Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kasvu matelee, työttömyys pysyy korkeana – Suomi uhkaa jäädä lähivuosina EU-vaatimuksista jälkeen

Hallitus ennustaa lähivuosiksi yhä vaimean kasvun näkymiä. Suomella voi olla ensi vuonna vaikeuksia täyttää myös EU:n vaatimuksia talouskunnosta.

Kotimaa
 
Mika Ranta / HS
Kontteja Vuosaaren satamassa. Vaikka vienti on piristymässä, viennin kasvu jää yhä historiallisen laimeaksi.
Kontteja Vuosaaren satamassa. Vaikka vienti on piristymässä, viennin kasvu jää yhä historiallisen laimeaksi. Kuva: Mika Ranta / HS

Hallituksen torstaina julkistama ensi vuoden budjettiesitys ennustaa lähivuosiksi yhä vaimeata talouskasvua. Työttömyys pysyy korkeana ja Suomi menettää edelleen markkinaosuuksia kansainvälisessä kaupassa.

Uunituore budjettikirja arvioi, että talous kasvaa tänä vuonna 1,1 prosenttia, ensi vuonna vain 0,9 prosenttia. Kasvua ylläpitävät voimat ovat yhä yksityinen kulutus ja investoinnit. Vaikka vienti on piristymässä, viennin kasvu jää yhä historiallisen laimeaksi.

Työllisten määrän arvioidaan lisääntyvän ensi vuonna hitusen, 0,3 prosenttiyksikköä 68,8 prosenttiin. Työttömyysaste pysyy silti yhä korkeana, 8,8 prosentissa, vaikka se putoaakin aavistuksen tämän vuoden yhdeksästä prosentista.

Vuonna 2018 työttömyysasteeksi ennakoidaan 8,5 prosenttia.

Vaimean kasvunäkymän syy on viennin laiska veto. Maailmantalouden näkymiä heikentää eritoten Kiinan hidastuva kasvu.

”Kokonaiskuva vuosista 2016—2018 on talouskasvun kannalta erittäin vaisu. Syynä alhaiseen kasvuun on se, että viennin kehitys jää koko tarkastelukauden ajan heikoksi. Viennin kehitys jää edelleen maailmankauppaa vaisummaksi ja siten markkinaosuuksien menettäminen kansainvälisessä kaupassa jatkuu”, budjettikirja toteaa.

Lähivuosien talouskasvu jää uusimman ennusteen mukaan noin yhden prosentin tuntumaan.

Vielä vuonna 2018 bruttokansantuotteen arvioidaan olevan yhä kolme prosenttia alemmalla tasolla kuin vuonna 2008, teollisuustuotanto on jopa yli viidenneksen jäljessä finanssikriisiä edeltävistä lukemista

Valtiovarainministeriö varoittaa, että hitaan kasvun vuoksi Suomen talous on herkkä häiriöille.

”Kasvu ei riitä parantamaan työmarkkinoiden tilannetta riittävästi. Pitkäaikaistyöttömyyden nousu uhkaa jättää pitkäkestoisen ongelman Suomen talouteen. Julkiseen talouteen ei synny puskuria ottamaan vastaan mahdollisista häiriöistä aiheutuvia iskuja”, luetellaan riskeinä.

Kilpailukykysopimus saattaa ministeriön mukaan kuitenkin parantaa yritysten mahdollisuuksia hyödyntää kysyntää maailmantaloudessa ja tärkeillä vientimarkkinoilla ennustettua enemmän.

Sopimus parantaa hintakilpailukykyä selvästi esimerkiksi Ruotsiin ja Saksaan verrattuna.

Kilpailukykysopimuksen myötä ansiotason nousu jää kuitenkin hitaaksi, alle prosenttiin ensi vuonna. Työnantajien sosiaaliturvamaksut alenevat noin seitsemän prosenttia.

Valtiovarainministeriön uusin ennuste merkitsee, että ensi vuonna Suomea uhkaa riski, että Suomi ei noudatakaan EU:n talouskurimääräyksiä eli vakaus- ja kasvusopimusta. Asiaa käsitellään tarkemmin lokakuussa hyväksyttävässä EU:lle toimitettavassa vuoden 2017 alustavassa talousarviosuunnitelmassa.

Valtio ottaa ensi vuonna uutta velkaa 5,5 miljardia euroa. Hallituksen aktiivisempi omistajarooli tuottaa osinkotuloja ja osakkeiden myyntituloja arviolta 2,1 miljardia euroa. Yksityiskohtia kaavailluista myyntiaikeista ei paljasteta.

Vuoden 2017 lopussa valtionvelan arvioidaan nousevan jo 111 miljardiin euroon. Se on reilu puolet, eli 51 prosenttia bruttokansantuotteesta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat