Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Autojen romutuspalkkion jatko ei läpäissyt kirstunvartijan seulaa

Liikenneministeriö esitti 13 miljoonan euron määrärahaa, joka olisi ollut selvä lisäys kokeiluvuoden menoihin.

Kotimaa
 
Sami Kero / HS
Romutuspalkkiota kokeiltiin vuonna 2015.
Romutuspalkkiota kokeiltiin vuonna 2015. Kuva: Sami Kero / HS

Autojen romutuspalkkiokokeilu ei jatku ensi vuonna.

Torstaina julkaistusta budjettiesityksestä selviää, että liikenne- ja viestintäministeriö ehdotti ensi vuoden budjettiin romutuspalkkioiksi 13,4 miljoonan euron määrärahaa, mutta valtiovarainministeriön punakynä pyyhki sen yli.

Romutuspalkkiota kokeiltiin vuonna 2015. Aluksi hallitus myönsi tarkoitukseen kolme miljoonaa euroa, ja kun määräraha käytettiin ennätysajassa, hallitus myönsi lisäbudjetissa vielä viisi miljoonaa euroa lisää.

Palkkiojärjestelmä toimi siten, että valtio maksoi romutettavasta vanhasta autosta tuhat euroa, jos se vaihdettiin uuteen autoon. Autoala maksoi lisäksi asiakkaalle 500 euroa autolta. Uuden auton piti olla vähäpäästöinen ja romutettavan vähintään kymmenvuotias.

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi ja autoala selvittivät jälkeenpäin, miten kokeilu onnistui. Sen perusteella uusia autoja tuli liikenteeseen 8 000, ja sen myötä valtio sai 17 miljoonan euron ylimääräiset autoverotuotot.

Tuloksia siis tuli, ja on mahdollista, että romutuspalkkiota ei ole vielä kokonaan kuopattu. Se voi nousta esiin myös lisäbudjeteissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat