Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Varusmiesten ruokahävikkiä yritetään karsia merkittävästi

Valistuksella biojätteen määrästä voidaan leikata jopa kymmenen prosenttia.

Kotimaa
 
Kimmo Mäntylä
Varusmiesten biojätteiden määrään vaikuttavat niin valistus kuin tarjottavat ruuat.
Varusmiesten biojätteiden määrään vaikuttavat niin valistus kuin tarjottavat ruuat. Kuva: Kimmo Mäntylä

Varuskuntaravintoloiden biojätteiden määrää halutaan karsia merkittävästi.

Ravintoloista vastaava Leijona Catering toteutti materiaalikatselmuksen varuskuntaravintola Hoikanhovissa Kajaanissa. Sen aikana etsittiin selkeitä tavoitteita muun muassa hävikin ja biojätteen vähentämiseen.

Leijona Cateringin toimitusjohtaja Ritva Paavonsalo korostaa, että hävikin vähentämiseen liittyy ruokailujen aiheuttaman biojätteen lisäksi koko tuotantoketjun hävikki. Suurin osa hävikistä syntyy raaka-ainetuotannossa ja vain kolmasosa ruoanvalmistuksessa ja ruokailussa.

”Katselmuksessa nousi esiin, miten tärkeää esimiesohjaus on ruoan valmistusprosessin eri vaiheissa. Esimies voi vaikuttaa hävikin määrään toimimalla oikea-aikaisesti, vaikkapa jo reseptivaiheessa”, Paavonsalo sanoo.

Valtion omistama Leijona Catering Oy toimii yli 50 toimipisteessä eri puolilla Suomea. Yritys valmistaa päivittäin yli 70 000 ateriaa.

Biojätteen hävikkimäärän vähennystavoite on kolme prosenttia vuodessa. Aiempien valistuskampanjoiden avulla varusmiesten biojätemääristä on saatu karsittua jopa yli kymmenen prosenttia.

Leijona Catering aikoo muuttaa vakinaiseksi erilaisia hävikkiin liittyviä valistuskampanjoita.

”Ajatuksen [hävikistä] on oltava mielessä siinä vaiheessa, kun varusmies ottaa ruokaa. Hän on joskus niin nälkäinen, että ottaa ruokaa liian paljon”, Paavonsalo sanoo.

Varusmiesten pois heittämän ruoan määrää pystytään säätelemään myös ruokalistan avulla. Leijona Catering on seurannut varusmiesten ruokailutottumuksia jo pitkään.

”Pyydämme varusmiehiltä palautetta uusien ruokien kehittämisvaiheessa. Palautteen perustella olemme parantaneet ruokia. Joskus uusi ruoka ei ole päässyt ollenkaan listalle mukaan”, Paavonsalo kertoo.

Varusmiesten makutottumukset eivät ole muuttuneet vuosien varrella. Jauheliha- ja pastaruoat sekä hernekeitto ovat edelleen varusmiesten suosikkeja.

Leijona Catering järjesti valtion asiantuntijayrityksen Motivan suunnitteleman materiaalikatselmuksen varuskuntaravintola Hoikanhovissa kesäkuussa. Katselmuksen hyvät opit on tarkoitus levittää vähitellen kaikkiin varuskuntiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat