Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jätevesiremontteihin vähintään kolme vuotta lisäaikaa – Eduskunta piti terveen järjen voittona

Rantojen lähellä ja pohjavesialueilla asuvat saavat jätevesiremonttiin lisäaikaa vielä kolme vuotta. Kuivan maan kiinteistöt voivat hoitaa asian vasta kun tekevät muitakin remontteja.

Kotimaa
 
Juha Tanhua
Saostuskaivo omakotitalon tontilla Lahdessa.
Saostuskaivo omakotitalon tontilla Lahdessa. Kuva: Juha Tanhua

Eduskunta sai keskiviikkona jälleen eteensä surullisenkuuluisat maaseudun jätevesiasiat. Tällä kertaa hallitus esittää, että kiihtymystä aiheuttaneita jätevesisääntöjä lievennetään. Tämä sai kansanedustajilta runsaasti kiitosta.

Alkuperäistä vuonna 2003 hyväksyttyä lakia, jota kansa rakastavasti kutsuu myös ”paskalaiksi”, rukataan lievemmäksi nyt jo kolmatta kertaa.

”Nyt tähän on tuotu aimo ripaus tervettä järkeä. Toimet keskittyvät sinne, missä hyöty on suurin”, sanoi lakimuutoksen esitellyt ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk).

Nyt hallitus esittää, että haja-asutusalueiden kiinteistöt jaetaan kahteen kastiin: niihin, jotka sijaitsevat herkillä alueilla lähellä vesistöjä sekä pohjavesialueilla, ja niihin, jotka ovat kaukana vesistöistä.

Herkillä alueilla jätevesien puhdistus pitää hoitaa kuntoon lokakuuhun 2019 mennessä.

Jos kiinteistön lähellä ei ole vesistöjä tai pohjavesialueita eli se on niin sanottu kuivan maan kiinteistö, jätevesien puhdistukseen saa jatkoaikaa. Sen voi hoitaa samassa yhteydessä kuin muutenkin korjaa kiinteistöään niin, että tarvitsee siihen rakennusluvan eli tekee erittäin ison remontin.

Myös kohtuussäännökset lievenevät. Kiinteistönomistajan ei tarvitse tehdä jätevesiremonttia herkilläkään alueilla, jos se on hänelle sosiaalisesti ja taloudellisesti kohtuuton, tai tuotetun jäteveden määrä on pieni.

Jos kiinteistö on kannettavan veden ja kuivakäymälän varassa, ei tarvitse tehdä mitään.

Järjestelmää ei tarvitse uusia silloinkaan, jos kyse on vuonna 2011 käyttökuntoisena olleesta jätevesijärjestelmästä ja kiinteistön haltija oli jo täyttänyt 68 vuotta vuonna 2011.

Vihreiden kansanedustaja Heli Järvinen arvosteli esitystä siitä, että sallii paljon poikkeamismahdollisuuksia, jotka ovat laaja-alaisia ja huonosti rajattuja. Järvisen mukaan laki ei selkeytä nykyistä tilannetta, vaikka hallitus näin mainostaa.

Tiilikainen sanoi luottavansa siihen, että Suomen kunnissa osataan käyttää tervettä järkeä, kun ihmiset hakevat poikkeuksia jätevesiremontin tekoon.

Jätevesiasetus on hiertänyt maaseudulla vuodesta 2003 asti. Taustalla on vuosituhannen vaihteessa voimaan tullut uusi ympäristönsuojelulaki.

Vuonna 2003 valtioneuvosto antoi asetuksen jätevesien käsittelystä haja-asutusalueilla. Asian esitteli silloinen ympäristöministeri Jan-Erik Enestam (r). Asianmukaista puhdistusjärjestelmää edellytettiin kymmenen vuoden siirtymäajalla vuoteen 2014 mennessä.

Jätevesiasetus korvattiin lievemmällä asetuksella vuonna 2011. Ympäristöministerinä oli tuolloin Paula Lehtomäki (kesk). Vanhoille rakennuksille annettiin lisäaikaa vuoteen 2016, ja samalla 68 vuotta täyttäneet ihmiset vapautettiin määräyksestä. Ennen muutoksia jätevesiasetus ehti aiheuttaa paljon hämmennystä ja ärtymystä, ja sitä pidettiin yhtenä syynä keskustan rökäletappioon eduskuntavaaleissa.

Vuonna 2014 ympäristöministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) siirsi asetuksen toimeenpanoa vuoteen 2018 ja käynnisti samalla asetuksen uudistuksen.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat