-Suomessa ja Lapissa 15 asteen tuntumaan tai sen alle, mutta Lounais-Suomessa sää jatkuu lämpimänä.

Keskiviikko ja torstai ovatkin tavanomaista lämpimämpiä, sillä tähän aikaan vuodesta päivän ylin lämpötila on perinteisesti ollut keskimäärin 14–15 astetta, sanoo päivystävä meteorologi Hannu Valta Ilmatieteen laitoksesta.

”Yleisilmeeltään lähipäivät ovat aurinkoisia. Keskiviikko on vielä laajalti aurinkoinen, mutta torstaina kulkee Lapin yli itään matalapaine ja sen mukana siirtyy koleampaa säätä. Torstaina viilenee selvästi”, Valta sanoo.

Kuluvalla vuosituhannella syyskuiden keskilämpötilat ovat olleet pääsääntöisesti vuosien 1981–2010 keskiarvoa korkeampia.

Myöhästyvä syksy on tänä vuonna lisännyt kasvistossa jälkikukintoja mutta esimerkiksi puut eivät välitä lämpötilojen pienistä vaihteluista, sanoo intendentti Arto Kurtto Luonnontieteellisestä keskusmuseosta Luomuksesta.

”Valoilmasto on tärkein asia, joka puuvartisten vuodenkiertoa säätelee. Moottoriteillä korkeiden valojen lähellä koivuissa lehdet säilyvät pidempään muualla kuin ympäristössä.”

Sen sijaan joillekin perhoslajeille lämmin syksy voi olla petollinen. Esimerkiksi Etelä- ja Keski-Suomessa laajalle levinneet laikkumittarit (Abraxas sylvatus) ovat tehneet ylimääräisen sukupolven, joka ei ehdi koteloitua ennen talvea, sanoo Luomuksen intendentti Anders Albrecht.

”Kanta tulee romahtamaan kunnolla. Niiden pitäisi talvehtia koteloina, mutta tuskin edes munat ehtivät kuoriutua kunnes hallat ja pakkanen tulevat.”

Lämpimien syyskuiden myötä viriää keskustelu niin sanotusta intiaanikesästä, mutta Ilmatieteen laitoksen Valta toppuuttelee tekemästä vielä tulkintaa kuluvan syyskuun osalta.

Etenkin Etelä-Suomessa ei ole ollut hänen mukaansa erityisen koleaa. Intiaanikesä on löyhä määritelmä syysviileiden jälkeen koittavalle lämpimälle jaksolle.

”Lämpimät säät ovat nyt jatkuneet aika pitkään. Loppuviikolla sää on viileämpää, mutta ehkä sen jälkeen lämpenee vielä ja sitten voisimme paremmin puhua intiaanikesästä.”

Syyskuussa kesä alkaa taittua syksyksi, mutta tarkan hetken huomaaminen on vaikeaa. Niin sanottu terminen syksy alkaa vasta sitten, kun vuorokauden keskilämpötila on pysyvästi alle 10 astetta. Syksy siis levittäytyy Suomeen vaiheittain ja vuodenajan vaihtumisen voi havaita vasta jälkikäteen.

Takavuosikymmeninä syyskuisin on nähty hyvin vaihtelevia säitä.

Ennätyshelle mitattiin 6. syyskuuta vuonna 1968 Raumalla, jolloin elohopea kohosi peräti 28,8 asteeseen. Tuolloin hellettä oli laajasti aina Kajaania myöten. Syyskuiset helteet ovat kuitenkin harvinaisia, sillä vuodesta 1880 alkaen Suomessa on mitattu syyskuissa yhteensä 29 hellepäivää.

Lämmintä voi toki olla ilman hellettäkin. Syyskuussa 2014 ylin mitattu lämpötila oli 23,1 astetta.

Historian saatossa syyskuussa on myös nähty ensilumia aina eteläisintä Suomea myöten. Helsingin Kaisaniemessä lunta mitattiin kahdeksan senttimetriä syyskuun lopussa vuonna 1928. Sen sijaan tunturien huipuille ensimmäiset lumisateet tulevat jo varhain, tavallisesti elo-syyskuussa.

Tänä vuonna ensilumia pitää odotella vielä Lapissakin, meteorologi Valta sanoo.

”Torstaina sateet tulevat ihan vetenä. Ainakaan seuraavan 7–10 päivän ajaksi ei ole vielä näköpiirissä, että tulisi lunta.”

Akseli Valmunen / HS
Hellesää suosi ulkoilijoita syyskuisessa Helsingissä. Opiskelijat Sofia Tennilä (oik.) ja Jenny Kuusemaa nauttivat lämpimästä syyskuun päivästä Esplanadin puistossa.
Hellesää suosi ulkoilijoita syyskuisessa Helsingissä. Opiskelijat Sofia Tennilä (oik.) ja Jenny Kuusemaa nauttivat lämpimästä syyskuun päivästä Esplanadin puistossa.
Akseli Valmunen / HS
Hyvä sää houkutteli Pauliina Myllyntauksen Esplanadille etsimään tietokoneellaan työpaikkaa.
Hyvä sää houkutteli Pauliina Myllyntauksen Esplanadille etsimään tietokoneellaan työpaikkaa.
Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat