Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rkp:n mielestä hallituksen kaavailema sairaaloiden karsinta jakaa kunnat ykkös- ja kakkoskastiin

Anna-Maja Henriksson: Jako voittajiin ja häviäjiin tehdään jo nyt, kun sairaaloiden päivystys menee uusiksi.

Kotimaa
 
Markus Jokela / HS
Rkp:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson.
Rkp:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson. Kuva: Markus Jokela / HS
Kuka?

Anna-Maja Henriksson

 Rkp:n puheenjohtaja alkukesästä 2016 lähtien.

 52-vuotias kolmannen kauden kansanedustaja Pietarsaaresta, Vaasan vaalipiiristä.

 Eduskunnan perustuslakivaliokunnan jäsen.

 Toimi edellisen hallituksen oikeusministerinä.

Rkp:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson sanoo, että hallitus jakaa tulossa olevat 18 maakuntaa kahteen kastiin. Henrikssonin mukaan hallitus luo A- ja B-luokan maakuntia jo ennen kuin tämä uusi hallinnon taso aloittaa toimintansa vuoden 2019 alussa.

Henrikssonin mukaan näin tapahtuu jo nyt, koska hallitus aikoo radikaalisti uudistaa sairaaloiden päivystysverkostoa.

”Selkokielellä tämä tarkoittaa, että nyt karsitaan sairaalaverkostoa. Se tehdään etukäteen, ennen kuin maakuntauudistus ehtii astua voimaan. Päivystys luo askelmerkit ja jakaa maakunnat voittajiin ja häviäjiin”, Henriksson sanoo.

Päivystystä koskeva terveydenhuoltolain muutos ja siihen liittyvät asetukset ovat olleet lausuntokierroksella, joka päättyi juuri.

Vastaisuudessa kahdellatoista sairaalalla olisi laaja päivystysvastuu. Joukkoon kuuluvat yliopistosairaalat Helsingissä, Tampereella, Turussa, Oulussa ja Kuopiossa. Seitsemän muuta laajan päivystysvastuun keskussairaalaa olisivat Lahti, Pori, Lappeenranta, Jyväskylä, Seinäjoki, Joensuu ja Rovaniemi.

Näin kahdellatoista maakunnalla olisivat täyden palvelun sairaalat.

Ilman laajan päivystyksen sairaalaa jäisivät tulevista maakunnista Etelä-Savo, Kainuu, Kanta-Häme, Keski-Pohjanmaa, Kymenlaakso ja Pohjanmaa.

”Maakuntien mahdollisuus tasavertaiseen kehitykseen voi vaarantua. Tämä huolettaa”, Henriksson sanoo.

Henriksson muistuttaa, että hallitus oli vuosi sitten kovin erimielinen maakuntien määrästä. Kokoomukselle oli vastenmielistä niellä 18 maakunnan määrä, kun se alun perin tavoitteli viittä suuraluetta.

”Ehkä tämä on askel siihen suuntaan, että maakuntiakin on kohta vain 12”, Henriksson arvelee.

Pietarsaaresta kotoisin olevan Henrikssonin oma kotimaakunta Pohjanmaa jää hallituksen suunnitelmassa ilman laajaa päivystystä. Vaasan keskussairaala ei maakunnan harmiksi päässyt kahdentoista valitun joukkoon.

Tämä on huolestuttanut Rkp:tä myös kielikysymyksenä, sillä Pohjanmaan seudun yli 90 000 ruotsinkielistä asukasta ohjattaisiin jatkossa vaativissa päivystystapauksissa Seinäjoen keskussairaalaan.

Henriksson kuitenkin torjuu sen, että hän puhuisi sotesta vain oman kotimaakuntansa vinkkelistä. Hän on huolestunut uudistuksen etenemisestä samalla tavoin kuin muutkin oppositiopuolueiden johtajat, jotka keskiviikkona vaativat päästä mukaan uudistuksen valmisteluun.

Laaja päivystys tarkoittaa kaikkein vaativinta hoitoa. Tämän verkoston ulkopuolelle jäävissä keskussairaaloissa on edelleen ympärivuorokautinen, mutta erikoisaloiltaan rajatumpi päivystys. Niitä vielä pienemmistä aluesairaaloista on tarkoitus jo karsia toimintoja päivystyksen loppumisen myötä.

Henrikssonin tulkinnan mukaan hallitus karsii nyt rajulla kädellä päivystäviä toimipisteitä joka tasolta.

Hän ennustaa, että ambulanssiralli Suomen maanteillä kiihtyy, kun potilaat eivät pääse öiseen aikaan lähipalveluihin, vaan heidät ohjataan alueen suurempiin sairaaloihin.

Henrikssonin mukaan hallitus on haukkaamassa liian isoa palaa, kun se tekee yhtä aikaa sotea ja maakuntauudistusta.

”Ensin olisi pitänyt keskittyä sote-uudistukseen. On vaarana, että nyt joudutaan kaaokseen.”

Henriksson sanoo, ettei näe soten nykymuodossaan saavuttavan uudistukselle asetettuja tavoitteita eli tasavertaisempia palveluita ja tulevaisuuden kustannusten hillintää. ”Minulla on suuri huoli, ettei päästä kumpaankaan.”

”On ilmiselvää, että koko uudistus menee erikoissairaanhoidon kylki edellä. Kukaan ei puhu sosiaalihuollosta, se on jäänyt täysin varjoon. Sosiaalihuolto olisi pitänyt jättää uudistuksen ulkopuolelle ja kuntien hoidettavaksi.”

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat