Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Oppositiopuolueet haluavat mukaan sote-valmisteluun –Hallitukselta tyrmäys: ”Sohlattu” ja ”jappastu” riittävästi

Oppositiopuolueet esittivät keskiviikkona yhteisen vetoomuksen, että valtioneuvosto kutsuisi välittömästi parlamentaarisen työryhmän käsittelemään sotea.

Kotimaa
 
Lehtikuva
Antti Rinne, Li Andersson ja Ville Niinistö
Antti Rinne, Li Andersson ja Ville Niinistö Kuva: Lehtikuva

Hallitus ei ole innostunut ottamaan kaikkia puolueita mukaan sosiaali- ja terveydenhuollon sote-uudistuksen valmisteluun.

Oppositiopuolueet esittivät keskiviikkona yhteisen vetoomuksen, että valtioneuvosto kutsuisi välittömästi parlamentaarisen työryhmän käsittelemään sotea. Vaatimus esitettiin Lännen Mediassa julkaistussa kirjoituksessa. Sen allekirjoittajina olivat puheenjohtajat Antti Rinne (sd), Ville Niinistö (vihr), Li Andersson (vas), Anna-Maja Henriksson (r) sekä Sari Essayah (kd).

Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen tavoitteena on kaventaa hyvinvointi- ja terveyseroja, vahvistaa peruspalveluita sekä uudistaa palveluita saumattomiksi kokonaisuuksiksi.

Vetoomuksessaan puheenjohtajat esittivät huolensa palveluiden saavutettavuuden ja tason heikentymisestä sekä asiakasmaksujen noususta. Tämä johtaisi hyvinvointi- ja terveyserojen kasvuun entisestään.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) mukaan sotessa on jo parlamentaarinen eli kaikkien puolueiden yhteinen seurantaryhmä. Sen lisäksi soteen ja maakuntahallintoon liittyvät lait ovat parhaillaan lausuntokierroksella. Sipilän mukaan hallitus ottaa niistä tulevan palautteen vakavasti vastaan.

Sipilä osallistui keskiviikkona puoluejohtajien paneelikeskusteluun kuntamarkkinoilla eli kuntapäättäjille järjestetyssä tapahtumassa Helsingissä.

Sdp:n Rinteen mukaan seurantaryhmä pääsee nimensä mukaisesti seuraamaan asioita, mutta ei vaikuttamaan. Oppositio haluaisi mukaan nyt edessä olevaan kriittiseen vaiheeseen eli valitsemaan mallia, jolla toteutetaan sosiaali- ja terveyspalveluihin luvattu valinnanvapaus.

Vihreiden Ville Niinistön mukaan olisi tärkeää, että kaikki puolueet sitoutettaisiin mukaan. Hänen mukaansa hallituksen toiminta näyttää siltä, että sen sisällä hyvin pienellä enemmistöllä neuvotellaan kompromissi, jossa ”kaksi jyrää kolmannen”.

Perussuomalaisten tuore sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila koki Niinistön tarkoittaneen perussuomalaisia ja kielsi puolueen joutuneen jyrätyksi. ”Ei kannata minun puolesta puhua”, Mattila sanoi.

”Täytyy olla Villellä kova trauma hallitustyöskentelystä”, Juha Sipilä sanoi. ”En tunnista tuollaista tästä hallituksesta.”

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok) letkautti kaikkien eduskuntapuolueiden olleen jo kohta kymmenen vuotta mukana ”sohlaamassa” sotea, ja nyt on hallituksen tehtävänä viimein päättää linjaukset.

Myös Juha Sipilä säesti, että sotessa on ”jappastu” eli jahkailtu jo riittävän pitkään.

”Valinnanvapauteen tulee suomalainen malli ja voin taata, että emme missään tapauksessa ole rakentamassa kustannusautomaattia. Tätä hierotaan nyt yhdessä, ja siihen saa vaikuttaa”, Sipilä sanoi.

Rinteen mukaan niin valtiovarainministeriö, sosiaali- ja terveysministeriö kuin valinnanvapautta selvittänyt professori Mats Brommels ovat arvioineet, että valinnanvapaus saattaa lisätä eikä vähentää soten kustannuksia. Rinne epäili syvästi hallituksen tavoitetta, jonka mukaan sote-uudistus vähentää kolmella miljardilla eurolla soten tulevia kustannuspaineita.

”On iso riski, että yksityiset yritykset pääsevät nyt tahkoamaan voittoja verorahoilla”, Rinne sanoi.

Rinne on pitkään vastustanut hallituksen perusideaa eli rakentaa maakunnista kokonaan uusi hallinnon taso, jolle sosiaali- ja terveyspalvelut siirretään kunnista. Sdp ajaa aluekuntamallia, joka olisi rakennettu kuntien ja nykyisen kuntalain varaan.

Vasemmistoliitto ei ole samoilla linjoilla, vaan kansanedustaja Hanna Sarkkisen mukaan oli oikea ratkaisu lähteä rakentamaan sotea maakuntien varaan.

”Projekti on kuitenkin mennyt sivuraiteelle, kun siitä on tullut yksityistämis- ja pakkoyhtiöittämisprojekti”, Sarkkinen sanoi.

Sarkkinen piti isona uhkakuvana sitä, että jatkossa maakuntahallinnon ainoa keino pitää taloutensa tasapainossa on joko nostaa asiakasmaksuja tai karsia palveluita.

Paneeliin osallistuneet oppositiopuolueet suhtautuivat epäillen muun muassa tulevien maakuntien toimintakykyyn ja itsehallintoon. Ville Niinistö epäili, että maakuntahallinnosta tulee heikko, jolloin tuottajina toimivat ja hallitusammattilaisten pyörittämät vahvat yritykset pääsevät niskan päälle.

Rinne sanoi olevansa huolissaan siitä, että maakunnat eivät saa verotusoikeutta. Sitä etenkin kokoomus on vastustanut.

”Nyt edessä on niin valtava muutos, että maakuntavero olisi ollut käytännössä mahdoton toteuttaa”, Juha Sipilä sanoi. Hän arvioi ratkaisun verotuksesta menevän ensi vaalikaudelle. ”Tällä mallilla pärjätään alkuvaihe.”

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat