Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Toimeentulotukea aletaan myöntää entistä useammalle – ensi vuonna tuen saajia voi olla jo lähes puoli miljoonaa

STM arvioi, että ensi vuonna jo lähes 490 000 suomalaista saa toimeentulotukea. Perustoimeentulotuen myöntäminen ja maksaminen siirtyvät Kelalle.

Kotimaa
 
Adriana Dobrin / HS
Perustoimeentulotuen myöntäminen ja maksaminen siirtyvät Kelalle ensi vuonna.
Perustoimeentulotuen myöntäminen ja maksaminen siirtyvät Kelalle ensi vuonna. Kuva: Adriana Dobrin / HS

Ensi vuoden alussa suomalaisen köyhyyden hoidossa tapahtuu iso muutos, kun perustoimeentulotuen myöntäminen ja maksaminen siirtyvät Kelalle. Tähän asti kaikki toimeentulotuki on ollut kuntien hoidossa.

Kela-siirto tarkoittaa myös sitä, että toimeentulotukea aletaan myöntää entistä useammalle. Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) varautuu ensi vuoden budjetissa siihen, että ensi vuonna toimeentulotuen piirissä olisi jo 317 000 kotitaloutta ja liki 490 000 tuensaajaa. Toimeentulotuen menot ensi vuonna ovat 830 miljoonaa euroa.

Tänä vuonna toimeentulotukea saa 235 000 kotitaloutta ja 350 000 henkilöä.

Ensi vuoden budjetissa tämä näkyy niin, että hallitus ohjaa Kelan toimintakuluihin 26,5 miljoonaa euroa lisää rahaa. Tällä rahalla Kela muun muassa palkkaa etuuskäsittelijöitä ja parantaa tietojärjestelmiään.

Valtio varaa toimeentulotuen Kelan kautta kulkeviin menoihin 478,6 miljoonaa euroa. Kuntien menot vähenevät siirron myötä, joten valtio leikkaa vastaavasti niiden valtionosuuksia.

Muutos yhtenäistää tuen myöntämisperusteet. Tämän pitäisi tarkoittaa sitä, että eri kunnissa asuvia ihmisiä kohdellaan vastaisuudessa entistä yhdenvertaisemmin.

Tuen alikäyttö on ollut yleistä: sitä ei ole haettu, vaikka siihen olisi oikeus. Monelle on korkea kynnys mennä kunnan sosiaalitoimistoon tekemään selkoa tuloistaan ja menoistaan. Kun tuki siirtyy muitakin etuuksia hoitavalle Kelalle, kynnys saattaa laskea.

Tämä lisää toimeentulotuen käyttäjämääriä ja menoja. Olennaisin tekijä menokehityksessä on silti työttömyys. Monilla on tarve toimeentulotukeen, koska työttömän peruspäiväraha ei riitä elämiseen.

Kuntien sosiaalitoimistojen hoitoon jää siirron jälkeen edelleen kaksi muuta toimeentulotuen muotoa eli täydentävä ja ehkäisevä toimeentulotuki, joiden merkitys esimerkiksi Helsingissä on suuri.

Perustoimeentulotuki on niin sanottu viimesijainen tuki, eli sitä maksetaan vasta viime hädässä, kun tulot tai etuudet eivät riitä toimeentuloon. Se on kotitalouskohtainen, eli kaikki kotitalouden tulot ja menot otetaan huomioon ennen sen myöntämistä.

Kelalle siirtyvä toimeentulotuen perusosa on tarkoitettu päivittäisiin menoihin, kuten ruokaan, vaatteisiin, bussilippuihin ja puhelinkuluihin. Perusmenoina otetaan huomioon myös asumiskuluja.

Perusosa on sama koko Suomessa, tänä vuonna yksinasuvalla 485,50 euroa kuukaudessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat