Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Robotti voi olla ihmistä parempi esimies

Robotiikkaa koskevan raportin mukaan robotit voivat korvata muutamassa vuodessa peräti neljänneksen sairaanhoitajista ja lähihoitajista.

Kotimaa
 
Kim Kyung Hoon / Reuters
Vanhus silitti robotti Paroa hoivakodissa Japanin Fukushimassa vuonna 2011. Hylkeen näköiset robotit toimivat tuolloin lohtuna maanjäristyksestä ja tsunamista kärsineille ihmisille.
Vanhus silitti robotti Paroa hoivakodissa Japanin Fukushimassa vuonna 2011. Hylkeen näköiset robotit toimivat tuolloin lohtuna maanjäristyksestä ja tsunamista kärsineille ihmisille. Kuva: Kim Kyung Hoon / Reuters

Robotit voivat korvata pian työpaikkojen keskijohtoa ja muutamassa vuodessa peräti neljänneksen sairaanhoitajista ja lähihoitajista, arvioi Elinkeinoelämän valtuuskunnan Evan tuore raportti.

It-yhtiö Tiedon innovaatiojohtaja Taneli Tikka ennustaa tiistaina julkistetussa raportissa, että robotit korvaavat jatkossa yhä enemmän keskiportaan esimiehiä.

”Tekoäly ja muut älykkäät järjestelmät hoitavat tehokkaasti työvuorolistojen tekemisen, raportoinnin, prosessien ja muun kapeasti määritellyn toiminnan johtamisen”, Tikka kirjoittaa.

Hänen mukaansa älykäs teknologia pystyy hoitamaan hyvin monia keskiportaan pomojen töitä, kuten esimerkiksi työntekijöiden suoriutumisen arvioinnin, läsnäolon ja työajan seuraamisen, työntekijöiden rutiininomaisen ohjeistamisen sekä budjetoinnin ja liiketoimintasuunnitelmien teon.

”Tekoäly pystyy yksinkertaisesti suunnittelemaan resurssien käytön ja priorisoinnin ihmistä paremmin”, Tikka kirjoittaa.

Esimerkiksi Lontoon poliisissa ohjelmistot hoitavat jo työnjohdollisia tehtäviä. Kun poliisin valvontakamerat havaitsevat vaarallisia ihmisiä, analysoi järjestelmä tilanteen automaattisesti ja ohjeistaa lähellä olevaa poliisipartiota.

Tikan mukaan tulevaisuudessa moniportaisissa asiantuntijaorganisaatioissa saattaa olla jäljellä vain ”etulinjan tekijät, asiantuntijat ja ylin johto”.

Robotiikalla saattaa olla myös merkittäviä vaikutuksia hoitotyöhön.

Yliopistonlehtori Mari Kangasniemi ja tietokirjailija Cristina Andersson arvioivat raportissa, että jo olemassa olevaa robotiikkaa ja automatiikkaa hyödyntämällä voitaisiin tehdä ainakin 20 prosenttia sairaanhoitajien ja vanhusten pitkäaikaishoidon lähihoitajien työstä.

Heidän mukaansa muutos voitaisiin toteuttaa jo 2–3 vuodessa. Arvio perustuu tutkimustietoon myynnissä olevista ja markkinoille tulevista robotiikan sovelluksista.

Nykyisiä robotteja voidaan käyttää jo potilaiden ja tarvikkeiden kuljettamiseen, lääkkeiden annosteluun ja jakeluun sekä potilaiden elintoimintoja koskevien tietojen tallentamiseen.

Evan raportin mukaan robotit vähentäisivät eniten hoitohenkilökunnan logistisia tehtäviä. Näitä ovat muun muassa tarvikkeiden, laitteiden ja potilaiden kuljettaminen ja siirtäminen. Esimerkiksi Seinäjoen keskussairaala on siirtämässä logistisia tehtäviä roboteille, raportti kertoo.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat